Haberler

Gümeli Yaylaları Keşfedilmeyi Bekliyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Gümeli Bölüklü Yaylasından deteylar

4 bin 121 yaşındaki porsuk ağacı

Yaylacılık yapan Yekta Sezgin'in konuşması Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde bulunan yaylalar, yeşilin her tonunun görülebildiği sık ormanları arasındaki foto safari ve yayla turizmi için uygun saklı cennetleri, doğaseverlerin keşfini bekliyor.

Gümeli Ormanı yakınında yer alan bin 637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yayla, doğal güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor.

Araçlarla gidilebilen dağ yolunun sona ermesinin ardından yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran ağaçlar arasından akan şelalelerin şırıltılarının kuş seslerine karıştığı ormandaki patika yolda yürüyerek Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağaçlarına ulaşılabiliniyor.

Yaylacılık yapan Yekta Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ayı itibariyle büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla yaylaya çıktığını söyledi.

Gümeli yaylaların serin olmasından dolayı ramazan ayının çok rahat geçtiğini ifade eden Sezgin, şöyle konuştu:

"Yaylacılar büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla Bölüklü ve Bacaklı yaylarına çıkar ve ekim ayı sonuna kadar yaylada kalırlar. Hayvanlarımız otlatmak için daha yüksek tepelere çıkıyoruz. Hayvanlarımız gün doğumundan batımına kadar yaylada ve dağlarda otluyor. Yayladayken hayvanların eti, sütü ve yününden daha fazla verim alıyoruz. O yüzden yaylada olmak bizim için çok avantajlı. İmkanlarımızla ağaçtan yaptığımız evlerde yayla hayatını sürdürüyoruz."

Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam da beldelerinde Bacaklı, Dikmem, Kızgulak, Bölüklü, Karatepe ve Tavak yaylalarının yazın sıcaktan bunalanların, diğer mevsimlerde ise doğanın sunduğu görsel güzellikleri keşfetmek isteyenlerin ilgisini çektiğini belirterek, "Her yıl yüzlerce yaylacı Bacaklı ve Bölüklü yaylalarına çıkarak 6 ay boyunca yaylada yaşarlar. Ayrıca yine her yıl binlerce yerli ve yabancı turist yaylalarımıza günü birlik ziyaretler yaparlar. Özellikle yaz ve sonbaharda yaşanan renk cümbüşünün sunduğu görsel şölen, fotoğraf tutkunlarını cezbediyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Alaplı Gümeli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title