Haberler

Rakka'da Yüzbinler Göç Yolunda

Güncelleme:

ABD ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği güçlerin IŞİD kontrolündeki Rakka'ya operasyon başlatması bölgede büyük göç hareketine sebep oldu.

ABD Hava Kuvvetleri ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği güçlerin terör örgütü IŞİD kontrolündeki Rakka'ya operasyon başlatması bir milyondan fazla nüfusa sahip Rakka'daki yüz binlerce kişinin evlerini terk ederek, kısmen güvenli gördükleri Halep'in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey'e doğru yola çıkmasına neden oldu. Binlerce kişi de güneydeki Deyr ez-Zur bölgesine yöneldi.

GÖÇÜN YAŞANDIĞI BÖLGE IŞİD'İN KONTROLÜNDE

ABD ve PYD'nin kapsamlı bir operasyon başlatacağı beklentisi nedeniyle yerlerinden ayrılan yaklaşık 300 bin kişinin göç ettiği bölgeler yine terör örgütü IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

FIRAT NEHRİ'NİN BATISINA GEÇİYORLAR

Halep'in kuzeyine ulaşmaya çalışanlar, Tabka Barajı'ndaki köprü üzerinden Fırat Nehri'nin batısına geçiyor. Halkın yanlarında eşya götürmesine müsaade etmeyen IŞİD'in, kuzeye yönelen kitlelerin muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin verip vermeyeceği ise henüz belirsiz.

YEREL KAYNAKLAR: SAYI ARTACAK

Rakka'daki yerel kaynaklar, koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı IŞİD'in kentte hazırlık yaptığını belirterek, " Rakka'dan Halep'in Azez ilçesinin (IŞİD kontrolündeki) Halfetli köyüne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayı artacak." ifadesini kullandı.

İHA'LAR YOĞUN KEŞİF UÇUŞU YAPIYOR

ABD ve PYD'nin ortak operasyonu beklenirken Rakka'nın kuzeyindeki Hişe köyünde iki örgüt arasında yoğun çatışmalar yaşandığı, insansız hava araçlarının kent üzerinde yoğun keşif uçuşu yaptığı belirtildi.

VOTEL, 22 MAYIS'TA SÜRPRİZ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 4 Mayıs'ta, "bölgedeki müttefikleri"ne daha fazla ateş gücü, ikmal ve lojistik destek sağlayarak Musul ve Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'in kontrolüne son vermelerine yardımcı olacaklarını açıklamıştı. Carter'ın bu açıklamasının ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, 22 Mayıs'ta Suriye'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter'da Votel'in Rakka saldırı planı için Suriye'de olduğunu yazmış, CENTCOM'dan yapılan açıklamada da Votel'in PYD'nin liderliğini yaptığı SDG liderleriyle çalışan ABD askeri personeliyle bir araya geldiği belirtilmişti.

PYD'nin liderliğini yaptığı güçlerin Twitter hesabından yapılan açıklamada, operasyonun Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'in denetimini sonlandırmayı amaçladığı belirtildi.

CENTCOM: RAKKA'YA KARŞI YAPILAN OPERASYONLAR SDG TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

CENTCOM'dan dün yapılan yazılı açıklamada, "Rakka'ya karşı yapılan kara operasyonları SDG tarafından yürütülüyor ve biz daha önce yaptığımız gibi bu operasyonlarda ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz." ifadesine yer verildi.

SDG, Ekim 2015'te PYD'ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Cerablus Münbiç Suriye Rakka Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (49)

analar ağlıyor:

mazlum halkların umudu olan PYD ye, sarayın emriyle terör örgütü diyenler insanlığından utansın.

21
11
yanıtYanıtla
size bir soru:

operasyonu yürütenler ermeniler süryaniler haçlılar ve zerdişt kürtler sizce bu ilginç değil mi?

10
16
yanıtYanıtla
lala:

islamcı adlı zerdüşt, müslüman olmadığınızı çok iyi biliyoruz zaten ezelden beri Türklerden ve müslümanlardan nefret ettiniz bakınız doğu isyanları vikipedi

yanıt2
yanıt2
kendal:

sizler islamiyeti kirli ideolojinize alet ettiniz siz işide müslüman diyorsanız ve işidi benimsiyorsanız şüpesizki yeriniz cehennemdir siyah bayraklılar helak olacaksınız

yanıt1
yanıt3
türk:

her şeyi özetleyen bir soru olmuş

yanıt1
yanıt0
yalancı islamcıya:

islamiyet medeniyet getirmiştir. nasıl getirmiştir. zulmu engelleyip zalimi keserek. bu barbarlık değil insanlıktır. tabi sen islamcısın ya islam tarihini bediri hayber BENİ KURAYZA yı bilmen lazım. seni üçkağıtçııı

yanıt0
yanıt0
Mehdinin Askerleri:

Kürdler Mehdinin Askerleri

14
9
yanıtYanıtla
hay Allah:

islam düşmanlığı şeriat düşmanlığı yapacak sonra mehdinin askeri olacak. olsa olsa şeytanın askeri olurlar zaten öyleler. beşikteki bebeğe kurşun sıkan pkklılar mehdinin gözünü oymak ister

yanıt0
yanıt0
büyük selçuklu:

Işid kanı 5 para etmez Türk, Arap ve İslamın düşmanı pkklı kafirlerden ne kadar gebertirse bizim için o kadar kardır. Işid''e saygı duymuyorum ama en içten dileklerimle pkklılara karşı başarılar diliyorum.

6
16
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın....:

bu savaşı 5 yıl önce rusya dışişleri bakanı m körüklemeyin dedi . . . muhalif denen teröristlere silah ve destek vermeyin dedi. . . . en çok zararı türkiye görür dedi daha çok mülteci ve daha çok ölü olur dedi. . . . bizim akıllılar ne yaptı. . . . . şamda namaz kılarız dedi. . . ne oldu . . . . . adamın dadiği opldu . . . bu işler yol yapmaya baenzemez. . . . batırdınız bu ülkeyi . . . pkkyıda siz hortlattınız. . .

17
4
yanıtYanıtla
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title