Haberler

Görüntülü Haber) Kaptan June'nin Konu Alan Belgeselin Dalyan Çekimleri Tamamlandı

MUĞLA'nın Ortaca ilçesi İztuzu Kumsalı'nda, 1986 yılında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarını başlatan İngiliz çevreci 94 yaşındaki June Christine Haimoff'un öyküsünü konu alan 'Ben'e Yolculuk-Journey To Self' belgesel filminin Dalyan'daki çekimleri tamamlandı.

MUĞLA'nın Ortaca ilçesi İztuzu Kumsalı'nda, 1986 yılında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarını başlatan İngiliz çevreci 94 yaşındaki June Christine Haimoff'un öyküsünü konu alan 'Ben'e Yolculuk-Journey To Self' belgesel filminin Dalyan'daki çekimleri tamamlandı.

Teknesiyle 1975 yılının Temmuz ayında geldiği Dalyan'a hayran kalan ve 1984 yılında yerleşip, burada bir barakada yaşamaya başlayan June Haimoff, beldenin tanıtımı ve caretta carettaların korunmasına yönelik çalışmalar başlattı. Kumsalda yapımına başlanan otel inşaatının durdurulması için verdiği mücadele Türkiye ve dünyada ünlenmesine ve Caretta Carettalar'ın nesillerinin devamının sağladı. Ankara'da dönemin Başbakanı Turgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere'de yayınladığı 'Captain June and the Dalyan Turtles' kitabında anlattı. Kitap aynı yıl 'Kaptan June ve Kaplumbağalar' adı altında Türkçe'ye çevrildi ve Remzi Kitabevi tarafından yayınlandı. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı. Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı olu, 'Haziran' ismini aldı. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (kısaca 'Kaplumbağa Vakfı') 2011 yılı başında tescillendi. Kaptan June'nin jet sosyetenin içinde görkemli yaşam sürerken, bu yaşantısını terkedip 14 metrelik tekneyle kendi yolculuğuna çıkış öyküsü çeşitli uluslararası belgesel filmi 'Ben'e Yolculuk' adı altında çekiliyor. Uluslararası belgesel filmlerine imzasını atmış olan yapımcı Fehmi Gerçeker tarafından çekimleri süren yönetmenliğini Enes Kabaoğlu, müziklerini ise Edinburg Film Müzik Orkestrası Başkanı, 'Potemkin Zırhlısı' gibi dünyaca ünlü birçok filmin müziğini bestelemiş olan Yati Durant'ın yaptığı 'Ben'e Yolculuk' filminin Dalyan'daki çekimleri tamamlandı. Filmin çekimlerinin tamamlanması nedeniyle Dalyan Resort Otel'de bir kokteyl düzenlendi. Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve Köyceğiz'de bir film platosu kuran ve yaşamını 3 yıldan bu yana burada sürdüren oyuncu Yılmaz Erdoğan'ın da katıldığı kokteyl, Haimoff'un hayatını konu olan film 8 dakikalık fragmanı izletildi.

Daha sonra Dalya'nın tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bayram Akça ve Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) adına oyuncu Yılmaz Erdoğan Haimof'a plaket verdi. Bir sür sohbet ettiği Haimoff'un elini öpüp, Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) adına plaket veren Erdoğan, "Olağanüstü güzel bir hikaye. İyi bir senaryo ile çok iyi bir film olabilir" dedi.

Vali Amir Çiçek de İztuzu sevdalısı, Caretta Carettalar ile arkadaş olan Kaptan June'nin yaşanabilir bir doğa için yapmış olduğu çabaların ve yaşantısının bir belgesel olması çok iyi bir şey. Bana bizzat getirdiği kendisinin hayatını anlatan anlatan kitabını da okudum. Bize çok şeyler bıraktınız çevre sevgisinin oluşmasına neden olduğunuz için sizi kutluyor çok teşekkür ediyorum. Yapımcıları kutluyorum. Bunun sinemaya da konu olacağına inanıyorum" dedi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, geçen yıl yayınladıkları, 'Muğla'ya hizmet eden 100 Kadın' adlı kitaplarında Kaptan June yer verdiklerini hatırlatıp, " İztuzu'nun bu duruma gelmesini Kaptan June borçluyuz. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

DOKTOB Başkanı Yücel Okutur da Kaptan June'nin Caretta Caretta'ların korunma çalışmaları için vermiş olduğu mücadele ve çevre adına yapmış olduğu çalışmaların bölgede takdirle karşılandığına dikkati çekip, "İlerleyen yaşına rağmen nerede bir çevre hareketi varsa Kaptan June'yi orada ön sıralarda görüyoruz. Bu ba bizleri gururlandırıyor" diye konuştu.

'LÜTFEN HERKES DOĞAYI KORUMAK İÇİN BİR ŞEY YAPSIN'

Kaptan June Haimoff, Türkçe olarak yaptığı konuşmasında ilk defa 1975 yılında yöreye geldiğine dikkati çekip, "Dalyan Kanalı'nı, Köyceğiz Gölü'nü görünce, 'Burası dünyanın en güzel yeri' dedim ve 1983 yılında tekrar gelerek İztuzu Kumsalı'nda bir barakada yaşamaya başladım. Bir gece kumsalda masa büyüklüğünde bir deniz kaplumbağası gördüm. Kuma yatarak onun yumurtlamasını seyrettim yüz tane yumurta bıraktı ve denize gitti. Onların neslinin tükenmekte olduğunu duymuştum ve hayatım o gece değişti. Abidin Kurt ile tanıştım ve onları korumak için her şeyi yaptım, lütfen herkes doğayı korumak için bir şeyler yapsın" dedi.

52 dakikalık belgesel film 'Ben'e Yolculuk', Kaptan June'yi tanıyan yurt dışındaki kişilerle yapılacak röportajın ardından tamamlanacağı bildirildi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Karakuş Amir Çiçek Köyceğiz Ortaca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title