Haberler

Güler: "Kadınlar Eve Kapatılmak İsteniyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Profesör Doktor Birgül Ayman Güler, Buca Belediyesi tarafından düzenlenen 'Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 79.Yılı' konulu panelde, Türkiye'nin...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Profesör Doktor Birgül Ayman Güler, Buca Belediyesi tarafından düzenlenen 'Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 79. Yılı' konulu panelde, Türkiye'nin siyasette kadın oranı ve temsili açısından arzu edilen manzaradan çok uzakta olduğunu söyledi.

Milletvekili Güler, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı'na kanlarıyla canlarıyla katılanlardan özür dilediğini belirterek "Onlar şimdi kadını ve erkeği ile beraber yükseltilmiş bir Türkiye görmeyi arzu etmişlerdi. Onların arzu ettikleri manzaralardan henüz çok uzağız. Görevimizi eksik yaptığımız için özür dileriz. Mustafa Kemal Atatürk'ten özür dilemesi gerekenler şimdiye kadar ki Türkiye'de iktidar sürmüş olan tüm siyasi partilerdir. Aynı zamanda kadın örgütlenmesi içinde çok emek verip bugünkü manzarayı ortadan kaldıramamış olan bizleriz. Şimdi yeni görevleri belirleyip önümüzdeki dönem çalışmayı başardığımızda sanıyorum bize bırakılan mirası yükseltme şansı buluruz" dedi.

KADIN ÖRGÜTLENMELERİNİN BAŞKA TÜRLÜ ÇALIŞMASI GEREKİYOR

Güler, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana 17 farklı seçim yapıldığını, kadınların parlamentoda temsil oranının yüzde 14'ü bulmasına karşın belediye meclisi, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlıkları, köy ihtiyar meclisleri ve muhtarlıklardaki oranın çok düşük olduğu eleştirisinde bulundu. CHP'li Birgül Ayman Güler, şimdiye kadar 17 farklı seçim Türkiye'de yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Seçimlerin sonucunda ve son yapılan seçimlere bakarsanız, parlamentoda kadınların oranı yüzde 14'ü buldu diye çok sevinçliyiz. Ama belediye meclislerinde, belediye başkanlıklarında, il genel meclislerinde, köy muhtarlıklarında, köy ihtiyar meclislerinde, mahalle muhtarlıklarında kadının adı yok. Bu konuda şimdiye kadar yaptıklarımız yeterli olmuş görünmüyor. Kadın örgütlenmelerinin başka türlü çalışması gerekiyor ve toplumun derinliklerine inen bir mücadele planı çizmemiz lazım"

KADINLAR İŞ VE SOSYAL YAŞAMDAN ÇIKARILARAK EVE KAPATILMAK İSTENİYOR

CHP PM Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını, Kurtuluş Savaşı'nda emperyalist güçlere karşı erkeklerle birlikte sırt sırta mücadele ederek kazandığına vurgu yaparak, son günlerde yaşan gelişmeler doğrultusunda kadının iş hayatından, sosyal hayattan çıkarılarak eve kapatılmaya çalışıldığını savundu.

ONLARIN ZİHNİYETİNDE KADIN ŞEYTANDIR, İKİNCİ SINIFTIR

Vekil Güler, düşüncelerini şöyle temellendirdi: "Kızlı erkekli yurtlar var dediler. Yalan Türkiye'de hiçbir zaman kızlı erkekli yurt olmadı. Hepimiz üniversitede çocuklarımızı okuttuk kendimiz okuduk, biliyoruz yurdun nasıl olduğunu. Kadına ikinci sınıf, hatta kadına şeytan gözüyle bakan zihniyetin, kadına biçtiği görev erkeğe hizmet etmektir. Onların zihniyetinde kadın şeytandır. Onların zihniyetinde kadın ikinci sınıf yaratıktır. Onların zihniyetinde kadın yalnızca erkeğe hizmet etmek amacıyla yaratılmış olandır. ve bu yorumlarını dine dayandırarak yürümekte hiçbir beis görmüyorlar. Beni dinimle dövüp kendi aklındakini bana yaptırmaya güçleri yetmeyecek. Buna inanan varsa başımın üstüne ama bu ülkenin başbakanı dinimi kendi aklınca yorumlayarak beni hizaya sokamayacak buna hiçbir zaman güçleri yetmeyecek. Kadın özgürlük mücadelesinde siyasi iktidarın ve erkeklerin kendi varlıklarını kadın üzerinden inşa etmek çabalarına son vermek gerektiğini düşünüyorum. Kadın üzerinde din istismarına son vermek bizim mücadelemizle mümkün diye düşünüyorum. Hiçbir şekilde şimdiye kadar yapmaya gayret ettikleri başını örtenle başını örtmeyeni karşı karşıya getirmeye izin vermeyeceğimizi yüksek sesle ilan ediyorum." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Birgül Ayman Güler Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title