Haberler

Görüntülü Bülten Dağıtımı) Artrit Hastaları İçin Tasarım

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Öğrencilerinin Katılımı ile Gerçekleşen "Romatoid Artrit Hastaları İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi" Sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü Çerçevesinde AçıklandıRomatoid artrit (RA) hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık ve erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği'nin katkıları, global biyofarma şirketi AbbVie'nin desteği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin katılımı ile hayata geçirilen ??Romatoid Artrit Hastaları için Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi??nin sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü çerçevesinde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü Öğrencilerinin Katılımı ile Gerçekleşen "Romatoid Artrit Hastaları İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi" Sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü Çerçevesinde Açıklandı

Romatoid artrit (RA) hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık ve erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği'nin katkıları, global biyofarma şirketi AbbVie'nin desteği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin katılımı ile hayata geçirilen ?? Romatoid Artrit Hastaları için Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi??nin sonuçları 12 Ekim Dünya Artrit Günü çerçevesinde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ürünlerin tasarlandığı proje kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından hayata geçirilen 80 farklı çalışma jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendirildi. Ödüle layık görülen tasarımlar 12 Ekim Çarşamba Günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Rahim Gafur şişe ve konserve kapağı açacağı ile birinci, Hakan Kızmaz tırnak makası ile ikinci, Büşra Ulu duş başlığı ünitesi ile üçüncü ve Emre Tunca'da diş macunu sıkacağı ile dördüncü seçildi. Buna ek olarak 8 farklı tasarım mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Toplantı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süha Erda'nın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Suha Erda, 'MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmek her zaman önceliğimiz oldu. Bugüne kadar farklı konularda tasarımlar gerçekleştirdik. "Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi' sayesinde ' Romatoid Artrit' hastalığı ile tanışma fırsatı bulduk. Hastaların günlük hayatta karşılaştıkları güçlükler bizleri derinden etkiledi. Yaşamımızın her alanında var olan 'tasarım' olgusu ile romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarına katkıda bulunabilme fikri bizi heyecanlandırdı ve bu konuyu mevcut tasarım dersimizin ana konusu yaparak projede yer almaya karar verdik. Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde okuyan 80 öğrencimiz ders ve sınav kapsamında konu olarak işlenen romatoid artrit hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak tasarımlar üretmeye çalıştılar. Dönem sonunda 80 farklı tasarım ortaya çıktı. Tüm öğrencilerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Proje kapsamında ortaya çıkan tüm tasarımların romatoid artrit hastalarına günlük hayatlarını devam ettirirken fayda sağlamasını ayrıca hastalık konusunda farkındalık yaratılmasına destek olabilmesini umut ediyoruz.? dedi.

Toplantıda konuşan ikinci isim olan AbbVie Kurumsal İletişim ve Hasta İlişkiler Direktörü Figen Şamdancı, "AbbVie olarak hastaların ve toplumun bilinçlenmesine destek olan, hastalıklar hakkında farkındalık yaratma amacı taşıyan, hastalar ve ailelerinin bilgilenmesini sağlayan projelere her zaman öncelik veriyoruz. Romatoid Artrit hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık, belirtileri ve erken teşhis konusunda farkındalık yaratmak amacı ile Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği'nin katkıları ve Mimar Sinan Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin katılımları ile hayata geçen böyle anlamlı bir projenin parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. Proje sürecince desteklerinden ötürü tüm paydaşlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz." dedi.

Projenin önemli paydaşları arasında yer alan Türkiye Romatoloji Derneği'nden Prof. Dr. İhsan Ertenli, Prof. Dr. Sedat Kiraz ve Prof. Dr. Süleyman Özbek ise romatoid artrit ile ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. Sırayla söz alan dernek üyeleri "Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları günümüzde tüm dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olarak ön plana çıkıyor(1). Ülkemizde yapılan değerlendirmelere göre, 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 22,5'unu oluşturan yaklaşık 12 milyon kişinin günlük yaşamını etkileyen bir faaliyet güçlüğü bulunuyor.(2) Yapılan araştırmalar, en fazla karşılaşılan iltihaplı romatizma türü olan romatoid artritin görülme sıklığının yaklaşık %1 olduğunu belirtiyor(3). Erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazla görülen romatoid artrit, çoğunlukla 40 ile 50'li yaşlar arasında başlıyor. Hastaların yakınmalarının başlangıcından tanı alıncaya kadar geçen süre ise ortalama 7 yılı bulabiliyor(4). El ve el bileği ile ayak ve ayak bileğinin küçük eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde ve daha seyrek olarak kalça ve omuzlarda görülen bu önemli hastalık eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına neden olabiliyor(5). Türkiye Romatoloji Derneği olarak bu önemli hastalık ile ilgili olarak ülkemizde gerçekleşen böyle anlamlı bir projede yer almaktan dolayı mutluyuz." dedi.

Toplantı Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği Başkanı Yardımcısı Mihriban Naillioğlu Aldırmaz'ın konuşması ile devam etti. Aldırmaz 'Ülkemizde toplamda yaklaşık 750.000 Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit hastası olduğu tahmin ediliyor.(6,7) Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusunun giderek artması ve yaşam tarzının değişmesi nedeniyle romatolojik hastalıkların insanlara ve topluma yükü her geçen gün önemli bir şekilde artıyor. Buna ek olarak hastaların hastalık sebebiyle yaşadıkları kronik ağrılar, fiziksel ve sosyal hayatlarını olumsuz etkiliyor ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde azaltıyor' diyerek romatoid artrit hastalarının günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara değindi.

Proje kapsamında ödüle layık görülen tasarımlardan 1. tasarım 2.500 TL; 2. tasarım 2.000 TL; 3. tasarım 1.500 TL; 4. tasarım 1.000 TL ödül almaya hak kazandı.

'Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi" kapsamında ödül alan ilk dört çalışmanın, görsel prototipleri 29 Ekim 2016'da Ulusal Romatoloji Kongresi'nde sergilenecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Romatoid Artrit Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title