Haberler

Gözaltına Alınan Hollandalı Gazeteci İha'ya Konuştu

Diyarbakır’da gözaltına alındıktan yaklaşık 3 saat sonra serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, sadece yazdıkları ile ilgili gözaltına alındığını belirterek, büyük şok geçirdiğini ifade etti.

Yaklaşık 3 yıldır Diyarbakır’da görev yapan ve bugün öğlen saatlerinde Bağlar ilçesindeki evinden Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından “Terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, yaklaşık 3 saat süren ifadesinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alındığı evinden İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Geerdink, öğlen saat 14.30 gibi gözaltına alındığını belirterek, önce hastaneye sonra da emniyete götürüldüğünü kaydetti. Polisin kendisine çok iyi davrandığını aktaran Geerdink, işlemlerinin bitmesinin ardından polis tarafından tekrar evine bırakıldığını dile getirdi.

"SADECE YAZDIKLARIMLA İLGİLİ ALINDIM"

Sosyal medyada paylaştıkları, bir internet sitesindeki köşe yazıları ve Uludere ile ilgili yazdığı kitap nedeniyle “Terör örgütü propagandası” yapmak suçlamasıyla gözaltına alındığını vurgulayan Geerdink, “Sadece yazdıklarımla ilgili gözaltına alındım. Dosyamda sadece yazdıklarım vardı” dedi.

"ŞAŞIRDIM VE ŞOK İÇİNDEYİM"

Türkiye’ye halen yabancı olduğuna ve gözaltına alınması nedeniyle büyük şok yaşadığına dikkat çeken Geerdink, "Ben yabancıyım ve Hollanda hemen baskı yapabilir. Ancak Türk ve Kürt gazetecilerin işi çok daha zor. Şaşırdım ve şok içindeydim. Ama aynı zamanda şanslıyım. Çünkü başka bir ülkeden geliyorum. Ve ülkem bana destek veriyor. Türk ve Kürt arkadaşlara böyle bir destek yok. Onlardın durumu gerçekten çok çok daha zor. Daha önce böyle bir şey olmadı. Halen titriyorum" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Türkiye’de bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in de yaşadığı durumla hemen ilgilendiğini vurgulayan Geerdink, "Zaten gözaltına alınmadan konsolosluğa haber vermiştim. Onlar da Bert Koenders’i aramışlar. O hemen baskı yapmış ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüş. Bu çok önemliydi" ifadelerini kullandı. 

AYDIN YORAT - MEHMET PİŞKİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title