Haberler

Grizudan Kurtulduğu Ocakta İş Güvenliği Eğitimi Veriyor

Zonguldak'ta, türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen 263 işçinin öldüğü grizu faciasından sağ kurtulan maden mühendisi 53 yaşındaki Sadık Yücel, şimdi aynı ocakta işçilere iş güvenliği eğitimi veriyor.

Zonguldak'ta, türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen 263 işçinin öldüğü grizu faciasından sağ kurtulan maden mühendisi 53 yaşındaki Sadık Yücel, şimdi aynı ocakta işçilere iş güvenliği eğitimi veriyor. Yücel, madencilere, grizu patlaması, göçük, yangın gibi iş kazalarında nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1988'de (TTK) Kozlu Müessesi Müdürlüğü'nde 'ocak mühendisi' olarak işe başlayan Sadık Yücel, henüz 4 yıllık madenciyken 263 kişinin öldüğü grizu patlamasını yaşadı. Yücel, facia sırasında yerin 560 metre altında Macar mühendislerle 'yüksek basınçlı hava' ile patlatma denemeleri gerçekleştirmek için hazırlık yapıyordu. Yücel, grizu patlayınca yanındaki 4 Macar mühendis ve 40 işçiyle ocaktan çıkmayı başardı.

İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERİYOR

Yücel, dünya madencilik tarihinin en büyük kazaları arasında yer alan facianın ardından aynı ocakta çalışmaya devam etti. Daha önceleri ocak içi ve dışındaki denetim-kontrol görevinin yanında eğitimlere de katılan Yücel, son 2 yıldır ise İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak görev yapıyor. 'Madencilik, meslek eğitimi ve iş güvenliği' dersi veren Yücel, işçilere iş güvenliği eğitimi veriyor. Haftanın 3 günü yapılan eğitimlerde işçilere ocakta uymaları gereken iş güvenliği tedbirlerini anlatan Yücel, grizu patlaması, göçük, yangın gibi iş kazalarında da neler yapmaları gerektiğini aktarıyor.

'MADENCİLERE BİR ŞEYLER ÖĞRETMEYE DEVAME EDECEĞİM'

Facianın 23'üncü yıl dönümü nedeniyle dün sabah ocak girşinde düzenlenen anma töreninde kurtulan diğer 3 madenci ile birlikte madenci heykeli hediye edilen Sadık Yücel, işçilere 263 işçinin öldüğü grizu patlamasını ve o gün yaşadıklarını da derslerde anlattığını söyledi. Yücel, şöyle konuştu:

"27 yıllık tecrübemi madenci arkadaşlara aktarmaya çalışıyorum. Derslerin dışında ocağa da girerek madencileri iş güvenliği konusunda takip ediyorum. Yaşadığım olaylardan edindiğim tecrübelerimizi, o günden bu güne iş güvenliği konusunda yapılanlar, yapılmayanlar ve yapılması gerekenleri işçilere anlatıyorum. 2 yıl önce emekli olmaya hak kazandım. Ancak ben yeni madencilerimize bir şeyler öğretmeye gücüm yettiğince devam edeceğim."

5 yıl önce parkinson hastalığına yakalandığını da belirten Sadık Yücel, "Maden ocağında ağır metallere maruz kaldığımdan bu hastalığa yakalandım. Ben onunla o benimle mücadele ediyor ama yine madende çalışmaya devam ediyoruz. Yapacak başka bir şey yok" dedi.

FACİADA YAŞADIKLARI

263 işçinin öldüğü faciada yaşadıklarını da anlatan Yücel, şöyle dedi:

"Macar mühendislerle yüksek basınçla patlatma denemesi gerçekleştirecektik. Biz madene önden indik. Bizim arkamızdan müdürler de gelecekti. Onları bekliyorduk. İşçiler öğle yemeği için mola vermişti. O sırada üzerimize kömür tozuyla bir şok dalgası geldi. Biz toparlandıktan sonra kaçış bölgesinden çıkışa doğru ilerlemeye başladık. Ocak ana baba günüydü. Bir an önce dışarıya çıkmak istiyordu herkes. Yanan işçilerimiz vardı. Ben önce yanan işçilerin dışarıya çıkmasını sağladım. Vagonlarla onları dışarıya çıkarttık. Sonra biz de 4 Macar mühendis ve 40 işçi dışarıya çıktık. Çıkış yerine geldiğimizde içeride kalan işçilerimiz olduğu söylendi. Ben tekrar ocağa inerek 1'i yanmış vaziyette 2 kişiyi daha dışarıya çıkarttım. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Kozlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title