Haberler

Gölcük - Deprem Kurbanları Felaketin 16. Yılında Anıldı

Marmara Bölgesi'ni 17 Ağustos 1999'da yerle bir eden 7.4 büyüklüğündeki depremin kurbanları, felaketin 16'ıncı yılında anıldı. Anma etkinliğine katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 99 Gölcük depreminde en fazla dersi alanın devlet olduğunu ve devletin bir depremde artık ne yapılması gerektiğini bildiğini bunun da ağır bir tecrübe olduğunu söyledi.

Gölcük Kavaklı Sahilinde yapılan deprem şehitlerini anma programına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriye Özak, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti Kocaeli milletvekilleri, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları katıldı.

'DEPREMLE ALAKASI OLMAYAN YERLERE YARDIM GÖNDERMİŞLERDİ'

Depremi Kocaeli'de yaşadığı belirterek, o akşamı unutmanın mümkün olmadığını söyleyen Bakan Işık konuşmasını söyle sürdürdü:

"Gece 03.02 anını ve yaklaşık 45 saniye süren o anları unutmamız mümkün değil. O depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizi unutmanız mümkün değil. 16 yıl sonra Gölcük can kayıpları dışında ve engelli kardeşlerimizin dışında yaralarını tamamen sardı. Bugün dışardan biri gelse depremi 16 yıl önce yaşadığını bilmez. Deprem bizi sarsmıştı ve deprem gibi sarsan bir olayda o günkü uygulamalardı. O dönemin idarecileri depremi fırsat bilip depremle alakası olmayan yerlere yardım göndermişti. Bizi asıl yıkan konulardan biri de o olmuştu. Gölcük başta olmak üzere depremden sonra büyük seferberlik başlattı. Gölcük'te kentsel dönüşümü başlattık. Küçük sanayiyi taşıyoruz. Daha sonra yıllarca yargı sürecinden kangren haline gelen Deniz evleri de yenileceğiz. Dumlupınar Mahallesi bölgesini kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Gölcük'ü geleceğe hepberaber taşıyacağız."

'DEVLET DEPREMDE NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ARTIK BİLİYOR'

Devletin artık bir depremde ne yapması gerektiğini bildiğini söyleyen Bakan Işık, "Tayvan prefabrikleri dediğimiz bölgede ihale yaptık. TOKİ Endüstri Meslek Lisesini Gölcük'ümüze kazandıracağız. Bu yıl 7 okulumuzu da yenileceğiz. Gölcük'te yenilenmeyen okul kalmayacak. 99 Gölcük depremi hepimiz için çok öğretici oldu ama en fazla dersi alan devlet oldu. Artık devlet bir depremde ne yapılmasını gerektiğini biliyor. Bu tecrübe bizim için ağır bir tecrübe oldu. Biz gevşemezsek depremle ilgili bu dersimizi rehavete kapılmadan çalışırsak bir sonraki depremi çok az can kaybıyla atlatmış oluruz. Depremden kaçmak mümkün değil. Depreme yönelik tedbir almak bizim görevimiz. Bu açıdan bunun bir bilim alanı olduğunu bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Depremi unutmayacağız unutturmayacağız. Deprem konusunda rehavete kapılmayacağız" diye konuştu.

'DEPREM YERYÜZÜ GERÇEĞİ'

16 yıl önce hayatını kaybeden deprem şehitlerine rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Bu vatanı bizlere sonsuza kadar şaadete erişen şehitlerimizi de rahmetle anıyorum. Şüphesiz ki depremler bugün her birimizin geçmişe baktığında geçmişte yaralar bıraktı. Her birimizin manevi ve maddi kayıpları oldu. Canlarımızı kaybettik ama umudu kaybetmedik. Bir daha o acıları ödememek adına hep birlikte ders alarak daha iyi bir geleceği hep beraber inşaa etmeliyiz. Deprem bir yeryüzü gerçeği. Bunu can başta olmak üzere mal kayıplarını ve bedellerinin ödenmemesi bizim sorumluluğumuzla ilgili. Gölcükte sönen umutlar canlandı. Biten hayatlar yeniden yeşerdi. Önce bilinçlenmeli ve gereğini infaa etmeliyiz. İnanıyorum ki geride ki 16 yılda büyük dönüşümü gerçekleştiren büyük bir başarıyı hep birlikte gerçekleştirdik. Hayatını kaybeden tüm şehitlere Allahtan rahmet diliyorum."

'BELEDİYE BAŞKANI OLARAK KORKUYORUM'

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Başkanı olarak depremden kalan eski binalardan korktuğunu söyleyerek, "Anlamlı bir yıl dönümü daha. Dün gibi taptaze hatırladığımız asrın felaketinin üzerinden tam 16 yıl geçmiş durumda. Ben şahsen Gölcük belediye başkanı olarak korkuyorum. Depremden kalan eski binalarla ilgili korku ve tereddütlerimiz var. Yaşamamızda bu korku ile yaşamak gibi bir mecburiyetimiz de yok. Her birimiz binalarımızı teste tabi tutturmalıyız. Güvenli bir binada mı yaşıyoruzun gayreti içerisinde olalım. İlgili kurum ve kuruluşlarımız başvurularınızı bekliyor" dedi.

'UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ"

Depremi unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Başkan Ellibeş konuşmasını söyle sürdürdü.

"O günü net olarak hepimiz hatırlıyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız. O günki tablo çok kötüydü. Yaşam devam edermi ? sorularını sorduğumuz karamsar bir dönemdi. Altyapı ve üst yapısıyla yerle bir olmuştu. 6 bin deprem şehidi ve bir o kadar da engelli vatandaşımızla Gölcük boşalan bir şehir haline geldi. Bir kez daha depremde kaybettiğimiz şehitlerimize yüce rabbimden rahmet diliyoruz. Geçen süreç hepimiz için zordu" dedi.

Yapılanma sürecinde son adımı atma noktasına geldiklerini söyleyen Başkan Ellibeş, "O da kentsel dönüşüm. İnsanları deprem değil binalar öldürür. Ahmet Işıkara'nın ifadesiydi. Ford'un fay kırığında içinde kalan arkadaşımız ve yüzme havuzundaki bekçi arkadaşımız şehit olmuştu. Diğer insanları ise binalar öldürdü. Artık Gölcük'te günlük yaşam devam ediyor. Kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde başlayıp bitirmemiz gerekiyor. Gölcük'te üç bölgede başlatmak için kararlarımızı aldırdık. Şuan üç bölgede kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları başlattık. Bu dönüşümlerdi başarı ile bitirdiğimizde dalga dalga bu dönüşümü yansıtarak Gölcük'te hissedeceğiz ve yaşatacağız" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Kuran'ı Kerim tilaveti okundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ellibeş Fikri Işık Marmara Gölcük Politika Güncel Haberler

title