Haberler

Gümrük Birliği Anlaşmasının Güncellenmesi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile özellikle bir kısım haksızlıkların, adaletsizliklerin giderilmesinin beklendiğini bildirdi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile özellikle bir kısım haksızlıkların, adaletsizliklerin giderilmesinin beklendiğini bildirdi.

Koca, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Gümrük Birliği anlaşmasının genellikle Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirterek, "Bu anlaşmanın yapıldığı zamanlarda Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde sanki AB yönünde çok önemli bir gelişme gibi takdim edilen bu anlaşma esas itibarıyla bizi ciddi anlamda sınırlamış ve AB lehine ama bizim aleyhimize işleyen bir gümrük düzenine girilmişti. Özellikle üçüncü ülkelerle yapılacak ticari faaliyetleri kısıtlayıcı boyutu bizim için ciddi anlamda daralmalara sebebiyet verdi" değerlendirmesinde bulundu.

AB ile rekabet şansının olmadığı zamanlarda bu anlaşmanın Türkiye'ye önemli yükler yüklediğini ifade eden Koca, şunları kaydetti:

"Ancak hemen hemen hiçbir zaman beklenilen sonucu vermedi. İmzalar atılırken ortaya konan vizyona ulaşılamadı. Bu beklentilerin olmamasında AB yöneticilerinin ikincil tavırları da son derece önemli rol oynamıştır. İhracatın artışı anlamındaki vaat ve projeksiyonlar tutmamış, ileri teknoloji ve iddia edildiği gibi yabancı yatırımcı ülkemize akın etmemiştir. 1993'lerde AB'ye olan ihracat yüzde 45'lerde iken 2001'lerde sadece yüzde 56'lara çıkabilmiştir. Şimdilerde yine yüzde 50'nin altında seyretmektedir. Ancak tüketim malları ithalatında rekorlar kırıldı. Yabancı sermaye ise artmak yerine azaldı. Üçüncü ülkelerle ilişkilerimiz engellendi."

Koca, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile özellikle bir kısım haksızlıkların adaletsizliklerin giderilmesinin beklendiğini aktararak, "AB'ye giriş istikametinde çok önemli bir getirisi olmayacak gibi gözüküyor ancak her şeyden önce bizim için çok önemli olan TTIP konusuna yolumuzun açık olması ve karar mercilerinde bizim de bulunmamız ciddi bir kazanım olacaktır" ifadelerini kullandı.

Karayolları mevzuatı, kamu alımları, hizmet ve gıda ihracatı gibi konularda istenilen kolaylıkların sağlanmasının önemli olduğunu anlatan Koca, bu açılardan bakıldığında anlaşmanın güncellenmesi ve ardından yürütme konusunda dikkatli bir ilişkinin devreye sokulmasının Türkiye'nin menfaatlerinin korunması sonucunu getireceğini kaydetti.

Koca, ihracatın temelinde gerçek bir rekabet pozisyonunun bulunduğunu belirterek, sadece mevzuatlarla avantajlar sağlanmasının yeterli olmayacağını, her halükarda anlaşmanın güncellenmesini önemseyip desteklediklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Birliği Mustafa Koca Tansu Çiller Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title