Haberler

Grafikli - İran'ın Suriye'de Askeri Kayıpları Artıyor

ANKARA/ Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek veren ve rejim saflarında savaşmak üzere asker ve milis güçler gönderen İran'ın askeri kayıpları artıyor.

ANKARA/ Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek veren ve rejim saflarında savaşmak üzere asker ve milis güçler gönderen İran'ın askeri kayıpları artıyor.

İran, muhaliflerin geçen senenin başında İdlib'i tamamen kontrol etmesi ve Hama'nın kuzey kırsalındaki Gab Ovası'na girerek "rejimin kalesi" Lazkiye merkeze yaklaşmasının üzerine müttefiki Esed rejiminin yardımına koşmuştu.

İranlı General Kasım Süleymani, ağustos sonunda Gab bölgesindeki Curin'in düşmemesi için 9 bin İranlı kara gücünün bölgeye getirileceğini açıklamıştı. Bu gelişmenin hemen ardından İran aracılığı ile Şam'a getirilen İran kökenli ya da destekli grupların sayısının beş bini geçtiği, bu militanların ise ağırlıklı olarak Lazkiye ve Halep'in güneyinde konuşlandırıldığı muhalif kaynaklarca ifade edilmişti.

İran'ın karadan dahlinden sonra Rusya da 30 Eylül 2015'te hava desteği sağlamaya başlamış, ancak 13 Mart'ta güçlerini azaltma kararı almıştı. İran, Rusya'nın desteğini azaltmasının oluşturacağı boşluğu kapatmak ve 27 Şubat'ta başlayan kısmi ve ateşkesten istifade ederek rejimin güçlenmesini sağlamak için takviye güç göndermeye başladı. İlk dönemde sadece Devrim Muhafızları Ordusu'ndan asker gönderen İran, son dönemde İran ordusu içindeki özel kuvvetleri de Suriye'ye sevk etti.

Özel kuvvetlerin danışman olarak gönderilmesi

İran Ordusu Kara Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı Tuğgeneral Emir Ali Araste, geçen hafta ülkede "yeşil bereliler" olarak bilinen 65'inci Tugay mensubu özel kuvvetler birimlerinin Suriye'ye danışman olarak gönderildiğini açıklamıştı.

Yerel kaynaklar halihazırda İran'ın Suriye'de 10 bin askeri, İran destekli Hizbullah milislerinin 4 bin mensubu olduğunu belirtiyor. İran güçleri özellikle rejimin Halep'in güneyindeki Ays beldesi çevresinde muhaliflere yönelik operasyonlarında rol oynuyor.

İran güçlerinin sayısının artmasıyla birlikte üst düzey kayıpları da artıyor. Ülkenin resmi ve yarı resmi medyasından alınan bilgilere göre, Tahran yönetimi nisan ayında aralarında bir albayın da olduğu toplam 23 askerini kaybetti.

En üst düzeydeki isim Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Albay Maşallah Şemse olarak göze çarpıyor. Şemse 2 Nisan'da Halep'te terör örgütü DAEŞ'in keskin nişancısına hedef olarak hayatını kaybetti.

Devrim Muhafızları'na mensup askerlerden Said Musafer, Cemal Rezi, Mustafa Taş Musevi, Ebuzer Gavvasi, Haydar İbrahimhani, Muhammed Cebeli, Ebulfazl Rah Çemeni, Rıza Ebulkasımi, Emir Ali Muhammediyan da Halep'teki çatışmalar sırasında öldürüldüğü İran basınında yer aldı. Askerlerin rütbeleri belirtilmezken Said Musafer ve Cemal Rezi'nin, Mirzahan Kuçekzade Operasyon Tugayı'na bağlı olduğu bilgisi haber kaynaklarına yansıdı.

Özel Kuvvetlerden 4 asker öldürüldü

Tahran yönetimi, aynı dönemde Devrim Muhafızları Komutanlığı bünyesinde Suriye'ye gönderdiği Afgan milislerden oluşan Fatimiyyun Tugayları'na mensup Seyyid Ruhullah Hüseyni, Mehdi Caferi ve Beşir Natıki ile Pakistan asıllı milislerden oluşan Zeynebiyyun Tugayları'na mensup Golam Hüseyin, Emced Ali, Seyyid Sertaç Hüseyin ve Murteza Hüseyin Haydari adlı milisleri de Halep'teki çatışmalarda kaybetti.

Son olarak önceki gün özel kuvvetlerden 45'inci Komando Tugayı Albay Müçteba Zülfikar Neseb, 258'inci Komando Tugayı Yüzbaşı Murteza Zerherend ve 65'inci Komando Tugayı Teğmen Müçteba Yadullahi Münferid ve 65'inci Tugay mensubu Muhsin Keytaslu iki gün önce Halep'in güneyinde girdiği çatışmalarda öldürüldü.

Ayrıca Hizbullah'a yakın medyadan alınan bilgiye göre, son iki haftada Hizbullah da İsmail Nayif Halava isimli saha komutanı ile 12 askerini kaybetti.

İran hükümeti Suriye'deki savaşa müdahil olduğu yönündeki iddiaları resmi düzeyde yalanlarken, çatışmalarda öldürüldükleri haberi basına yansıyan İranlıları "gönüllüler" olarak nitelendiriyor. Öldürülen Devrim Muhafızları mensuplarını ise "emekli", "eski asker" ya da "danışman" olarak nitelendiren İran yönetiminin bu tavrı, "Esed rejimine askeri destek verdiği yönündeki suçlamaları savuşturmak" olarak yorumlanıyor.

İran kaynaklarına göre, Suriye'de Şubat 2013'ten bu yana 10 İranlı general öldürüldü. Şam, Halep ve Kuneytra'da öldürülen generallerin adları, Hasan Şateri, Muhammed Cemalizade, Abdullah İskenderi, Cabbar Derisavi, Ali Allahdadi olarak İran basınına yansıdı.

Geçen sene Ekim ayında da Kasım Süleymani'nin yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani Halep'te, "Ebu Zehra" adıyla bilinen Hac Hamid Muhtarbend ve Ferşad Hasunizade adlı iki Devrim Muhafızları generali de Hama'da öldürülmüştü.

Son olarak da Devrim Muhafızlarından Tuğgeneral Muhsin Kacariyan ile Tuğgeneral Hasan Ali Şemsabadi Suriye'deki çatışmalarda hayatlarını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Devrim Muhafızları Beşşar Esed Suriye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title