Haberler

Gül Arabistan'ı Ziyaret Etti, Araplar Oğlunun Şirketini Satın Aldı

Güncelleme:

Suudi Arabistan'ın en büyük şirketlerinden Acwa Power Kırıkkale'de 900 mw'lık doğalgaz santrali kuracak. Şirket, Gül'ün oğlu Ahmet Münir Gül'ün genel müdür olduğu şirketi satın aldı.

Suudi Arabistan'ın en büyük şirketleri arasında yer alan Acwa Power, altı yıldır ülkemizdeki enerji projeleriyle ilgileniyor.

Kendi ülkesinin sulama ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan şirketin, Kırıkkale'de kuracağı 900 mw'lık doğalgaz santrali, iktidar ve uluslararası camiada destek buldu. Santralin kurulacağı hazine arazisi, geçen yıl acele kamulaştırılırken IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile Kore Kalkınma Bankası da toplam 170 milyon dolar kredi desteği verdi.

İşte bu iddialı şirket, geçenlerde, Türkiye Başkanı Abid Hussein Malik aracılığıyla, ses getirecek bir şirket operasyonuna imza attı.

25.3 MİLYON LİRA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün büyük oğlu Ahmet Münir Gül'ün yönetiminde yer aldığı Ventis Enerji şirketine tam 25 milyon 300 bin TL taahhüt ederek şirketin tek sahibi oldu.

Ventis'in Suudi şirketçe alınışına uzanan ticaret sicili öyküsü şöyle:

* Ekim 2013: Ahmet Münir Gül'ün genel müdür olduğu Ventis Enerji, 50 bin TL sermaye ile Geopol Yatırım şirketi tarafından kuruluyor. İlginçtir, Geopol şirketinin kurucusu ise bir başka şirket: Kitoko Aydınlatma.

Fakat daha ilginç olan Kitoko'nun ortakları. Eğer bir isim benzerliği yoksa, Gül'ün babası Ahmet Hamdi Gül, ağabeyi Mehmet Macit Gül, Ekrem Tekelioğlu.

* Kasım 2013: Sermaye 50 bin TL'den 2 milyon 700 bin TL'ye çıkarılıyor. Hisseler, yüzde 50 Geopol, (1 milyon 350 bin) yüzde 50 Twind Investmen Energy (1 milyon 350 bin TL) diye dağıtılıyor

* Temmuz 2014: Yeni yönetim kurulu üyeleri seçiliyor. Ahmet Münir Gül yönetim kurulu başkanlığına getiriliyor.

* 29 Nisan 2015 - Sermaye artırımına gidiliyor.

2 milyon 700 bin TL'lik sermaye, tam 10 kat artırılarak 28 milyon TL'ye çıkarılıyor. Artırılan 25 milyon 300 bin TL'lik sermaye tutarını, merkezi Riyad'da bulunan Suudi enerji devi Acwa Power taahhüt ediyor.

Artırım sonrası hisse dağılımı şöyle oluyor: Geopol Yatırım Enerji: 900 bin TL, Acwa Power: 25 milyon 300 bin TL, Twind Energy Investment: 1 milyon 800 bin.

Bu kararla, Mohamed Adel M.F. Ghname, Ali Ekrem Tekelioğlu ve Ahmet Münir Gül, yönetim kurulu üyeliklerinden istifa ediyor. Abid Hussein Malik yönetim kurulu üyesi oluyor.

ADRES TARABYA

* 6 Mayıs 2015: Acwa Power'ın Ventis'teki sermaye payı yüzde 100'e yükseliyor. Tek pay sahipliği benimseniyor. Ve Acwa Türkiye Başkanı Abid Hüseyin Malik, Ventis'in yönetim kurulu başkanı oluyor.

* 4-11 Haziran 2015: Olağanüstü genel kurul ile sözleşme tadiline gidiliyor. Yeni bir birleşme ve bölünme için EPDK onayı zorunlu tutuluyor, üretim lisansı alınıncaya kadar pay devri yapılamayacağı kayda geçiyor.

(Bu arada bir ilginç detay da Ahmet Münir Gül'ün Ticaret Sicili kayıtlarında görünen adresi. "Tarabya Mahallesi, Aynur Sokak 4/A Sarıyer", Cumhurbaşkanlığı'nın Tarabya Yerleşkesi'ne neredeyse bitişik.)

Ventis Enerji'nin 50 bin TL sermayeyle kuruluşunun üzerinden henüz iki yıl bile geçmemiş. Peki, enerji alanında çok daha deneyimli, büyük ölçekli yüzlerce enerji şirketi dururken, Suudi devinin, bu "mütevazı" Türk şirketine olan ilgisinin sebebi ne olabilir?

Bu sorunun, tarihi arka planı da bulunan "sıcak ilişkiler" dışında bir yanıtı olma ihtimali düşük.

Ocak ayında ölen Suudi Kralı Abdullah, Türkiye'ye Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiği 2007'de gelmiş, Kral'ın Swiss Otel'de Erdoğan ile görüşmesine dönemin Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığını ve bu durumun eleştirildiğini anımsatalım. Keza Gül'ün, Kral Abdullah'ın cenaze töreninin ardından taziye için özel uçakla Riyad'a gittiğini de.

GÜL'ÜN OĞLUNDAN AÇIKLAMA

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü nüshasında şahsımla ilgili çıkan ve gerçekleri yanıltan bir haber yer alması üzerine bu açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur. Öncelikli olarak vurgulamak isterim ki, Ventis Enerji 2013 yılında rüzgar enerjisi projeleri geliştirilmek için kurulmuş olup, geliştirdiği hiçbir proje için hazine veya kamu arazisinden faydalanılmamış ve hiçbir kamu bankasından da finansman kullanılmamıştır.

SATIŞI DOĞRULADI

Habere konu olan satış işlemi ilgili gerçek durum ise şudur: Bir sektör realitesi olarak 31 Nisan 2015'te gerçekleşen rüzgar lisans başvuruları öncesinde sektörde birçok proje alım satımı olmuştur. Bu çerçevede bizim de geliştirdiğimiz projelere ve şirketimize yerli ve yabancı muhtelif yatırımcılardan teklifler gelmiş, bunlardan biri olan Acwa Power ile yürütülen görüşmeler neticesinde ilgili şirket hisselerimizin tamamını 21 Nisan 2015 itibariyle devralmıştır. Dolayısıyla haberde ifade edildiği şekliyle firmamıza bir "özel ilgi" olduğu ifadesi sektör realitesine tamamen aykırı olup, gerçeği yansıtmamaktadır.

"ÖDENEN BEDEL FARKLI"

Ayrıca, haberde sanki satış bedeliymiş gibi yansıtılan 25 milyon TL'nin şirketin satış bedeliyle hiçbir alakası olmayıp, bu rakam, 21 Nisan 2015 itibariyle hissedarlık veya yönetim anlamında hiçbir söz sahibi olmadığım şirketin, bu rakam, şirket devri sonrasında, satın alan tarafça EPDK mevzuatı gereği zorunlu olarak, lisansa konu projelerin gerçekleştirilmesi için yatırımcı tarafından şirkete taahhüt edilen yasal rakamdır. Gerçek satış bedeliyle ilgili şunun da bilinmesi gerekir ki, bedel tamamen sektör gerçeklerine uygun şekilde ve bahsedilen rakamın çok daha altında teşekkül etmiştir.

DAVA AÇACAK

Bu sebeple, sözkonusu haberle üretilmek istenen algının tamamen bir yanıltma olduğunu, yasal haklarımızı saklı tutmak kaydıyla, değerli kamuoyunun dikkatine sunarım.
Saygılarımla.

Ahmet Münir Gül (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Abdullah Gül Ahmet Münir Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (143)

Demekkii!!:

Sahtekarlık diz boyu akp li değilim ama yalan haber araştırmadan yazı yazılmış malesef kokusu yakındır çıkar :)

7
36
yanıtYanıtla
Türkmen alevisi:

Vatanın gariban evlatları şehit Düşerken toprağa,devletin makamını kullanarak iş bitirenlerin evlatları paralarına para katsın yazıktır ki dün Şehidin eşinin ağıtları hala kulağımda biraz Allah tan korkun be

41
1
yanıtYanıtla
tugiacar:

Akp ''nin bir faydasına daha şahit oluyoruz bu bir mucize olmalı. . . Partinin yanından geçmiş az buçuk bulaşmış herkesin ticari zekası tavan yapıyor. . . hemen bugün partiye üye olacağım , gerçi ben ümitsiz vakkayım ama ilaçta çok güçlü işe yarar belki

35
3
yanıtYanıtla
Yaaa:

İşte gerçek vatan severler bunlar hepsi birer kahraman hepsinin şirketi var milyon dolarları var ben olsam bende hükümeti burakmam bana ne kim ölürse ölsün derim

31
4
yanıtYanıtla
Munzur (gözeler):

Ben anlamıyorum 20-25 yaşında birinin milyon dolarlık şirketleri var. Acaba nereden geliyor bu kaynak. kiminin yatı kinin katı var bizde niye yok acaba ya yemesini bilmiyoruz yada elimizde devletin hazinesi yok. Türkide eskiden orta direk vardı. Şimdilerde o direk yıkıldı şimdi yüksek direk var oraya kimse çıkamıyor. Allahın adaleti bir gün tecelli eder. Bu milletin parası kimseye yaramaz. Ey siyasiler.

31
2
yanıtYanıtla
BerlinMobil-IOS:

Karşılığında hangi İstanbul'un tepesini verdiniz acaba

29
1
yanıtYanıtla
nasri:

Bu piyango niye bize hic ugramiyor yav

29
1
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Turkiye deki mason lar kursaydi daha çok mu hoşunuza giderdi

3
26
yanıtYanıtla
zaza12:

bu ceylan kurtların arasına düşer ya. öyle yumulmuş hepsi Türkiyeye. Her biri dünkü mezun. bileme nerenin genel müdürü. ben odtü mezunuyum. türkiye derecesi ile okula girdim. bir firmada çalışıyorum. 13 yıl tecrübem var. maaşın 5000 tl

27
1
yanıtYanıtla
işte akp zihniyeti:

bunlara oy veren asgari ücretli ve emekliler iyice düşünsün hele bir kaynak nelere var nelere yok. allah akkoyunları ıslah etsin ya da daha beter etsin

26
2
yanıtYanıtla
Tüm 143 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title