Haberler

Gtb'de Elektronik Ortamda İlk Satış Gerçekleştirildi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senetleri Platformu (ELÜS) aracılığıyla elektronik ortamda ilk ürün satışını gerçekleştirdi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senetleri Platformu (ELÜS) aracılığıyla elektronik ortamda ilk ürün satışını gerçekleştirdi.

GTB'den yapılan açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, "Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına" ilişkin yetkilendirilmiş tek borsa olan GTB'nin, elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını başarıyla tamamlayarak, bölge tarımı adına tarihi bir ilki başardığı belirtildi.

GTB iştiraki Borsa Gaziantep aracılığıyla sabah seansında gerçekleştirilen alışverişte, yaklaşık 343 bin 542 kilogram buğdayın, ürün senedi karşılığında Kayseri Boğazlıyan Toprak Mahsulleri Ofisine satıldığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, borsanın 58 yıllık tarihinde elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını yapmış ve sistemi hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Borsa Gaziantep'in ELÜS üzerinden alım-satım yapacak gerekli teknolojik alt yapısını oluşturmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yasal izinleri aldıktan sonra 2 yıl süren özverili bir çalışma yürüttüklerini belirten Tiryakioğlu, "Gaziantep'i ülke ve dünya genelinde tarım ticareti ağına bağlayan platformu hizmete kazandırdık. Artık ürün alım-satımları tüm tüccar ve üreticilerimiz için çok daha kolay, hızlı ve kazançlı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın sayılı tarım merkezlerinden biri olan ülkemizin tarımda yenilikçi atılımlarla, dünya çapında piyasalarda rekabet gücünü artırarak öne çıkması gerekiyor. Bu konuda borsalar olarak bizlere de ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor. Şehrimizin ve bölge tarımımızın gelişimine katkı sunmak amacıyla ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle hayata kazandırdığımız ELÜS, bu noktada tarımsal ürün ticaretinde birçok kolaylığı beraberinde getireceği gibi dünya tarım piyasalarına entegre olmamıza da yardımcı olacak."

TMO'nun Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senedi ile ilgili alım esaslarını geçen ay açıkladığına işaret eden Tiryakioğlu, bu esasların tarım sektörüne kazanç oluşturacak cazip birçok olanağı da beraberinde getireceğini belirtti.

Türkiye'nin çeşitli illerinde kurulu bulunan lisanslı depolarda düzenlenen ürün senetlerinin tescilinin ve ticaretinin yeni dönemle Borsa Gaziantep'te başladığını bildiren Tiryakioğlu, "Bu konuda üreticilerimize ve tüccarlarımıza en iyi hizmeti verebilmek adına lisanslı depoculuk izni bulunan tüm şirketleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun yetkili borsa olarak sözleşme imzalamaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Tiryakioğlu, yetkili borsalarla sözleşme imzalayan lisanslı depoların üretici ve işletmecilere önemli birçok maddi kolaylığı da beraberinde getireceğini, lisanslı depoya ürün bırakan üretici, tüccar ve şirketlerin sahip oldukları ELÜS'ü teminat göstererek bankalardan kredi kullanabileceğini ve çiftçilerden stopaj kesintisi yapılmayacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Ticaret Borsası Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ticaret Bakanlığı Kayseri Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title