Haberler

Gto'dan İnşaat ve Tesisat İşlerinde Çalışan Ustalara Uyarı

imar Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince 1 Ocak 2012-den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ve yetki belgesi olmayan ustaların çalıştırılması yasaklanırken, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından ustaların yetki belgesi almasına...

imar Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince 1 Ocak 2012-den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ve yetki belgesi olmayan ustaların çalıştırılması yasaklanırken, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından ustaların yetki belgesi almasına yönelik olarak eğitim programları da devam ediyor.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Özdil'in başkanlığında gerçekleştirilen ve inşaat sektörü meslek komitelerinin yanı sıra Gaziantep Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'ne bağlı inşaat sanatkarları, inşaat kalıpçıları, marangozlar, mobilyacılar ve briketçiler odası başkanlarının da katıldığı toplantıda eğitimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Özdil, konuşmasında, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca 16 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan yönetmelikle 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ve yetki belgesi olmayanların çalıştırılmasının yasaklandığını, yetki belgesi olmayan ustaların belgelendirilmesinin sektör açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu konuda ilgili tüm odaların işbirliği içerisinde hareket etmesinin gerekliliğini vurgulayan Özdil, denetimler sırasında yeni düzenlemeye aykırı davranan yapı ve parsel sahibine, harita, plan, etüt ve proje müelliflerine, fenni mesullara, yapı müteahhidine ve şantiye şefine ayrı ayrı ikişer bin lira ceza verileceğini anımsattı.

Özdil, şunları kaydetti:

"İnşaat sektörü kalkınma çabaları içindeki ülkemiz ekonomisinde hep önemli bir konumda olmuştur. İnşaat sektörü, tekstil ve tarım sektöründen sonra ülkemiz ekonomisinin üçüncü büyük sektörüdür. İnşaat sektörünün, inşaat malzemeleri de dahil edildiğinde ekonomideki payı yüzde 10'lar düzeyindedir. Sektörde çalışanların bilgi ve beceri düzeyini yükseltmek, temel ve mesleki eğitim yanında meslek içi eğitime önem vermek, istihdam politikaları ile eğitim politikalarını birlikte oluşturmak gerekmektedir. Oda olarak geçtiğimiz yıl inşaat sektöründe kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi için birçok kurs düzenledik. Bilindiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik uyarınca da 1 Ocak 2012-den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale getirildi. Ülkemizin deprem ülkesi olması ve depremde inşaat hatalarından ölenlerin sayısının yüksek olması daha doğrusu ülke olarak yaşadığımız acı tecrübeler inşaat sektörünü ve bu sektörde çalışacak işgücünün nitelikli olmasını daha önemli kılıyor. Belge zorunluğunun gelmesi sektörün birçok kurum nezdinde karşılaştığı sorunların asgariye inmesi ve inşaatların daha kaliteli olması bakımından büyük önem taşıyor. Oda olarak Ustaların sertifikalandırılmasına yönelik olarak Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, MEKSA işbirliği ile eğitim programları düzenliyoruz ve bu konuda ilgili odalarla işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. Üretilen konutlarla ilgili tartışmaları büyük ölçüde bitirecek ve sektörün çalışan kalitesini yükseltecek bu düzenlemeye herkes uymalı. Yetki belgesi olmayan ustalar zaman geçirmeden bir an önce belgelerini almaları hem kendilerinin hem de sektörün yararına olacaktır."

Özdil, sektörde çalışan ve yetki belgesi olmayan ustaların ileride karşılaşılabilecek herhangi bir olumsuzluğu gidermek için söz konusu eğitimlerden mutlaka faydalanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Ticaret Odası Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title