Haberler

Grev Sözcülerinin İhtiyaçlarını Artık İşveren Karşılamayacak

Güncelleme:

Grev gözcülerinin yemek, su, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçlarını işverenin karşılamakla yükümlü olduğu yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Grev gözcülerinin yemek, su, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçlarından artık işveren sorumlu değil.

Torba Yasa ile grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının kimin tarafından karşılanacağını belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yerine ise yeni bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle grev gözcülerinin yeme-içme-tıbbi gereksinim, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçları artık bağlı bulunduğu sendikanın insafında olacak, işverenin ise bir yükümlülüğü olmayacak.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması sonrası “12 Eylül döneminin dahi gerisinde kalan bir görüntü oluştuğunu” söyledi.

1988’DEN BU YANA YÜRÜRLÜKTEYDİ

Geçtiğimiz hafta yürürlükten kaldırılan “grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması hakkındaki yönetmelik”, 1988 tarihliydi. Söz konusu yönetmelikte, grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçları “olumsuz hava şartlarından korunma ile insan sağlığının temini ve devamı için gerekli olan yeme, içme, lavabo ve tuvalet ihtiyaçları” olarak sıralanıyordu. Buna göre görev gözcülerinin yeme ve içme ihtiyaçları esas itibariyle işçi sendikasınca karşılanıyordu. Ancak grev esnasında işyerinde çalışmalar yapılıyor ve çalışan işçilere yemek veriliyorsa, nöbeti yemek saatine rastlayan grev gözcülerine de işverence yemek veriliyordu. Grev gözcülüğü sırasında tıbbi müdahaleyi gerekli kılacak derecede hastalanma halinde de, işverence gerekli acil yardımda bulunuluyordu. Grev gözcülerinin lavabo ve tuvalet ihtiyacı için işveren tarafından uygun bir yer gösteriliyordu. Grev gözcülerinin olumsuz hava şartlarından korunmaları için gerekli olan şemsiye, yağmurluk ve benzeri kişisel koruyucu malzemeler ise, greve karar veren ve uygulayan işçi sendikası tarafından karşılanıyordu.

İŞÇİYE POTANSİYEL SUÇLU GİBİ BAKILMAMALI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, düzenlemeyi eleştirirken, “İşçi arkadaşlarımız greve çıktığında mutlaka biz onları ekonomik, siyasi, sosyal anlamda destekleriz. Ama grevin yapıldığı yerde elektrik, su gibi işyerinden temin edilebilecek ihtiyaçlar var. 35 derece sıcakta veya -10 derece soğukta grev yapılıyor. Onlara işkence yapmaya da kimsenin hakkı yok. Sonuçta o işçiler de o fabrikanın işçisi ve grev bittikten sonra orda çalışlaya devam edecek. Greve çıkan insana potansiyel suçlu gibi bakılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

ZATEN UYGULANMIYORDU

Tüm bu durumlarda işverene de sorumluluk getiren yönetmeliğin kaldırılmasının gerekçesini, söz konusu düzenlemenin artık yürürlükte olmayan 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’na dayanması oluşturdu. Yetkililer, yasal olarak artık hükmü olmayan yönetmeliğin kaldırılması gerektiğini ifade ederken, “İşverene verilen yükümlülüklerin büyük bir kısmına zaten uyulmuyordu, greve çıkıldığında grev gözcülerinin ihtiyaçlarını sendika karşılar. Yine öyle olacak. Biz grev ve lokavtla ilgili birçok yasaklayıcı durumu ortadan kaldırdık. Bu nedenle de grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçları için özel bir yeni düzenleme planlanmadı” diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Kani Beko Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500

Yorumlar (2)

SÜMEYYE:

babamı üzerseniz tokadı yersiniz! haddinizi bilin, kimsiniz lan siz!

5
0
yanıtYanıtla
demokrat:

Ileri takunyalı koyun demokrasisind herşey işcı hakları gibi sıfırlanmışdır

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title