Haberler

Görme Engelli Eski Milletvekilinden Anayasa Mahkemesine Başvuru

* Görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva, görme engellilerin tek başına oy kullanmasına engel oluşturan kanun maddesinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

* Görme engelli eski milletvekili Lokman Ayva, görme engellilerin tek başına oy kullanmasına engel oluşturan kanun maddesinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ayva,

"Yaklaşık 25 yıldır oy kullanıyorum. Şimdiye kadar tek başıma oy kullanamadım"

Haber - Kamera: Cem TURSUN / İSTANBUL DHA

Ak Parti İstanbul eski Milletvekili ve Türkiye Beyaz Ay Derneği Başkanı görme engelli Lokman Ayva, görme engellilerin oy kullanırken yanlarında birinin bulunması şartının hak ihlali olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne başvurdu.

"25YILDIR TEK BAŞIMA OY KULLANAMADIM"

Dilekçesini vermeden önce Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Lokman Ayva, "Yaklaşık 25 yıldır oy kullanıyorum. Şimdiye kadar tek başıma oy kullanamadım. Binlerce yüz binlerce görme engelli arkadaşım da kendi başına oy kullanamıyor" dedi.

"BÖYLE BİR DEMOKRASİ OLABİLİR Mİ?"

Bunun demokrasi içerisinde iradenin yansımasında çok ciddi bir eksikliğe yol açtığını ifade eden Ayva, "Diyelim ki ben x partiye oy vermek istiyorum ama bana yardım eden kişinin o partiye oy verdiğinden asla emin olamıyorum. Bu çok önemli bir dezavantaj. Benim memnun olduğum yönetimleri devam ettirebilmek için veya memnun olmadığım yönetimleri değiştirebilmek için demokratik hakkımı kullanmak istiyorum. Anayasa'da olmasına rağmen seçim kanununda çok ciddi bir dezavantaj var. Anayasa'da şöyle demesine rağmen gizli, serbest ve bireysel demesine rağmen kanun diyorki 'görme engelliler için gizli olmaz yanında birisi ile mutlaka girmek zorunda' Böyle bir demokrasi olabilir mi, böyle bir insan hakları olabilir mi?" dedi.

"GÖRME ENGELLİLER OYLARINI GİZLİ SERBEST BİREYSEL OLARAK KULLANABİLSİN"

Ayva sözlerine şöyle devam etti: "Bu kanun olduğu sürece ne yüksek seçim kurulu ne de başka bir müesese yeni bir yöntem ortaya koyamıyor. Kanun başka bir çözüme izin vermiyor. Bu da benim insan hakları itibari ile hakkımı kullanmama engel oluyor. Yönetiminde değişik yöntemler geliştirmesine engel oluyor. YSK'yı da bağlayan bir kanun var. ve Anayasa'nın da ilgili maddesine bu hüküm aykırı Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak diyorum ki ben gizli bireysel ve serbest bir şekilde irademi yönetime yansıtmak istiyorum. Demokrasiyi sonuna kadar kullanmak istiyorum. Benim de parlementer olduğum dönemde Anayasa'da yaptığımız değişikliği gördüğünüz gibi benimde böyle bir kullanma imkanım oldu. İyi ki o zaman o Anayasa'yı değiştirmişiz. İstiyorum ki Türkiye'deki bütün görme engelliler oylarını gizli serbest bireysel olarak kullanabilsin"

Ayva, açıklamanın ardından adliyeye avukatıyla girerek dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. Ayva, dilekçesinde 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun 93. maddesinin Anayasaya uyarlanmaması durumunda iradelerinin doğru yansımaması tehlikesinin bulunduğunu belirtti. Ayva, 'birleşik oy pusulasının atılması ve işaretleme' başlıklı 93. maddedeki 'körler, felçliler veya bu gibi bedeni sakatlıkları açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oy kullanabilir' hükmünün iptal edilip Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) çağdaş bir yöntem uygulaması için gereğinin yapılmasını talep etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Anayasa Mahkemesi Lokman Ayva Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title