Haberler

Grafikli - Havacılık Tarihinde Sırra Kadem Basan Uçaklar

Mısır Havayolları'na ait A-320 tipi uçağın Paris-Kahire seferini yaparken radardan kaybolması ve Akdeniz'de hemen bulunamaması, dikkatleri havacılık tarihindeki diğer kayıp uçaklara çevirdi.

Mısır Havayolları'na ait A-320 tipi uçağın Paris-Kahire seferini yaparken radardan kaybolması ve Akdeniz'de hemen bulunamaması, dikkatleri havacılık tarihindeki diğer kayıp uçaklara çevirdi.

Havacılık tarihi, ardında hiçbir iz bırakmadan kaybolan çok sayıda sivil, askeri ve kargo uçağıyla dolu.

Mısır Havayolları'na ait uçağın enkazı 1,5 gün sonra bulunurken kayıp uçaklardan bazılarının sadece parçaları ortaya çıktı, bazılarının izine dahi rastlanamadı.

1996'da havacılık kazalarını izlemek için kurulan bağımsız "Havacılık Güvenlik Ağı (Aviation Safety Network)" sitesi verilerine göre, 1948-2014 yılları arasında 85'e yakın uçak kayboldu ve yapılan tüm aramalara rağmen bu uçaklardan bir daha hiçbir şekilde haber alınamadı.

Uluslararası kamu oyunu günlerce meşgul eden kayıp uçak vakalarından bazıları şöyle:

MH370 sefer sayılı uçak

Malezya Havayolları'na ait Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH370 sefer sayılı uçağın 8 Mart 2014'te 239 yolcusuyla kaybolması, havacılık tarihinin en çok tartışılan olaylarından biri oldu. Uçağın arama çalışmalarına 26 ülkeden ekipler, 80 gemi ve uçaklar katıldı. Hint Okyanusu'nun güneyinde toplam 4,5 milyon kilometrekarelik bir alanda arama yapan uçakların hiçbir ize rastlamaması üzerine, havadan arama çalışmaları 30 Nisan 2014'te sona erdirildi.

Bu noktadan sonra deniz dibinde arama çalışmalarına ağırlık verildi ve bölgeye Bluefin-21 adlı insansız denizaltılar gönderildi. Ancak 2 yıldan uzun süre aranan uçağın izine halen rastlanmadı. Avustralya liderliğinde iki yıldır devam eden arama çalışmaları, iz bulunamaması durumunda Temmuz 2016'da sona erecek. Arama çalışmalarının Avustralya'ya maliyeti 200 milyon doları aştı.

29 Temmuz 2015'te Hint Okyanusu'ndaki Reunion Adası sahilinde bulunan bir kanat parçasının ve 2 Mart 2016'da Mozambik'te bulunan parçaların büyük olasılıkla MH 370'a ait olduğu iddia edildi.

Tüm çabalara rağmen bulunamayan uçakla ilgili çok sayıda komplo teorisi ortaya atılmıştı. Kimileri uçağın Ruslar tarafından Kazakistan'a kaçırıldığı ileri sürmüş, kimileri de uçağın Afganistan'a indirildiğini iddia etmişti.

Komplo teorileri arasında uçağın ABD'nin Hint Okyanusu'nda bulunan Chagos Takımadaları'ndaki üssüne indirildiği, muhalefet lideri Enver İbrahim'e sempatisi olan pilot tarafından kaçırıldığı da yer alıyordu.

Angola'da havalimanından çalınan uçak

American Airlines'a ait Boeing-727 tip dar gövdeli yolcu uçağı, Angola'da bulunan Quatro de Fevereiro Havalimanı'nda bir pilot ve uçuş teknisyeni tarafından kaçırıldı. 14 aydır havalimanında bekleyen uçağı uçuşa hazırlayan ekipten pilot Ben Charles Padilla ve teknisyen John Mikel Mutantu, gizlice bindikleri uçağı havalandırmayı başardı. Kontrol kulesi Atlantik Okyanusu'na doğru havalanan uçakla irtibata geçmeye çalıştı ancak uçaktan olumlu yanıt alamadı.

Kısa süre sonra sinyal gönderimini kapatan ikiliden bir daha haber alınamadı.

Amelia Earhart'ın dünya turunda kaybolması

Atlantik'i tek başına geçen ilk kadın pilot olan Amelia Earhart, dünyanın etrafını turlamak amacıyla 2 motorlu Lockheed Electra uçağıyla 2 Temmuz 1937'de havalandı. Earhart'ın uçağına ait tüm sinyaller, Büyük Okyanus'taki Howland Adası yakınlarında kayboldu. Geçen 80 yılda Earhart ile yardımcısına ne olduğu hiçbir şekilde aydınlatılamadı.

Havacılık tarihinin en bilinen kayıp uçak vakasıyla ilgili çok sayıda spekülasyon yapıldı. Bazıları, uçağın Japonlar tarafından vurulduğunu ileri sürerken bazıları da kadın pilotun ajan olduğunu ve kaza süsü vererek kaçtığını iddia etti.

Nükleer bomba taşıyan uçak

ABD'nin Florida eyaletinden Fas'a gitmek üzere 10 Mart 1956'da havalanan 4 askeri B-47 Stratojeti uçağından biri, iki nükleer silah kapsülü taşıyordu. Kesintisiz uçuş için yakıt ikmali havada yapılan uçak, ilk ikmalini başarıyla tamamladı. İkinci yakıt ikmali için bulutlar arasında 4 bin 300 metreye irtifaya inmeye çalışan uçak ile Akdeniz üzerinde bağlantı kesildi.

Yapılan geniş çaplı araştırmalara rağmen uçağın düşme yeri belirlenemedi ve enkazı bulunamadı.

Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait 404 sefer sayılı uçak

Pakistan'ın kuzeyindeki Gilgit'ten başkent İslamabad'a gitmek üzere 25 Ağustos 1989'da havalanan Fokker F-27 tipi uçak, kalkışından kısa bir süre sonra kuleye rutin sinyalini gönderdi. Sinyali verdiği sırada Himalayalar'ın en yüksek tepelerinden Nanga Parbat yakınlarında olduğu tahmin edilen uçaktan ve içindeki 54 kişiden bir daha haber alınamadı.

Uçağın sis nedeniyle son ana kadar görüş alanına girmeyen bir kayaya çarparak parçalandığı iddia edildi. 8 bin metre yükseklikte 4 gün boyunca uçağı arayan Pakistan ordusu, uçaktan en ufak bir ize bile rastlamadı.

Sanat eserleri yüklü uçak

30 Ocak 1979'da Japonya'nın başkenti Tokyo'dan Brezilya'nın Rio de Janeiro kentine gitmek için yola çıkan Boeing 707-323C tipi kargo uçağı ile kalkışından 30 dakika sonra irtibat kesildi. Ressam Manabu Mabe'nin Tokyo'daki bir sergiden geri getirilen 153 eserini taşıyan uçaktan ve 6 mürettebattan bir daha haber alınamadı.

Uçağın pilotu Araujo da Silva"nın adı, 1973'te de bir kazaya karışmıştı. Silva'nın kaptan koltuğunda oturduğu Boeing 707'nin Paris'teki Orly Havaalanı'nda kötü bir iniş yapması sonucu uçaktaki 134 kişiden 123'ü hayatını kaybetmişti.

ABD askerlerini taşıyan charter uçağı

California'dan Vietnam'a giden Lockheed L-1049 Super Constellation tipi uçak, ABD ordusu tarafından askeri personel taşımak üzere kiralanmıştı. 16 Mart 1962'de havadayken ortadan kaybolan uçakta bulunan 96'sı asker toplam 107 kişiden bir daha haber alınamadı.

Guam ile Filipinler arasında ortadan kaybolduğu belirtilen uçak için Pasifik Okyanusu'nda 520 bin kilometrekarelik bir alan tarandı ancak uçağın enkazına hiç ulaşılamadı. Havada infilak ettiği tahmin edilen uçağa dair edinilen en somut bilgi, o bölgede bulunan sivil bir tankerdeki görgü tanıklarının gökyüzünde ışıklar ve ateş topu gördükleri ifadesi oldu.

Bermuda'da kaybolan Star Tiger

İngiliz South American Airways'e ait Star Tiger adlı yolcu uçağı, 30 Ocak 1948'de Atlantik Okyanusu üzerinde kayboldu. 31 yolcu ve mürettebat taşıyan uçak için kötü hava koşullarına rağmen yapılan 5 günlük aramada hiçbir ize rastlanamadı. Uçağın kaybolduğu noktanın "Bermuda" olması, "Bermuda (Şeytan) Üçgeni" efsanesinin gelişmesine yardımcı oldu.

Çok sayıda uçak ve geminin açıklanamayan şekilde kaybolduğu, köşeleri Bermuda, Florida'daki Miami, ve Puerto Rico'daki San Juan olan Atlantik Okyanusu'ndaki hayali bölgeye Bermuda Şeytan Üçgeni adı verildi.

Eskiden kazaların bölgedeki manyetik alan nedeniyle meydana geldiği düşünülüyordu ancak sonradan bölgenin okyanus akıntılarının etkisiyle oluşan bir doğalgaz kaynağına ev sahipliği yaptığı anlaşıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title