Haberler

Gso'da İş Sağlığı Güvenliği Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Elif Çelik, çalışanların iş hayatında var olabilmelerindeki öncelikli amacın, sağlık ve güvenliklerini korumak ve sürdürmek olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Elif Çelik, çalışanların iş hayatında var olabilmelerindeki öncelikli amacın, sağlık ve güvenliklerini korumak ve sürdürmek olduğunu söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ÇASGEM işbirliğiyle, "İş Sağlığı ve Güvenliğine Temel Yaklaşım ve Kavramlar", "6331 Sayılı İSG Kanunu Uyarınca Çalışma Hayatında Tarafların Sorumlulukları" konulu toplantı düzenlendi.

GSO Sani Konukoğlu Meclis Toplantı Salonu'ndaki eğitimde, ÇASGEM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı Elif Çelik katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgiler verdi.

İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilmek için iş sağlığı ve güvenliğinin önemine değinen Çelik, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına ilişkin yasal çerçeveyi tek bir kanun altında toplayan müstakil bir kanun olarak hazırlanan 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu başlıklar halinde katılımcılara aktardı.

Çelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kapsamı, 6331 sayılı kanun çerçevesinde işverenin Genel Yükümlülüğü, İş Sağlığı Güvenliği Hizmetlerinin Sağlanması, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Koordinasyonu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları ve Çalışanların Hakları konularında açıklamalarda bulundu.

Çelik, çalışma hayatının en önemli yapı taşlarından birisinin iş sağlığı ve güvenliği kavramı olduğuna vurgu yaprak, "İş sağlığı ve güvenliği son yıllarda giderek önem verilen bir konu haline gelmiştir. Çalışanların iş hayatında var olabilmelerindeki öncelikli amaç, sağlık ve güvenliklerini korumak ve sürdürmektir. Bu amaçla ortaya atılan sistemli çalışmalar bütünü iş sağlığı ve güvenliği olarak tanımlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği bir işyerinde pozitif güvenlik kavramını oluşturmada önemli rol oynamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının asıl amacı meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak veya en aza indirgemektir. Çalışanlar işyerinde sürekli olarak risk altındadır. İş ortamında bulunan faktörlerden ya da dışarıdan gelen faktörlere karşı işveren çalışanlarını imzalamış olduğu iş sözleşmesi gereğince 'gözetme borcu' altına girmektedir" dedi..

İşyerinde işverenlerin, çalışanlarının nasıl sağlık ve güvenliklerini koruyacağına dair geniş açıklamaların 6331 sayılı kanunda belirtilmekte olduğunun altını çizen Çelik, "Bu kanuna göre işveren çalışanlarının işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu amaçla işveren mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları yapar. Sadece bu çalışmaları yapmakla kalmaz, aynı zamanda işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve denetleme sonucunda uygunsuzluk varsa bu uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Ayrıca bahsi geçen kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerlerinde işveren risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Böylelikle iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının işletmelerde pozitif bir güvenlik kültürü oluşturmak ve bunları tüm çalışanlara aktarmak amacıyla hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

İş kazaları ve meslek hastalıkları istatistikleri hakkında da bilgiler aktaran Çelik konuşmasını şöyle tamamladı:

"SGK tarafından yayınlanan 2012 yılı istatistiklerine bakıldığında ülkemizdeki toplam iş kazası sayısı 74 bin 871, meslek hastalığı 395, ölümle sonuçlanan iş kazası 744, sürekli iş göremez hale gelen işçi sayısı ise 2 bin 209'dur. 2011 yılı istatistiklerine baktığımızda 69 bin 227, meslek hastalığı 697, ölümle sonuçlanan iş kazası bin 710, sürekli iş göremez hale gelen işçi sayısı 2 bin 216'dır. 2010 yılı istatistiklerine bakıldığında ise ülkemizdeki toplam iş kazası sayısı 62 bin 903, meslek hastalığı 533, ölümle sonuçlanan iş kazası bin 444, sürekli iş göremez hale gelen işçi sayısı 2 bin 85'tir. Bu göstergeler ülkemiz için göz ardı edilmeyecek kadar önemli verilerdir." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sani Konukoğlu Gazeteler Gaziantep Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title