Haberler

Gümrük Bakanı Tüfenkci: "Rusya ile 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmini Yakalamak İstiyoruz"

Gümrük ve Ticaret Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile yaşanan uçak krizinden önce belirledikleri hedefleri yakalamak istediklerini vurgulayarak, "Bu potansiyelin iki ülkede de var olduğunu görüyoruz.

Gümrük ve Ticaret Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile yaşanan uçak krizinden önce belirledikleri hedefleri yakalamak istediklerini vurgulayarak, "Bu potansiyelin iki ülkede de var olduğunu görüyoruz. Gerek enerji, gerek turizm ve gerek yaş meyve sebzede Rusya ile eski potansiyelimizi yakalayacağımızı hatta iki ülkenin işbirliğiyle üçüncü ülkelere ortak mal ihraç edebileceğimizi de düşünüyoruz." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Odalar Borsalar Birliğinde Rus basın mensupları ile bir araya geldi.

Tüfenkci, 1990'lı yıllardan bu yana Rusya ile iyi ilişkiler içinde olunduğunu belirterek, "Kasım 2015'te yaşanan talihsiz olay ile bir duraklama dönemine girdi. Ancak, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in girişimleriyle bu süreci hızlı bir şekilde aşmış olduk." ifadesini kullandı.

Son dönemde liderlerin kısa sürede 3 kez buluşmasını gelecek için umut verici olarak değerlendirdiğine işaret eden Tüfenkci, "Bu noktada özellikle son enerji zirvesinden sonra Rusya ile yapılan görüşmeler ve atılan imzalar, bu iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin ve ortak çıkarların ne kadar çok olduğunu göstermesi bakımından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Putin'in üzüntülerini paylaşmasının da önemli olduğunu söyledi.

Darbe girişiminden hemen sonra Rusya ile ekonomik anlamda ilişkilerin hızlı bir şekilde gelişmesinin önemine değinen Tüfenkci, "9 Ağustos 2016'da St. Petersburg'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmeleri ile beraber Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili adım atılması ayrıca bize moral oldu." dedi.

Tüfenkci, Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatın yasaklanmasının bir anlamda Rus halkına da zararı olduğuna dikkati çekerek, "Oradaki halk ucuza meyve sebze yiyebilecekken, daha pahalı yemek durumunda kaldı. Dolayısıyla bu tür ikili ilişkilerin hızlı bir şekilde normalleşmesinin iki ülkenin de menfaatine olduğunu gördük." diye konuştu.

Rusya ile uçak krizinden önce belirledikleri hedefleri yakalamak istediklerini vurgulayan Tüfenkci, "O zaman iki ülkenin oraya koyduğu hedef 100 milyar dolarlık ticari hacimdi. Biz bunu normalleşmeden sonra yakalamak istiyoruz. Bu potansiyelin iki ülkede de var olduğunu görüyoruz. Gerek enerji, gerek turizm ve gerek yaş meyve sebzede bu potansiyeli yakalayacağımızı hatta iki ülkenin işbirliğiyle üçüncü ülkelere ortak mal ihraç edebileceğimizi de düşünüyoruz. Yeter ki karşılıklı çıkar ve menfaatle bölgesel çıkarı düşünerek bu adımları hızlandıralım." dedi.

Rusya ile tır kotalarıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve olumlu netice alınacağını umduğunu dile getiren bakan Tüfenkci, bir soru üzerine, en kısa zamanda Türk domateslerinin Rus pazarına gireceğini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini söyledi. - Rusya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Tüfenkci Vladimir Putin Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title