Haberler

"Gri kent"in renkli ulaşımı - CEBU

Filipinler'in en eski yerleşim yerlerinden Cebu City, kapalı havası, gri binalarının yanı sıra caddelerdeki rengarenk toplu ulaşım araçlarıyla dikkat çekiyor.

Filipinler'in en eski yerleşim yerlerinden Cebu City, kapalı havası, gri binalarının yanı sıra caddelerdeki rengarenk toplu ulaşım araçlarıyla dikkat çekiyor. Sepetli motosiklet ve bisikletlerin de ulaşımda görev aldığı kentin sokaklarında otomobil yedek parçasından kurutulmuş balığa kadar birçok ürün tezgahlarda alıcılarını bekliyor.

Binlerce adadan oluşan Filipinler'de en eski yerleşim yerleri arasında Visayas Bölgesindeki Cebu City yer alıyor. Kent, kaşif Macellan'ın Filipinler'de karaya ayak bastığı ilk yer olarak biliniyor. Ülkeyi vuran Haiyan Tayfunu'ndan etkilenmeyen şehirde gündelik yaşam olağan hareketliliğiyle devam ediyor.

Kalabalığın ve gürültünün hakim olduğu şehirde neredeyse adım başına düşen sokak satıcıları dikkat çekiyor. Otomobil yedek parçasından yemeğe, telefon tamircilerinden meyve ve sebze satıcılarına kadar esnaf kaldırımlardaki yerlerini alıyor.

Şehirde "eski pazar" bölgesinde kurulan pazar ise yerli halkın alışveriş için seçtiği yerler arasında bulunuyor.

Pazarda kurutulmuş balıktan meyveye kadar birçok ürün dükkanlara oranla çok daha ucuza alınabiliyor.

-Trafik sorunu-

Fakirliğin hissedildiği şehrin caddelerinde trafik büyük bir sorun olarak boy gösteriyor. İnsanların genellikle motosikletleriyle yer aldığı trafikte toplu ulaşım "jeepney" adı verilen dolmuşlarla yapılıyor. Rengarenk boyalı bu araçların Filipinler'de üretildiği belirtilirken araçlar 15-20 yolcu alıyor. Geç saatlere kadar hizmet veren araçlarda ücretler elden ele sürücüye ulaştırılıyor. Dolmuş ücretleri Türk parasıyla 50 kuruştan başlıyor ve gidilecek yere göre değişiyor.

Camları bulunmayan bu araçlarda bunaltıcı havanın etkisi de bu şekilde aşılmış oluyor.

Taksilerin de yoğun olarak bulunduğu caddelerde sepetli motosiklet ve bisikletler de ulaşımda yerini alıyor.

Genellikle malzeme ve eşya taşımak için kullanılan bu bisikletler özellikle turistler tarafından kısa mesafelerde ulaşım için kullanılıyor.

-Görme engellilerden masaj

Kentten diğer adalara ulaşım hava yolunun yanı sıra deniz yoluyla da sağlanıyor. Bu kapsamda Cebu limanı, hem ticaret hem de ulaşım için ayrı bir önem taşıyor.

Yoğun güvenlik önlemlerinden geçilerek girilen limanda görme engelliler feribot bekleyen müşterilere masaj yaparak para kazanmaya çalışıyor. Buldukları müşterilerine ayak masajından sırt masajına kadar hizmet veren görme engelliler bir saatlik masaj karşılığında yaklaşık 10 lira kazanıyor.

Bir başka köşede ise yine görme engellilerden oluşan müzik grubu çaldıkları parçalarla bekleyenleri eğlendirmeye çalışıyor.

Öte yandan kentte mağazalardaki güvenlik önlemleri de dikkat çekiyor. Büyük alışveriş merkezleri ve bankaların önlerinde genellikle pompalı tüfekli güvenlik görevlileri dikkat çekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title