Haberler

Gtb'den Antep Fıstığı Üreicilerine Budama Eğitimi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), tarafından antepfıstığı üreticilerine yönelik, "Antepfıstığında Budama ve Toprak İşleme Eğitimi" düzenlendi.

GTB ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İşbirliğiyle, Karkamış Belediyesinin ev sahipliğinde " Antepfıstığında Budama ve Toprak İşleme Eğitimi " konulu toplantı gerçekleştirildi. Karkamış Belediyesi Konferans salonunda düzenlenen eğitim programına, Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, Karkamış Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Marakoğluve çok sayıda antep fıstığı üreticisi katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret'in konuşmacı olarak katıldığı eğitimde, antep fıstığı üreticilerine budama ve toprak işleme konularında bilgiler verildi. Antepfıstığı üreticisi çiftçilere erken budama yapmamaları konusunda ikazlarda bulunan Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, zamanından önce yapılan budamanın ağaçlara faydadan çok zarar vereceğini ifade etti. Budama işlemenin yapılabilmesi için ağaç yapraklarının dökülmesinin beklenilmesi gerektiğini vurgulayan Nedret, "Ağaç uyku dönemine girmeden kesinlikle herhangi bir budama işlemi yapılmaması gerekmekte. Budama için en uygun zaman ağaç yapraklarının yüzde 80 oranında dökülmesiyle başlar. Budamada ki esas amaç ağaç uykuya girdiği zaman birbirinin üstüne girmiş, kırılmış ve eğilmiş kuru dalları temizlemektir. Ağaç uykuya girmeden yapılan budama faydadan çok zarar getirecektir. Zira zamanından önce yapılan budamaya bağlı olarak ağaç içinde salgıladığı en büyük gıdası sakızı dışarı akıtacaktır ve bu durumda ağacın güç kaybına uğramasına sebebiyet verecektir" dedi. Antepfıstığı üreticilerinin budama konusunda düştükleri en büyük hatalardan birinin de bahçe sürümü esnasında traktöre yol açmak için ağaçların alt dallarını kesmek olduğunu belirten Nedret, bu durumun son derece yanlış ve verim azaltıcı bir uygulama olduğunu söyledi.

Antep fıstığının şemsiye şeklinde olması gerektiğini kaydeden Nedret, " Traktöre yol açmak için izlen bu yanlış metot farkına varılmadan ciddi verim kayıplarına neden olmakta. Ağaç diplerinin traktörle sürülmesi yerine çapalama ve ot ilacının tercih edilmesi gerekmekte" ifadelerini kullandı. Antep fıstığında yaşanan phytoplasma hastalığına da dikkat çeken Nedret, budama esnasında alınacak basit tedbirlerle bu hastalığın yayılmasının önüne geçilebileceğini belirtti.

Nedret, " Budamada kullanılacak olan makas, testere ve kesici aletlerin mutlaka çamaşır suyu ile yıkanması gerekiyor. Bu aletlerle maalesef farkında olmadan ağaçtan ağaca, bahçeden bahçeye phytoplasma hastalığı taşıyoruz.Bu hastalığın şu an için ilaçlı bir mücadelesi yok. Eğer mümkünse ağaçtan ağaca geçerken bile kullanılan aletlerin mutlaka çamaşır suyuna batırılması gerekiyor. Bu şekilde hastalığın budama esnasında yayılmasını engelleyebiliriz" dedi.

Nedret, eğitim toplantısı sonrası çiftçilerden gelen çeşitli sorulara da cevap verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Ticaret Borsası Nuh Kocaaslan Karkamış Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title