Haberler

Görüntülü Haber) Çavuşoğlu: Musul'da Daeş'e Karşı Mücadelede Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız (4)

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olası bir Musul operasyonuna Şii milislerin dahil edilmesinin, Musul'a barış getirmeyeceğini belirterek, "Bizim orada Başika Kampı'nda eğitip donattığımız yerel güçler esasen Musul'un kendi insanları. Dolayısıyla bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması operasyonun başarısı için önemli. DAEŞ'i Musul'dan da temizleyebiliriz. Musul'da da DAEŞ'e karşı mücadelede her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olası bir Musul operasyonuna Şii milislerin dahil edilmesinin, Musul'a barış getirmeyeceğini belirterek, "Bizim orada Başika Kampı'nda eğitip donattığımız yerel güçler esasen Musul'un kendi insanları. Dolayısıyla bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması operasyonun başarısı için önemli. DAEŞ'i Musul'dan da temizleyebiliriz. Musul'da da DAEŞ'e karşı mücadelede her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: DAEŞ'İ IRAK VE SURİYE'DEN TEMİZLEYEBİLMEK İÇİN KARARLI ADIMLAR ATMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Ankara'da baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. IŞİD'le mücadeleye ilişkin kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadelede etkili bir strateji geliştirilmesi vurgusu yaparak, "Terörün ve teröristlerin her türlüsüyle mücadele etmek için öncelikle kararlı olunması lazım ve iyi bir strateji olması gerekiyor. DAEŞ'e karşı bugün kadar yaptığımız mücadelede istediğimiz sonucu elde edemememizin sebebi de maalesef 65 ülke olmamıza rağmen koalisyon içinde sonuç odaklı bir stratejimizin olmamasıydı. Sadece hava saldırılarıyla DEAŞ'ı yenilgiye uğratabileceğimizi düşündük. Türkiye'nin de desteklediği Cerablus'tan güneye doğru başlatılan DAEŞ'e karşı operasyonun ne kadar önemli bir sonuç verdiğini gördük. Karadan yapılan operasyonlarla DAEŞ'i kısa sürede yenilgiye uğratabileceğimizi de anlamış olduk. DAEŞ'i Irak ve Suriye'den temizleyebilmek için bu kararlı adımları atmaya devam etmeliyiz. Bizim aldığımız tedbirlerle son zamanlarda yabancı terörist savaşçı geçişinde çok ciddi azalma oldu. Yüzlerce, binlerce insanı biz durdurduk ya da yakaladık, geri gönderdik. Bu geçişi durdurmamız gerekiyor. Kaynak ülkelerin de bu konuda daha ciddi adımlar atması gerekiyor" diye konuştu.

"DAEŞ'E KATILMAK İSTEYEN İNSANLARA BUNU ÇOK İYİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR"

IŞİD'le ideolojik olarak da mücadele edilmesinin önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, "Üçüncü bir yöntem ise DAEŞ'in ideolojisini öldürmektir. DAEŞ bizim dinimiz İslam dinini kullanarak, terör faaliyetlerinde bulunuyor. Bizim dinimiz barış dinidir. İslam'ın anlamı da barıştır. DAEŞ'in İslam'ı ve Müslümanları temsil etmediğini, kanlı bir terör örgütü olduğunu iyi vurgulamamız gerekiyor. Gelip de DAEŞ'e katılmak isteyen insanlara yaşadıkları ülkelerde bunu çok iyi anlatmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"DAEŞ'İ MUSUL'DAN DA TEMİZLEYEBİLİRİZ"

Musul'a gerçekleştirilmesi planlanan operasyonla ilgili koalisyon güçleriyle yapılan görüşmelerde, Türkiye'nin olası operasyona Irak'ta bulunan Türk kuvvetlerinin sahada katılması önerisini sunup sunmadığı sorulan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Bir operasyonu planlarken öncesini, operasyonun kendisini ve daha da önemlisi sonrasını planlamak lazım. Cerablus'ta yerel güçlerle sürdürülen mücadelenin başarısı ortada. Daha sonra buraların güvenliğini de o bölgenin insanları temin ediyor. Başarının sebebi de bu. Yerel sahiplenme çok önemli. Biz aynı anlayışın Musul'da da yürütülmesini istiyoruz. Cerablus ve o bölgede elde edilen başarılar Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırmıştır. Biz Musul operasyonunun da Musul'daki yerel güçler tarafından hayata geçirilmesini isteriz. Bu en gerçekçi yaklaşımdır. Mezhepçilik anlayışıyla dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması, Musul'a barışı ve huzuru getirmez tam tersi orta ve uzun vadede o bölgenin sorunların artarak, devam eder. Oradaki Sünni halk için birbirinden tehlikeli olan Şii milislerle DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor Musul'un. Bizim orada Başika Kampı'nda eğitip donattığımız yerel güçler esasen Musul'un kendi insanları. Dolayısıyla bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması operasyonun başarısı için önemli. Burada özellikle müttefik ülkelerin de gerek peşmerge olsun gerek Irak güçleri olsun eğit donat programını sürdürdüğünü biliyoruz. Dolayısıyla koalisyon içindeki ülkelerin buradaki kuvvetleri de bizim Cerablus'ta yaptığımız gibi buradaki yerel güçlere destek verebilir. DAEŞ'i Musul'dan da temizleyebiliriz. Musul'da da DAEŞ'e karşı mücadelede her türlü desteği vermeye hazırız"

İSPANYOL BAKANDAN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ÇAĞRI: ACİL ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ise Suriye'de özellikle Halep şehrinde yaşanan gelişmelere değinerek, bölgede silahların bırakılması ve bombalamaların durdurulmasının acil çözüm planı içerisinde yer aldığını belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bu konuda vakit kaybetmeden adım atılması gerektiği konusunda çağrıda bulunan Margallo, "Buradan BM Güvenlik Konseyi'ne bir çağrıda bulunmak istiyorum. Artık acil olarak bu duruma çözüm bulunması gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin bu alanda bir çözüm üretmesi gerekiyor. Bu aşamaya kadar binlerce insan zaten hayatını kaybetti. Biliyoruz ki ölenlerden yüz bin tanesi çocuk o yüzden bu konuda daha fazla beklemeden acil ve kesin bir çözüme ihtiyaç var" dedi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Cerablus Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title