Haberler

Grafikli - Yeniden Yapılandırma Sonuçları Açıklandı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kanununa vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiğini belirterek, "4,8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulundu ve böylece borçlularımızın yüzde 76'sı borçlarını yapılandırdı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kanununa vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiğini belirterek, "4,8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulundu ve böylece borçlularımızın yüzde 76'sı borçlarını yapılandırdı." ifadelerini kullandı.

Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçlarına ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Kanunun tanıtımı amacıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ağbal, konu hakkında sadece mevzuat düzenlemeleri ve tanıtım faaliyetleri yapmadıklarını, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemlerini de kanuna uygun biçimde hazırladıklarını ve personeli eğittiklerini söyledi. Ağbal, GİB Vergi İletişim Merkezi (VİMER) aracılığıyla vatandaşların sorularını yanıtladıklarını ve kanunun yayımlandığı günden bugüne kadar bu alanda 250 bin çağrı aldıklarını belirterek, "Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren bu kanuna vatandaşlarımız yoğun bir ilgi gösterdi." dedi.

Borçluların yüzde 76'sı yapılandırmaya gitti

Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak için ilk başvurunun kanunun yayımlandığı 19 Ağustos'ta Kayseri'de tapu harcı borcu olan bir mükellef tarafından yapıldığını, ilk ödemenin ise 5 Eylül'de Hatay'da yapılandırılan bir trafik para cezası olduğunu anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Yapılandırma kanununun hitap ettiği en geniş kitle kesinleşmiş borcu olan mükelleflerimizdir. Nitekim en yüksek başvuru ve yapılandırma da kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasına ilişkin alanda olmuştur.

Kesinleşmiş kamu alacakları için 4 milyon 850 bin 430 mükelleften, 7 milyon 502 bin 657 adet başvuru dilekçesi alınmıştır. Yaklaşık 54 milyar lira (53 milyar 997 milyon 697 bin 132 lira) alacak yapılandırılmıştır.

Bu sonuçları 2011 yılında uygulanan 6111 sayılı Kanun'la mukayese ettiğimizde başvuru adedinde yüzde 68,5, yapılandırılan tutarda ise 99 artış meydana gelmiştir. Yapılandırma Kanunu'na başlarken yaptığımız tespitlere göre yaklaşık 6,3 milyon borçlumuz kanundan yararlanabilecek durumdaydı.

Kanun kapsamında 4,8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulunmuş ve böylece borçlularımızın yüzde 76'sı borçlarını yapılandırmıştır. Bu oran 6111 sayılı Kanun döneminde yüzde 46 düzeyindeydi."

Kanunu uygulamaya başlarken 90 milyar lira vergi alacaklarının olduğunu hatırlatan Ağbal, bunun yüzde 51'ini yapılandırdıklarını bildirdi. Ağbal, "6111 sayılı Kanun'da her 100 liralık alacağın 25 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmiş iken, bu defa her 100 liradan 51 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmiş oldu. Böylece 46 milyar lira vergi aslı, kanun kapsamında ödenecek hale geldi. Bu da yakaladığımız başarı oranının bir önceki kanuna göre iki kat olduğunu ortaya koymaktadır. " görüşüne yer verdi.

Vergi türleri itibarıyla yapılandırma

Vergi türleri itibarıyla kesinleşmiş alacakların yapılandırılması kapsamındaki verileri paylaşan Ağbal, kapsama giren 6,3 milyar lira gelir vergisinin, yaklaşık 3,2 milyar lirasını yapılandırdıklarını bildirdi.

Basit usul kapsamında gelir vergisi mükellefi olan vatandaşlardan 227 bin 940 başvuru aldıklarını, 241 milyon lira alacağı yapılandırdıklarını ifade eden Ağbal, gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerden de 74 bin 203 başvuru aldıklarını, 127 milyon lira alacağı yapılandırdıklarını kaydetti.

Kanun kapsamında 4,8 milyar lira Kurumlar Vergisi, 15,5 milyar lira KDV, 1,8 milyar lira ÖTV'nin yapılandırıldığına dikkati çeken Ağbal, şu bilgileri aktardı:

"Motorlu Taşıtlar Vergisi için 956 bin kişi başvurdu, 1,7 milyar lira yapılandırıldı.Trafik para cezası için 1,3 milyon kişi başvurdu, 1,4 milyar lira yapılandırıldı. Köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler nedeniyle borçlu 90 bin kişi başvurdu, bu kapsamda 271 milyon lira alacak yapılandırıldı. YURT-KUR öğrenim ve harç kredilerinden borçlu 311 bin kişi başvurdu, 1,2 milyar lira alacak yeniden yapılandırıldı. Ecrimisillerden borçlu 36 bin kişi başvurdu, 265 milyon lira bu kapsamda yapılandırıldı."

Spor kulüpleri ve belediyelerin borçları

Söz konusu kanunun spor kulüplerine de 36 taksitte 72 ayda borçlarını ödeme imkanı verdiğini anımsatan Ağbal, "Spor kulüplerimizden, 166 spor kulübü başvurdu.

Başvuran kulüplerimizin borçları 552 milyon lira olarak yapılandırıldı." dedi.

Kanunun, belediyelerin de borçlarının yapılandırılmasında 144 aylık taksitlendirme öngördüğüne işaret eden Ağbal, bu kapsamda bin 148 belediyenin başvurduğunu, belediyelerin 3,6 milyar liralık borcunun yapılandırıldığını kaydetti.

Ağbal, söz konusu kanunun ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması ve bu sayede vatandaşların yargıya intikal eden ihtilaflar nedeniyle yaşadığı belirsizliğin de ortadan kaldırılmasına imkan verdiğini vurguladı.

Bu düzenlemeden yararlanmak üzere 39 bin mükellefin başvurduğunu belirten Ağbal, "Vergi incelemeleri veya takdir işlemleri sonucu ortaya çıkan vergiler için açtıkları davalardan vazgeçmiştir.

Bu kapsamda 44 bin ihtilaf dosyası sonlandırıldı, 2,8 milyar lira alacak yapılandırılmış oldu." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Naci Ağbal Kayseri Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title