Haberler

Greenpeace'den Yırca İçin Hava Kirliliği Raporu

Çevre örgütü Greenpeace, yeni termik santral yapılmak istenen Manisa'nın Soma İlçesi'nin Yırca Mahallesi'nde mevcut santral yüzünden hava kirliliği yaşandığını, ölçümlerde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların üzerine çıktığını öne sürdü.

Çevre örgütü Greenpeace, yeni termik santral yapılmak istenen Manisa'nın Soma İlçesi'nin Yırca Mahallesi'nde mevcut santral yüzünden hava kirliliği yaşandığını, ölçümlerde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların üzerine çıktığını öne sürdü.

Greenpeace Akdeniz Ofisi'nden yapılan açıklamada yeni termik santral projesi nedeniyle 6 bin zeytin ağacının kesildiği Yırca Mahallesi'ndeki hava kirliliğine dikkat çekildi. Zeytin mücadelesinde Yırcalılara destek veren Greenpeace'den yapılan yazılı açıklamada Yırca Mahallesi'ndeki 24 saatlik hava kirliliği ölçümü sonuçlarının, köydeki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenilir olarak belirttiği günlük limitlerin iki katından fazla olduğunu gösterdiği öne sürüldü. Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, şöyle dedi:

"Buradaki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri, Yırca Köyü'nün yanı başında olan Soma kömürlü termik santrali. Bu santral, Avrupa'nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali. Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülemeyen partikül maddeler 'Sessiz bir katil' gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor. Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santrali'nin tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık. Türkiye'nin enerji ihtiyacı için, öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir."

Köyde KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade eden Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın da, "Son 15 gün içinde 2 kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz, hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var" diye  konuştu.

Greenpeace'in bu yıl Mayıs ayında yayımladığı 'Sessiz Katil' raporuna göre, 2010 yılında Soma Termik Santrali'nden kaynaklı hava kirliliği 1340 erken ölüme yol açtı.

GREENPEACE RAPORU

Ölçüm, 15-16 Kasım tarihlerinde, konusunda eğitimli bir uzman tarafından Yırca'da bir evin balkonuna Thermo Scientific PDR 1500 model partikül madde ölçüm cihazının yerleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği günlük kılavuz değer; PM 2.5 için 25 ug/m3. Yırca Mahallesi'nde yapılan 1 günlük PM 2.5 ölçümünün ortalaması 54.64 ug/m3. - Somamanisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title