Haberler

Grafikli - Nusaybin'deki Terör Operasyonu Sona Erdi

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, terör örgütü PKK'ya yönelik 14 Mart'ta başlatılan "Atmaca-7 Operasyonu" 82'nci gününde sona erdi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, terör örgütü PKK'ya yönelik 14 Mart'ta başlatılan "Atmaca-7 Operasyonu" 82'nci gününde sona erdi.

İlçede PKK'lı teröristlerce açılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, tuzaklanan patlayıcıların imhası ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi için 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan operasyon tamamlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarının katılımıyla gerçekleştirilen operasyonda, bölücü terör örgütü PKK'ya ağır darbe vuruldu.

Operasyonda bugüne kadar 496 terörist etkisiz hale getirildi, 508 barikat kaldırıldı, 52 çukur kapatıldı ve bin 258 el yapımı patlayıcı imha edildi.

PKK'lı teröristlerce tuzaklanan patlayıcıların tespiti ve imhası amacıyla güvenlik güçlerince arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü ilçede sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam edeceği bildirildi.

Operasyon 6 mahallede yoğunlaştı

Güvenlik güçlerinin müşterek özel birlik operasyonu, ilçedeki Abdülkadirpaşa, Fırat, Yenişehir, Dicle, Zeynelabidin ve Kışla mahallelerinde yoğunlaştı.

İlçede güvenlik güçlerinin daha hızlı ilerlemeleri yönündeki en büyük engeli, teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcılar oluşturdu.

Operasyonu yürüten timler, binalara, yollara, bahçelere, evlerin giriş kapılarına, halı altlarına, hemen hemen her yere tuzaklanan el yapımı patlayıcılar ve keskin nişancı atışı nedeniyle bölgede kontrollü ilerledi. Bir bina teröristlerden temizlenip emniyete alındıktan sonra diğerine girilerek çember daraltıldı.

Bölücü terör örgütü üyelerine yönelik operasyonu kararlılıkla sürdüren, zaman zaman silah arkadaşlarını yanı başlarında şehit veren, arkadaşlarının yaralarını elleriyle saran güvenlik güçleri, tüm bu zorluklara rağmen kararlılıklarından vazgeçmeden fedakarca ilerleyişlerine devam etti.

Teröristlerce mutfak tüpüne yerleştirilen, metal parçalarla güçlendirilen ve harekete duyarlı sensörler bulunan patlayıcılara, bombalı tuzaklara rağmen teröristlere karşı kahramanca mücadele eden TSK ve emniyet unsurları, bu kararlılık ve fedakarlıkları "Nusaybin ruhu" olarak adlandırdı.

Camileri ve kamu binalarını tahrip ettiler

Terör örgütü mensupları, ilçede "üs" olarak kullandıkları kamu binaları ve camilere büyük zarar verdi; bazı okullar, sağlık kuruluşuna ait bina ve camiler teröristlerin saldırıları sonucu kullanılamaz hale geldi.

Operasyon boyunca teröristlerin el yapımı patlayıcı imal ettikleri çok sayıda ev bulundu. Teröristlerin revir, ilaç ve gıda deposu olarak kullandıkları evler de güvenlik güçlerince boşaltıldı.

Evlerde yapılan aramalarda, teröristlerce açılan sığınaklar, tüneller ve duvarlar kırılarak oluşturulan geçiş koridorları ortaya çıkarıldı.

Teröristlerin açtığı birçok tünel ve sığınağın imha edildiği operasyonda, çatışmalarda etkisiz hale getirilip teröristlerce gömülen çok sayıda ceset güvenlik güçlerince bulundu.

"Yakarak kaçın" talimatı

Çemberin daralması karşısında örgüt mensuplarının yaşadığı panik kendi aralarındaki telsiz görüşmelerine de yansıdı.

Bir görüşmede teröristlerin yoğun ateş altında olduklarını belirtmesi üzerine "Agit" kod adlı teröristten "Yakarak kaçın" talimatı geldi.

Bir başka telsiz konuşmasında da terörist gruba kaçmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Defalarca kaçmaya çalıştılar

Operasyonlar sonucu köşeye sıkışan teröristler, farklı tarihlerde gruplar halinde ilçeden kaçmaya teşebbüs etti.

İlçeye bağlı Zeynelabidin Mahallesi'nde 18 Nisan'da ilk kez kaçma teşebbüsü oldu, bu teşebbüste 19'u ölü, 1'i yaralı olmak üzere 20 terörist silahları ile ele geçirildi.

Fırat Mahallesi'nden 23 Mayıs'ta ikinci kez kaçmaya teşebbüs eden teröristlerden 2'si silahlarıyla yakalandı. Burada 3 teröristin de etkisiz hale getirildiği, ancak henüz cesetlere ulaşılamadığı belirtildi.

Yenişehir Mahallesi'nden 26 Mayıs'ta üçüncü kaçma teşebbüsü oldu. Bu teşebbüste 4'ü ölü, 1'i yaralı olmak üzere 5 bölücü terör örgütü mensubu silahlarıyla ele geçirildi.

Dağ kadrosu etkisiz hale getirildi

Operasyonda, örgütün sözde Nusaybin ikinci sorumlusu "Kava" kod adlı Veysi Akgün, 23 Mayıs'ta etkisiz hale getirildi.

Örgütün sözde Nusaybin sorumlusu "Hebatkar-Karker" kod adlı Zamani Çamak ise 30 Mayıs'ta ölü ele geçirildi.

Hakkında 32 suç kaydı bulunan Çamak'ın, 2012'den itibaren sözde Mardin eyaleti özel güç sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü ve Ocak 2016'dan bu yana Nusaybin'de bölücü terör örgütünün sözde sorumlusu olduğu kaydedildi.

Çamak'ın aranan teröristler listesinde de "turuncu" kategoride yer aldığı bildirildi.

Teslim olan teröristlerden Abdulkadir Paşa Mahallesi sorumlusu "Azad" kod adlı teröristin ise başarısızlığı nedeniyle diğer teröristler tarafından infaz edildiği belirlendi.

Bölücü terör örgütü üyelerine terk ettikleri evleri yakma talimatı verdiği belirlenen örgütün sözde ilçe sorumlularından "Agit" kod adlı terörist de operasyonda etkisiz hale getirildi.

Teröristler gruplar halinde teslim oldu

Güvenlik güçleri, ilçede sık sık teröristlere teslim olmaları yönünde anonslar yaptı.

Zırhlı araçlardan yapılan anonslarda "Ölümü değil yaşamayı seçin. Bu ölümler kimin işine yarıyor iyi düşünün. Teslim olun. Canınız devletin güvencesindedir, korkmayın" denildi.

Operasyonlar sonucu köşeye sıkışan örgüt üyeleri, gruplar halinde teslim oldu.

Teslim olan 75 teröristten 72'si tutuklandı

Nusaybin'de 25'i 24 Mayıs'ta, 42'si 26 Mayıs'ta, 8'i 27 Mayıs'ta olmak üzere teslim olan 75 teröristten 72'si "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklandı, 3'ünün tedavisi sürüyor.

Teslim olan teröristlerin emniyetteki ifadelerinde, "kandırıldıklarını, kendilerine birer kod isim verildiğini, silahlı eğitim aldıklarını, mayın ve el yapımı patlayıcı çukurlarını hazırladıklarını, barikat kurma, hendek açma faaliyetlere katıldıklarını" söylediği öğrenildi.

Bazı teröristlerin ise kırsalda silahlı eğitim aldıklarını itiraf ettikleri belirtildi.

Teslim olan 75 teröristten 15'inin Nusaybin nüfusuna, 14'ünün Mardin merkez ve diğer ilçelere, geri kalanların ise farklı illerin nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edildi.

Örgüt mensuplarının ifadelerinde, kendilerini yönlendiren sözde "lider" konumundaki teröristlerin ölmesi veya ağır yaralanması nedeniyle aralarında konuşarak teslim olmaya karar verdiklerini anlattığı öğrenildi.

Patlayıcı imalatında kullanılan bir ev ortaya çıkarıldı

Alınan arama kararları kapsamında özellikle teröristlerce kullanıldığı tespit edilen evlerde arama tarama faaliyeti gerçekleştirildi.

TSK ve emniyet unsurları, Zeynelabidin Mahallesi'ndeki aramalar sırasında teröristlerce el yapımı patlayıcı imalatında kullanılan bir evi ortaya çıkardı.

Evin bahçesinde tuzaklanan patlayıcıları imha eden güvenlik güçleri, kontrollü şekilde eve girdi. Yapılan aramaların ardından aralarında amonyum nitrat ve tüpün de bulunduğu patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildi. Söz konusu malzemelerin, üzerinde "Mardin Büyükşehir Belediyesi" yazan büyük poşetlerde saklandığı da tespit edildi.

Bomba imha ekiplerinin kontrolünün ardından içinde yaklaşık 500 kilogram patlayıcı bulunan teröristlerin "el yapımı patlayıcı imalathanesi", güvenlik güçlerince imha edildi.

Antitank roketi ele geçirildiNusaybin'de güvenlik güçlerince terör örgütü mensuplarından temizlenen mahallelerdeki arama tarama faaliyeti sırasında Fırat Mahallesi'nde teröristlere ait bir antitank roketi ile bir jeneratör ele geçirildi.

ABD ve İsveç ortak yapımı, 6,4 kilogram ağırlığında, 102 santimetre uzunluğunda, zırh delici özelliğe sahip roketin 2 bin 100 metre menzile sahip olduğu öğrenildi.

Vatandaşların talepleri karşılandı

Operasyon süresince bölgedeki bin 837 vatandaş güvenli bölgelere tahliye edildi, 112 Acil Servis'e gelen tüm çağrılar karşılandı.

Operasyon bölgesindeki ailelere 2 bin 463 gıda paketi dağıtıldı, 3 bin 838 vatandaşın nöbetçi eczanelerden faydalandı.

Teröristlere karşı kahramanca mücadele eden 70 güvenlik görevlisi şehitlik mertebesine ulaştı.

Başarıyla tamamlanan müşterek operasyona en büyük desteği ilçedeki vatandaşlar verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Nusaybin 14 Mart Politika Güncel Haberler

title