Haberler

Görme Engelliler İçin Anayasa Mahkemesine Başvuru

Güncelleme:

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva, görme engellilerin oy kullanma sırasında karşılaştıkları sorunların çözümü için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, görme engellilerin oy kullanma sırasında karşılaştıkları sorunların çözümü için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen eski AK Parti İstanbul Milletvekili Ayva, görme engellilerin oy kullanma sırasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili hazırladığı bireysel başvuru dilekçesini, Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

Başvurusunun ardından adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Ayva, "Şükrediyorum ki bir hakkımın farkındayım ve şükrediyorum ki o hakkımı arayabilme imkanım var. Yaklaşık 25 yıldır oy kullanıyorum. Şimdiye kadar tek başıma oy kullanamadım. Binlerce, yüz binlerce görme engelli arkadaşım da kendi başına oy kullanamıyor. Bu, demokratik anlamda demokrasi içerisinde irademizin yansımasında çok ciddi bir eksikliğe yol açıyor. Diyelim ki ben x partiye oy vermek istiyorum ama bana yardım eden kişinin o partiye oy verdiğinden asla emin olamıyorum. Bu çok önemli bir dezavantaj" diye konuştu.

Memnun olduğu yönetimleri devam ettirebilmek veya memnun olmadığı yönetimleri değiştirebilmek için demokratik hakkını kullanmak istediğini vurgulayan Ayva, anayasadaki hükme rağmen seçim kanununda çok ciddi bir dezavantajın söz konusu olduğunu söyledi.

Ayva, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasada 'serbest ve bireysel' denilmesine rağmen kanun diyor ki 'görme engelliler için gizli olmaz, yanında birisi ile mutlaka girmek zorunda'. Böyle bir demokrasi olabilir mi? Böyle insan hakları olabilir mi? Dünyada değişik modeller var. Türkiye hangisini isterse onu kullanabilir veya yenisini geliştirebilir. Ama bu kanun olduğu müddetçe ne YSK ne de başka bir müessese yeni bir yöntem ortaya koyamıyor. Başka bir çözüme de izin vermiyor. Bu da benim insan hakları itibarı ile hakkımı kullanmama engel oluyor. Yönetimin de değişik yöntemler geliştirmesine engel oluyor. YSK ilk defa gözüme bu kadar masum göründü. YSK'yı bağlayan bir kanun var."

Bu hükmün anayasanın ilgili maddesine aykırı olduğunu ifade eden Ayva, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, gizli, bireysel ve serbest iradesini yönetime yansıtmak, demokrasiyi sonuna kadar kullanmak istediğini kaydetti.

Ayva, parlamenter olduğu dönemde anayasada yapılan değişiklikle kendisinin de bu imkanı kullanma hakkı olduğunu belirterek, "İyi ki o zaman o anayasayı değiştirmişiz. İstiyoruz ki Türkiye'deki bütün görme engelliler oylarını gizli, serbest, bireysel olarak kullansınlar" dedi.

Dilekçeden

Ayva, sunduğu dilekçenin sonuç bölümünde, gizli, bireysel ve serbest oy verme hakkını tam olarak kullanabilmek istediğini aktararak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'Birleşik oy pusulası atılması ve işaretleme' başlıklı 93. maddesindeki "Körler, felçliler veya bu gibi bedeni sakatlıkları açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler" hükmünün iptal edilmesini, "YSK'nın çağdaş ve uygun bir yöntem uygulamasını" talep etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Çağlayan Adalet Sarayı Anayasa Mahkemesi Lokman Ayva Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title