Haberler

Güler Sabancı'ya Avusturya Devlet Şeref Nişanı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya Avusturya 'Devlet Şeref Nişanı' verildi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya Avusturya 'Devlet Şeref Nişanı' verildi.

Törenden önce Avusturyalı ve Türk gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinden örnekler verdi.

Enerjisa'nın Avusturyalı ortakları Verbund firmasının CEO'su Wolfgang Anzengruber ile birlikte soruları yanıtlayan Sabancı ve 4'üncü, Türkiye'nin elektrik piyasasının büyüklük bakımından Avrupa'da 6'ncı sırada olduğunu ve dünyanın en hızlı büyüyen pazarları arasında yer aldığını anlattı.

Sabancı daha sonra Viyana'daki Albertina Müzesi'ni gezerken törenin yapılacağı salona geçti. Burada Avusturya'nın Ekonomi, Aile ve Gençlik Konularından Sorumlu Bakanı Reinhold Mitterlehner tarafından karşılanan Sabancı'ya, yapılan konuşmaların ardından devlet şeref nişanı takıldı.

Bakan Reinhold Mitterlehner, Güler Sabancı'nın Türk- Avusturya ilişkilerine verdiği önem ve bu ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı nişan verilmesi kararı alındığını anlattı. çok sayıda Türk ve Avusturyalı işadamı ile Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği görevlilerinin de katıldığı törende konuşan Güler Sabancı mutlu ve gururlu bir gününde olduğunu anlatırken, şöyle dedi:

"Bu nişanın alınmasında tabii Avusturya'nın önemli bir şirketi Verbund ile yaptığımız başarılı ortaklık yatıyor. Bu anlamda Enerjisa ortaklığımız var. Bu ortaklıkta Enerjisa'da emeği geçen çok sayıda arkadaşımız var. Bu nişanı onlarla birlikte hakettik. Hakikaten ülkemizde başarılı işler yapıyoruz. Avusturyalı ortaklarımız bizden, biz de onlardan çok memnunuz. Daha da ileriye götüreceğiz bunları. Bu ilişkiler önemli diye düşünüyorum. Bizler de ülkemize bu şekilde de katkıda bulunabilmemiz benim için gurur verici oluyor."

Enerjisa'nın ortağı Verbund'un CEO'su Wolfgang Anzengruber, 2007 yılı Haziran ayında şirketlerinin Sabancı Grubu ile ortak olduklarını söyledi. Anzengruber, Sabancı Grubu'nun enerji üretim şirketi olan Enerjisa'da ortakların yüzde 50 paya sahip olduğunu bildirirken şöyle konuştu:

"Enerjisa halen 4 doğalgaz enerji santrali ve 4 hidroelektrik santrali işletmekte olup yeni enerji santralleri için de lisans almış durumdadır. Ortaklık, 2015 yılına kadar Türkiye elektrik sektöründe en az yüzde 10'luk bir pazar payına ulaşmayı hedeflemektedir. Bu hedef gerçekleştiğinde Enerjisa pazar lideri olacaktır. Amaç, santrallerin toplam kurulu gücünü 5 bin megavata çıkarmaktır. Bu stratejinin hayata geçirilmesi için atılan ilk adım Bandırma doğalgaz santrali ile 9 hidroelektrik santralinin inşası olup, çanakkale rüzgar çiftliği proje planlarının gerçekleştirilmesi de sonuçlandırılmış bulunuyor. Bandırma doğalgaz santrali ve çanakkale rüzgar çiftliği 2010 sonlarında şebekeye bağlanacak, diğer hidroelektrik santrallerinin bağlanması ise, 2010- 2012 arasında gerçekleşecektir. 2009'da Verbund ve Sabancı Türk dağıtım şirketi Başkent EDAŞ'ı almıştır. Bu şirket Ankara çevresinde, Karadeniz'den Anadolu dağlarına kadar uzanan ve 6,3 milyon civarındaki nüfusuyla Türkiye'nin en büyük bölgelerinden biri olan bölge içinde 3.1 milyon kadar aboneye enerji sağlamaktadır. Verbund ve Sabancı, özellikle abone kazanma gücüne ve müşteri memnuniyetine odaklanarak Başkent EDAŞ'ı 2012'ye kadar Türkiye'nin lider dağıtım şirketlerinden biri yapmayı amaçlamaktadır. Bu hedefler Güler Sabancı'nın büyük çabası ve ileri görüşlülüğü sayesinde mümkün olabilmiştir."

Avusturya'nın Ekonomi, Aile ve Gençlik Konularından Sorumlu Bakanı Reinhold Mittellehner ise, Sabancı'nın aldığı uluslararası ödül ve nişanları saydıktan sonra, Avusturya için üstün başarı gösteren ve istisnai hizmetler gerçekleştirmiş kişileri ödüllendirmek istediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu nişanın Güler Sabancı'ya verilmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Ekonomi sektöründeki başarı ve hizmetleri sayılamayacak kadar çoktur: 2004'ten beri, Güler Sabancı, Türkiye'nin lider endüstri ve finans şirketler topluluğu Sabancı Grubu'nun ana şirketi olan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı'dır. Sabancı Grubu, finansal hizmetlerden otomotiv, lastik ve lastik takviye malzemeleri, perakende, çimento ve enerji sektörlerinin de aralarında bulunduğu çok çeşitli işletme alanlarında 30 kadar şirketten oluşmaktadır. Halen Avrupa, Ortadoğu, Asya, Kuzey Afrika ile Kuzey ve Güney Amerika'nın çeşitli bölgelerindeki 18 ülke ve pazarda faaliyet göstermektedir. Sabancı Grubu, Verbund ile bir ortak girişim kurmuştur. Güler Sabancı, Verbund'la işbirliği yapmayı bizzat kendisi seçmiş ve sonuçta, grubu ile Avusturya elektrik endüstrisi arasında güçlü bir ilişki doğmuştur. 'Enerjisa' adı altında, 2 şirket Başkent EDAŞ'ın satın alarak Türkiye elektrik piyasasındaki en büyük özelleştirmeyi birlikte hayata geçirmiştir. Avusturya, 2006 yılında Türkiye'deki en büyük üçüncü yabancı yatırımcı konumuna gelmiştir. Bu da, Türkiye ile Avusturya arasındaki ikili ilişkilerin gelişimine önemli derecede katkı sağlamıştır. 'Enerjisa' ortak girişimi Türkiye'nin en büyük bölgelerinden Ankara-Karadeniz bölgesinde elektrik üretimine ilişkin ihaleyi kazanmıştır. Enerjisa, Euromoney Proje Finansman Dergisi'nden 'Avrupa'da Yılın Enerji Portföy Anlaşması' ödülünü kazanmıştır. Sabancı Holding ile Verbund arasındaki işbirliği, Türkiye ve Avusturya hükümetleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bu iki ülkenin birbirlerini daha iyi anlamalarının sağlanması yolunda önemli bir katkı oluşturmaktadır."

Bakan Mittellehner, Sabancı ailesinin hayır işleri konusunda uzun geçmişi olan bir geleneğe sahip olduğunu, 1920'lerde, bugünkü Sabancı Grubu'nun temelini oluşturan şirketlerin kurucusu Hacı Ömer Sabancı, yaşadığı kent olan Adana'da bir caddenin ve bir okulun genişletilmesine kaynak sağladığını anlattı. Avusturyalı Bakan, o tarihten itibaren Sabancı ailesinin sürekli olarak, yardım faaliyetlerine etkin biçimde katılmak, eğitim, kültür, toplum ve sağlık alanlarındaki gelişmeleri güçlendirmeye yönelik kurumlar inşa etmek suretiyle bu mirası sürdürmeyi kendisi için bir yükümlülük saydığını, bunlar arasında Sabancı Vakfı, Sabancı üniversitesi ve Sakıp Sabancı Müzesi'nin önde geldiğini belirtti.

Mittellehner, Sabancı Vakfı'nın, 1974 yılında, aile bireylerinin, özellikle, Hacı Ömer Sabancı'nın eşi, tüm kişisel servetini vakfa bağışlayan Sadıka Sabancı'nın desteğiyle kurulduğunu, başlıca mali kaynağının Sabancı aile bireylerinden gelen bağışlar olduğunu anlatırken, şöyle devam etti:

"Sabancı Grubu şirketlerinin desteği ve vakfın kendi olanaklarıyla ürettiği gelirden oluşmaktadır. Kurumlara, eğitime, burslara, ödüllere, sanat ve kültüre yaptığı mevcut yatırımlarına ek olarak, Vakıf halen, doğrudan doğruya üç yeni hedefe odaklanan programlarla geliştirilmektedir: kadınlar, gençler ve engelliler. Geçen 35 yılda, vakıf, Türkiye genelinde 78 yerleşim yerinde, okullar, öğrenci yurtları, misafirhaneler, sağlık tesisleri, spor tesisleri, kültür merkezleri, sosyal tesisler ve Sabancı üniversitesi gibi, 120'nin üzerinde kurum inşa etmiştir. Sabancı Vakfı burslarından her yıl 1200 öğrenci yararlanmakta olup 1974'ten bugüne bu program aracılığıyla yardım edilen toplam öğrenci sayısının 32 binden fazladır. Sabancı üniversitesi İstanbul'da kurulu özel üniversitedir. Halen, 2 bin 964'ü lisans, 675'i lisansüstü olmak üzere yaklaşık 3 bin 640 öğrenciye sahip olup, lisans öğrencilerinin yüzde 40'ı burs kazanmıştır. üniversite, güçlü bir sorumluluk bilincine sahip ve toplumsal değişimi etkileyebilecek, yetenekli, kendine güvenen, ekip çalışmasına yatkın bireylere eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Sakıp Sabancı Müzesi 2002'de halka açılmıştır. Halen ana koleksiyona ev sahipliği yapan köşk bir zamanlar Güler Sabancı'nın amcası Sakıp Sabancı'nın konutuydu ve onun zengin el yazması ve tablo koleksiyonunu barındırıyordu. Sergi alanı genişletilip uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmek suretiyle bugün çok yönlü bir müze ortamı sunacak niteliğe kavuşturulmuştur. Sabancı ailesi büyük bir sanat, özellikle çağdaş sanat destekçisidir. Kuruluşundan bu yana, Sakıp Sabancı Müzesi birçok sergi ve eğitim programa ev sahipliği yapmış olup, koleksiyonu dünyanın dört bir köşesindeki saygın müzelere de ödünç vermiştir. 2009 Yılı Raymond Georis Yenilikçi Hayırseverlik Ödülü Güler Sabancı'ya verilmiştir."

Avusturya'nın Ekonomi, Aile ve Gençlik Konularından Sorumlu Bakanı Reinhold Mitterlehner, derin toplumsal bağlılığı, iş yaşamındaki üstün başarıları ve erkek egemen dünyada bir kadın olarak üstlendiği öncü rolü nedeniyle, Güler Sabancı'nın Avusturya Cumhuriyeti'ne Hizmetlerinden Ötürü Devlet Şeref Nişanı'na layık olduğunu ekledi.

İhsan EKİCİ / VİYANA / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title