Haberler

Göletten Bir Damla Su Verilmeyen Çiftçiler Kanalizasyon Suyu ile Tarlalarını Suluyor

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 2001 yılında su tutulmaya başlanan Ortaburun Göleti'nden çiftçilere 15 yıldır bir damla su verilmediğini belirterek, "Bu göleti süs için mi yaptınız? Köylüler kanalazisyon atıkları karışan dere suyuyla tarlalarını sulamak zorunda kalıyor" dedi.

2001 yılında DSİ tarafından Ortaburun'da tamamlanan gölette halen 2.5 milyon metre küp su tutuluyor. 2012 yılında Koru beldesi ile Çalıca, Akköy ve Ortaburun'a su taşıyacak olan hatlarında döşendiği göletin şu sıralar Yeşil Körfez Su Birliği'ne devri söz konusu. Ancak DSİ bu devrin gerçekleşmesi için harcanan 5 milyon TL'nin Yeşil Körfez Su Birliği tarafından kendilerine ödenmesini istiyor. Bu durum da konuyu yeniden açmaza sürüklüyor.

Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, göletin yapılış maksadına uygun olarak kullanılmasını isteyerek, "Ortaburun Göleti 3 seneden beri ağzına kadar dolu, ama tarıma hiç bir katkısı yok. Bu gölet süs olsun diye mi yapıldı. Tarım ilimizde günden güne gücünü kaybederken çiftçiye destek verilmiyor. Bir çiftçi için en önemli şey sulama suyudur. Biz göletten çiftçilerimize su verilmesini istiyoruz. Bu su tarım arazilerine aktarılırsa verim yüzde 100 artar. Şu anda Koru ve çevresindeki çiftçilerimiz tarım arazilerini kanalizasyon suyu karışan dereden aldıkları sularla sulamak zorunda kalıyor. Neden çiftçilerimize su vermiyorsunuz" diye konuştu.

Tarlalarını dereden aldıkları gayri sıhhi sularla suladıklarını belirten Korköy Su Birliği Kooperatifi üyesi Oktay Akgün ise, "2001 yılında Ortaburun Göleti tamamlandı. Gölette 2.5 milyon metre küp su bulunuyor. 2012 senesinde Çalıca, Koruköy, Akköy ve Ortaburun'a sulamada kullanılmak üzere bu göletin ihalesi yapıldı. Hatları çekildi. Bu sudan 4 köy faydalanacak. Şu anda sulamada dere suyu kullanıyoruz. Bu saydığımız alanlara göletin uzaklığı 5-6 kilometre. Biz sulama hatları tarlalarımızdan geçerken kamulaştırma bedeli dahi istemedik. Çünkü o sudan yine çiftçilerimiz faydalanacaktı. Biz suyu devletten bedava da istemiyoruz. Saati takıp suyu versinler, biz de bedelini ödeyelim. Yıllardır Ortaburun Göleti suyla dolu şekilde bekletiliyor ama çiftçilere su verilmiyor" diye konuştu. - YALOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yalova Akköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title