Haberler

Grafikli - Asya Altyapı Yatırım Bankasının Kurucu Üye Sayısı 57 Oldu

Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankasının kurucu üye sayısı, İsveç, İsrail, Güney Afrika, Azerbaycan, İzlanda, Portekiz ve Polonya'nın da kabul edilmesiyle 57'ye yükseldi.

Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankasının kurucu üye sayısı, İsveç, İsrail, Güney Afrika, Azerbaycan, İzlanda, Portekiz ve Polonya'nın da kabul edilmesiyle 57'ye yükseldi. Bankanın 57 kurucu üyesinden 20'si Asya dışındaki ülkelerden oluştu.

Çin Maliye Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu banka için yapılan kurucu üyelik başvurularını değerlendirme süreci sona erdi.

İsveç, İsrail, Güney Afrika, Azerbaycan, İzlanda, Portekiz ve Polonya, kurucu üyeliği kabul edilen son ülkeler oldu. Böylece Asya Altyapı Yatırım Bankasının kurucu üye sayısı 57'ye çıktı.

Buna göre, bankanın kurucu üyeleri şu ülkelerden oluştu:

"Çin, Türkiye, Fransa, Almanya, Bangladeş, Brunei, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Lüksemburg, Malezya, Maldivler, Malta, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, İsviçre, Tacikistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Özbekistan, Vietnam, İran, İspanya, Güney Kore, Hollanda, Brezilya, Gürcistan, Avusturya, Finlandiya, Danimarka, Avustralya, Rusya, Mısır, Norveç, İsveç, İsrail, Güney Afrika, Azerbaycan, İzlanda, Portekiz ve Polonya."

Kurucu üyelerin 20'si Asya dışından

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Shi Yaobin, bankanın kurucu üyelerinin 37'sinin Asya'dan, 20'sinin ise Asya dışındaki ülkelerden olduğunu bildirdi.

Shi, açık ve kapsayıcı bir banka olarak gelecek dönemlerde de üyeler arasında istişarelerle yeni üye almaya devam edeceklerini belirtti.

Banka kurucu üyelerinin nisan sonunda Pekin'de, mayıs sonunda da Singapur'da bir araya geleceklerini ifade eden Shi, söz konusu bankanın yönetim taslağının haziran sonu gelmeden imzalanacağını kaydetti.

Çin'in, kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılamayı taahhüt ettiği bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olması ve 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması hedefleniyor.

Tayvan ve Kuzey Kore'nin üyelik başvuruları reddedilmişti. ABD ve Japonya kurucu üyelik için başvuruda bulunmamıştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti İsrail İsveç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title