Haberler

Gönül Elçileri Projesi

Güncelleme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü, bin 400 civarında ailenin, evlat edinme sırasında beklediğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, bin 400 civarında ailenin, evlat edinme sırasında beklediğini söyledi.

Ülke genelinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan "Gönül Elçileri" projesinin tanıtımı için İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde program düzenlendi.

Kaya, burada yaptığı konuşmada, bir tarafta evlat edinme sırasında bekleyen aileler olduğunu, diğer tarafta ise koruyucu aile bulamadıklarını belirterek,

"Bin 400 civarında aile evlat edinme sırasında bekliyor. Burada bir problem var. Bizim bir şeyler yapmamız lazım. Bu iki uygulama birbirine karıştırılıyor. Evlat edinmede aile çocuğun hukuken annesi ve babası oluyor. Mahkeme kararı ile evlat edinebiliyor. Bütün aşamalarında mahkeme kararları var" dedi.

Türk Medeni Kanunu'nun 305 ve 320. maddelerince düzenlenen kararda evlat edinen ailelerin çocuğun hukuken annesi ve babası olduğunu ifade eden Kaya,

"Çocuğun ismini değiştirebiliyorlar. Kendi soyadlarını veriyorlar. Çocuk aynı zamanda onların mirasçısı oluyor. Öz çocuklarından bir farkı kalmıyor" diye konuştu.

Koruyucu ailenin de fiilen çocuğun annesi ve babası olduğunu dile getiren Kaya, "Ona annelik ve babalık yapıyor. Koruyucu ailenin yanına yerleştirilen çocuğun bütün masraflarını aile isterse devlet karşılıyor. Biz memnuniyetle görüyoruz ki pek çok koruyucu aile onu da talep etmiyor. Bu anlamda yeni yönetmenlikte getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi, çocuğun masrafı karşılığında verilen ücretlerde artış oldu. Ama koruyucu aile olan aile fertlerinden biri sosyal güvenliğe sahip değilse ve kendisi sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmek ister ve gönüllü sigortalı olursa, bir asgari ücret tutarı olan sigorta bedelini belgelemesi karşılığında biz Bakanlık ve devlet olarak onu çocuğun masrafları içerisine dahil ediyoruz. ve o aileye ödüyoruz. Bu da getirilen yeni açılımlardan bir tanesidir" dedi.

Kaya, devletin bakım ve koruması altında yaklaşık 14 bin çocuk olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Devletimizin ve hükümetimizin bugün sağladığı imkanlar bu çocuklarımızı en iyi şartlarda yaşamalarını temin etmeye yetiyor. Barınma ortamları çok güzel. Fakat veremediğimiz ve eksik olan bir şeyler var. O da aile. Hem uluslararası mevzuat hem de yapılan bütün bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki her çocuğun bir aileye ihtiyacı var. Her çocuk aileyi hak ediyor. Çocuğun en iyi bakılabildiği ortam bir problem yoksa kendi biyolojik ailesi. Ama bazı durumlarda biyolojik ailenin çocuğa bakması mümkün olmayabiliyor. Örneğin elim bir trafik kazasında çocuk annesini ve babasını kaybedebiliyor ya da ailenin tıbbı sorunları olabiliyor. Çocuğa bakamayacak duruma düşebiliyor. Bu durumda çocuğa devlet bakıyor. Onu kimseye bırakmıyor. Bütün araştırmalar bize gösteriyor ki biyolojik ailenin kendi çocuğuna bakma imkanı yoksa çocuğun en iyi bakılabildiği ortam biyolojik aile ortamına en yakın aile ortamı. İşte bu durumda karşımıza koruyucu aile modeli çıkıyor."

Programa, Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Muhabir: Fikret Delal / Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban - RİZE

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Abdulkadir Kaya İsmail Kahraman Emine Erdoğan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title