Haberler

Barzani: Kendi Ayaklarımız Üzerinde Durmaya Çalışıyoruz

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Barzani : '' Biz, Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz." dedi

IKBY Başkanlığının resmi internet sitesinde Barzani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesinin detayları yayımlandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına ilişkin, "Biz, Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz" dedi.

Açıklamaya göre, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'den oluşan heyet de kabülde hazır bulundu.

"IŞİD BİR GÜNDE KÜRT BÖLGESİNİN KOMŞUSU OLDU"

Barzani, görüşmede IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta yaşanan gelişmeler hakkında Abdullah Gül'ü bilgilendirdi. IŞİD'in, bir günde Kürt bölgesinin komşusu olduğunu dile getiren Barzani, bunun neticesinde Irak'ta çok yeni bir durum ve bambaşka şartların ortaya çıktığını aktardı.

IRAK'TA DEĞİŞİM KAÇINILMAZDIR"

" Irak'ta değişim artık kaçınılmazdır" ifadesini kullanan Barzani, "Şayet Irak'ta hakim olan siyasi zihniyet değişmeyecekse bir kişinin gitmesinin anlamı olmaz. Aslolan Irak siyasetinde hakim zihniyetin değişmesidir. Siyasi sürecin başarısı, yeni makamlar verilmesi ve karşımıza yeni simalar çıkarılması değildir. Olması gereken Irak'ta demokrasiye aykırı zihniyetin kalmamasıdır. Irak'ın egemenlik mekanizmasında esaslı değişikliklerin olması zaruridir" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, "Kürdistan" bölgesinin, geçen 10 yılda demokrasinin yerleşmesi için çok çaba gösterdiğini ancak Irak'ta olup bitenlerin tamamının anayasaya aykırı olduğunu aktardı.

"ANAYASAYI DEFALARCA ÇİĞNEDİLER"

Bağdat hükümetinin, anayasayı defalarca alenen çiğnediğini ve yok saydığını savunan Barzani, "Bunun örnekleri çok görüldü. Irak Anayasasına bağlılık, Irak'ın bütünlüğünün ve tek parça halinde kalışının garantisidir. Bu anayasada da belirtilmiştir" görüşünü bildirdi.

Kürt bölgesinin son durumu, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına da değinen Barzani, şöyle dedi:

"TOPRAKLARIMIZI TEHDİTDEN KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ"

"Biz Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz. Topraklarımızı tehditlerden korumak istiyoruz. Aynı zamanda Irak'taki terör tehlikesini de hesaba katarak önlemler alıyoruz".

IKBY Başkanlığının sitesinde görüşmeye ilişkin yayımlanan açıklamada, Irak'ın siyasi ve güvenlik durumu, özellikle Musul ve diğer bazı bölgelerde yaşananlardan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün endişelerini dile getirdiği belirtildi. Gül'ün ayrıca yarın Irak'ta yapılacak parlamento oturumunun başarıyla sonuçlanması ve hükümetin en kısa zamanda kurulmasını temenni ettiği bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Abdullah Gül Musul Irak Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (9)

VATANDAŞ:

hoş geldın sayın barzanı ınşalah bağımsızlığını ılan edersın ılk tanıyan türkıye olsın dostlar ve düşmanlar güstersınbın yıık kardeşlık percınlesın aksı ıkımızede mağlubıyetır yınede hoş geldın sayın başkan barzanı

32
7
yanıtYanıtla
yilmut:

ben br türk olarak ıraqk ve suriyenin yerinde sınırlarımızda kürt federe kuruluşlarının olmasını tercih ederim...onlardan biz ebir zarar gelmez...bizim gücümüzede ihtiyaçları var...türkiyenin rızası olmadan oralarda bir varlık göstermeleri imkansızdır....tampon bölgelerde kürtlerin varlığı daha faydalıdır...

23
7
yanıtYanıtla
banibani@outlook.com.tr:

türküm doğruyum ne mutlu kürdüm :D

yanıt0
yanıt0
deli:

suriyede devlet kürtleri ve sunnileri koruyamadı halk sihlandı sonuç sunnilerden el nusra,öso ve ışid ortaya çıktı. sunni kürtler el akrat, daha seküler olan kürtler ypg yioluşturdu. ırakta ise devlet şiileri,kürtleri ve türkmenleri koruyamadı.bu ölkede de peşmerge,işid,sunni aşiretler ve şii aşiretler kendilerini korumak için silahlandılar. türkiye için kötü olan ise pkk artık silah bırakmaz çünkü demekratik özerklik veyakanton gibi uygulamalar bir etnik grubu koruyamadığı görülmüştür.şuan peşmerge asla ırakla bütünleşmekistemeyecektir. pkk de 2 yıldır ateşkes ile dile getirdiği demokretik özerklikten vazgeçecek ve tekrar çatışmaya başlayacaktır.çünkü şu an pkk nin savunduğu tüm argumanlar islaf etmiştir.tekrar bağımsız devlet peşinde koşacaktır.

8
4
yanıtYanıtla
alp:

ıragı karıştıran bu hainin bizzat kendisidir.

1
5
yanıtYanıtla
syrian:

Ne araplara, ne de turklere guvenilir. Tarih bunu defalarca göstermistir malesef.

4
1
yanıtYanıtla
cerkez:

Bir kere hille, iki defa hille, ucuncusundde herseyini kayb eden olursun. Turkller artik caresiz ne yapacaklarini bilmeyen bir millet olmus. Bugune kadar yaptiklari hilleler turkleri zor duruma koyuyor. Yaptiklarinin bedelini ödemek durumundalar simdi. Tk dostllari kalmadi. Yine de birlikte yasadiklari kurdller simdilik var, ama korkarim turkler bunun da kiymetini bilmezler, cunku eski aliskanliklar kolay terk edilmiyor.

2
1
yanıtYanıtla
SYRİANA CEVAP:

Türklere güvenilmez demiş zatı muhterem, yularınızı ABD ve İsrail tutuyor, gidin onların köpekliini yapın

0
3
yanıtYanıtla
sonmez:

iste ulkenin dustugu durum dunya liderligne soynan bir ulke dunyayla iliskilerini kopardi sadece pesmerge basiyla diplomatik ilisgiler icinde bu nasil bir buyuklukmu anlayan varmi

0
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title