Haberler

Gönül Sultanları "Tohum Şehri"Nde Yaşatılıyor

ABDULLAH YILDIZ - Hazreti Mevlana'dan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Aşık Paşa ve Dede Korkut'a kadar Türk ve İslam dünyasına önder olan gönül sultanları, yaşadıkları yerleri gösteren harita, resim ve eserleriyle Kırşehir'de yaşatılıyor.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınpederi ve manevi önderi Şeyh Edebali'nin doğup büyüdüğü şehir olması ve cihan imparatorluğunun temelini oluşturan Ahilik teşkilatının merkezi konumunda bulunması nedeniyle tarihçiler arasında "tohum şehri" olarak nitelendirilen Kırşehir'de açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi, ziyaretçilerine manevi mimarların kültürlerini yansıtıyor.

Valiliğe bağlı kültür evinin sorumlusu Osman Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce eski Vali Konağı'nın düzenlenmesiyle açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nin farklı özellikleriyle dikkati çektiğini söyledi.

Binanın ikinci katında tarihi motifli halılarla dizayn edilen odalarda, geçmişten bugüne Türk dünyasında yaşayan manevi mimarlara yer verildiğini ifade eden Demir, Hazreti Mevlana'dan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Aşık Paşa ve Dede Korkut'a kadar Türk ve İslam büyüklerinin resimleri, yaşadıkları yerleri gösteren dev harita ve eserlerinden kesitlere yer verildiğini belirtti.

"Anadolu'nun Gönül Sultanları" adı verilen haritada gönül coğrafyasının tamamının yer aldığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Hazar Denizi kıyıları başta olmak üzere Dede Korkut'un nerelerde yaşadığı rivayet ediliyorsa oralara isim ve resimleri konuldu. Mevlana Celaleddini Rumi de Konya'da yaşayan bir gönül sultanı. Aynı zamanda Tacikistan'da da yaşamış, oralara da resimleri konuldu. Yine Yunus Emre'nin Eskişehir, Kırşehir başta olmak üzere yaşadığı 16 yere ismi ve resmi konulmuş. İslam coğrafyasını gönül sultanları nerelerde yaşamışsa oralar harita üzerine işlendi. Ahi Evran-ı Veli kurduğu Ahi teşkilatlarıyla esnafları örgütledi. Haritamızda o da var. Halkı dini telkinleriyle eğitmiş, çalışma ahlakını aşılamış. Aşık Paşa gelmiş. Bu memleketin diliyle Türk yurdu olması için Türkçe eserler yapmış. 'Garipname' isimli eserini burada Türkçe yazmış. O zaman yazdığını bugün aynen anlayabiliyoruz."

Türklerin Anadolu'ya geldiğinde kültürü, örfü ve diliyle adeta yoğurduğunu dile getiren Demir, kültür evi ile bu kültürü yansıtmayı amaçladığına işaret ederek, "Gönül sultanları çalışması ile Anadolu'yu imar eden, Türk kültür ve medeniyetinin hamurunu yoğuran, gönül dünyamızı aydınlatan insanlarımızın bu kültür evinde yaşatılması amaçlandı. Mesela Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre. Bunlar birlik ve beraberliğin simgeleridir. Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu, önderi Şeyh Edebali bu topraklarda yaşamış. Kayı boyunu Bilecik yöresine göndermiş. Kırşehir'in böyle bir tarihi zenginliği var. Bu zenginlik kültür evinde yaşatılıyor." diye konuştu.

Gönül coğrafyasının manevi mimarlarının eserlerinin öğrenilmesi amacıyla bir işitsel tanıtımın da olduğunu vurgulayan Demir, "İnsanlar sadece okumasın, eserlerden de haberdar olsunlar istedik. Gönül sultanlarının ne söylediğini işitsin diye ses sistemi de koyduk. Mesela Aşık Paşa, Elvan Çelebi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli'nin eserlerinden seslendirmeler dinleyebiliyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Osman Demir Kırşehir Mevlana Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title