Haberler

Gölbaşı'nda Peygamber Üzümü Her Derde Deva

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde kış aylarında tüketilen peygamber üzümü ve yöresel ürünlere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde kış aylarında tüketilen peygamber üzümü ve yöresel ürünlere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Gölbaşı ilçesinde 80 yıldır yöresel ürün çeşitleri satıcılığı yapan Basri Döner, "İlçe halkı ve ilçe dışında yaşayanlar tarafından yoğun şekilde tüketilen Gölbaşı ilçesi ile özdeşleşmiş olan peygamber üzümü, kuru peygamber üzümü, pestil, köme, kesme, kırma, cevizli sucuk, muska, dut kurusu, ceviz, çifte kavrulmuş üzüm döneri, üzüm pekmezi dut ve karadut pekmezi ile vatandaşlar kış aylarında enerji ihtiyaçlarını karşılıyorlar" dedi.

Döner, birçok hastalığa karşı bir nevi güvenlik duvarı olarak duran Gölbaşı peygamber üzümü ile yapılan birçok ürünün insanları hastalıklara karşı koruduğunu belirtti. Yoğun olarak Gölbaşı ilçesinde üretilen peygamber üzümünün faydalarının ise birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Basri Döner, "Karaciğer dostudur vücudumuzda kan oranını artırır. Kuru üzümü kekik eşiğinde yenirse şişmanlatıcı özelliği vardır, kuru üzüm vücutta bulunan birçok sert tümörleri eriterek yok eder. Unutkanlığı önler, hafızayı yüksek oranda güçlendirir Kuru üzüm sarılık hastalığına faydalıdır. Öksürüğü keser. Anason ile kaynatılır, badem yağı ile içilir. Çıbanları patlatır, iyileştirir. İç yağı ile merhem yapılıp uygulanır. Üzüm çekirdekleri selülit tedavisinde kullanılır. Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir. Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite de iyi gelir. Mideye çok faydalıdır" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title