Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Piyasa koalisyon beklentisi içerisinde değil. Yazılanlar, çizilenler var ama piyasanın beklentisi güçlü, tek başına AK Parti hükümeti şeklinde.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Piyasa koalisyon beklentisi içerisinde değil. Yazılanlar, çizilenler var ama piyasanın beklentisi güçlü, tek başına AK Parti hükümeti şeklinde. Eğer koalisyon beklentisi olmuş olsaydı, inanın hemen yansırdı" dedi.

Canikli, Giresun Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'na yaptığı ziyarette, şoförlerin sorunlarına çözüm amacıyla  bir araya geldiklerini belirtti.

Piyasanın koalisyon beklentisi içerisinde olmadığını ifade eden Canikli, "Yazılanlar, çizilenler var ama piyasanın beklentisi güçlü, tek başına AK Parti hükümeti şeklinde. Eğer koalisyon beklentisi olmuş olsaydı, inanın hemen yansırdı. Borsadaki yabancılar ilk tepki olarak hisse senetlerini satarlar. Hazine bonosundan kamu kağıtlarından çıkarlar ve dövize çevirip paralarını yurt dışına götürürler. Götürdüğü zaman da dolar çıkar. Artık 3 bine mi, 4 bine mi? Çünkü bunlar Türkiye'de yaşandı. 1994 seçimlerinde bir günde dolar üç katına çıktı" diye konuştu.

Piyasanın her şeyi önceden sezdiğini anlatan Nurettin Canikli, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin başına gelebilecek en kötü sonuçlardan bir tanesi, Allah korusun koalisyondur. Kesinlikle, koalisyon geldiği anda Türkiye, hiç bir şekilde iflah olması mümkün değil. Türk siyasi tarihine bakın, hizmetin yapıldığı dönemler güçlü iktidarların geldiği dönem. Tek başına güçlü iktidarların göreve geldiği dönem. Rahmetli Menderes'in dönemi, hizmet var. Demirel'in tek başına tek başına geldiği dönemler hizmet var. Rahmetli Özal'ın güçlü bir şekilde geldiği, özellikle ilk dönemler ve bir de bizim tek başına geldiğimiz, görev aldığımız 13 yıllık iktidar dönemimiz. Onun dışındaki koalisyon dönemlerinde hiç bir şey yok. Sadece kuyruk var, sadece kriz var, sadece yokluk var ve maalesef sefalet var."

En son yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 78'inin koalisyonu istemediğini aktaran Canikli, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bir açıklamasını bugün okuduğunu belirterek, "Demirtaş'ın dünkü bir açıklaması var, bugün okudum. 'AK Parti ile biz kesinlikle koalisyon yapmayız' diyor. 'CHP ile yaparız' diyor. 'MHP de artık bu meselenin bu şekilde çözülmesi gerektiğini anlayacak, o da yanaşacak' anlamına gelen şeyler söylüyor, kapıyı aralıyor. Zaten onun sayısız işaretleri var" dedi.

Canikli, şunları kaydetti:

"Bu da yaşandı. 1999 seçimlerinde yaşandı. Hiç kimse o dönemde MHP ile DSP'nin bir araya gelerek böyle bir koalisyon hükümeti kurulacağına kesinlikle ihtimal vermiyordu. Çünkü 1999 seçimlerinde sağda 4 parti barajı geçmiş, solda da sadece DSP vardı. Yüzde 22 DSP, gerisi hep sağ partiler. Sağdaki en büyük parti MHP idi. Bahçeli'ye başbakanlığı önerdiler. Dediler ki, 'sen sağdaki en yüksek oyu alan partisin, sen başbakan ol'. Gerçekten çok ilginç olaylar. Çok olağan dışı olaylar. Bir siyasi parti ne için uğraşıyor? Genel başkanlar niye uğraşıyor? Hükümeti kurmak için, iktidara gelmek için. Siyasi partilerin genel başkanları da başbakan olmak için. Sen daha tarihinde karşılaşamayacağın bir imkan, bir başbakanlık altın tepside sunuldu. Seçimin sonucu onu gerektiriyordu. ve o zaman hiç kimse ihtimal vermiyordu."

1999 seçimlerinde tahmin edilmeyen bir durumun gerçekleştiğini ve başbakanlığın Bülent Ecevit'e verildiğine işaret eden Canikli, o dönem öncesinde DSP ile MHP arasında uzun süren bir gerginliğin yaşandığını anlattı.

Giresun için "yapılmaz" denilen bir çok projenin hayata geçirildiğini öne süren Nurettin Canikli, çok sayıda yatırımın da inşaatının devam ettiğini veya ihale aşamasında olduğunu paylaştı.

Konuşmanın ardından Canikli, oda üyelerinin sorularını yanıtladı.

Canikli, daha sonra Giresun Ticaret ve Sanayi Odası binasında oda üyeleri ile bir araya geldi.

Kaynak: AA / Yerel

Nurettin Canikli Ak Parti Türkiye Giresun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title