Haberler

Gölpazarı'nda Tohum Takas Paneli Düzenlendi

Güncelleme:

Çankaya Belediyesi Ziraat Mühendisi Sertaç Hekim, Ulusal Tohum Takas Merkezi'nce "Yerel Tohum ve Fide Takas" şenlikleri kapsamında tarihi Taşhan'da gerçekleştirilen etkinlikte, yerel tohumun önemini anlattı.

Geçen yıl Çankaya'da söz konusu takası gerçekleştirdiklerini ve 3 binden fazla tohum dağıttıklarını bildiren Hekim, sektörünün dışa bağımlı kalmasının kabul edilemeyeceğini savundu.

Hekim, yerel tohumların besin değerinin yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yerli tohumlara sahip çıkılması, gen kaynaklarının korunması, gerekirse geliştirilmesi önemle üzerinde durulması ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yerel tohumların, yabancı tohumlara göre hastalık ve zararlara dayanımları yüksektir. İkilim şartlarına dayanıklıdırlar."

Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) Başkanı Arca Atay da genetik değişimin kendiliğinden var olan bir olay olduğunu bildirdi.

Ulusal Tohum Takas Grubu Üyesi Ali Özırmak ise 2006 yılında çıkarılan Tohumculuk Yasası ile sertifikasız tohumların satışının yasaklandığını anımsattı.

Panel sonunda toplanan tohumlar paketlenerek, çiftçiler arasında takas edildi.

Etkinlikte, Gölpazarı Belediye Başkanı Vekili Ziyaettin Özyavuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Devrim Toraman ile vatandaşlar da hazır bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Çankaya Belediyesi Gölpazarı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title