Haberler

Gökyüzünün "Efsanesi" Şimdi Fotoğraf Karelerini Süslüyor

Adını, kırdığı yükseklik rekorundan alan ancak yüksek kaza oranından dolayı "uçan tabut" olarak da anılan CF 104 Starfighter tipi bir savaş uçağı, Mersin sahilinde sergileniyor Akdeniz'in mavi sularının kıyısında sergilenen Starfighter, her gün çok sayıda yerli ve yabancı turistin fotoğraf karesinde yer alıyor.

SEZGİN PANCAR - Adını, kırdığı 104 bin fitlik yükseklik rekorundan alan fakat kullanıldığı yıllarda yüksek kaza oranı nedeniyle "uçan tabut" olarak da anılan CF-104 Starfighter tipi bir savaş uçağı, sergilendiği Mersin sahilinde yerli ve yabancı turistlerin hatıra fotoğraflarının vazgeçilmezi oluyor.

Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olan bombardıman uçağı, şimdi Akdeniz'in mavi sularının kıyısında sergileniyor. Mersin'in simgesi haline gelen savaş uçağı, her gün çok sayıda yerli ve yabancı turistin fotoğraf karelerini süslüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kanada'dan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) 1983 yılında hibe edilen CF-104 Starfighter, gerek binlerce fit yüksekliğe çıkması gerekse de hızı nedeniyle dönemin en etkili av önleme ve bombardıman uçakları arasında sayılıyor. Yüksek kaza oranından ötürü ise "uçan tabut" olarak da anılan Starfighter'ler, son uçuşlarının ardından servisten kaldırılarak, anıt uçak olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerine sergilenmek için gönderildi.

TSK tarafından 8-7005 koduyla Mersin'e hibe edilen efsane uçak, Pozcu semti sahilinde sergilenmeye başlandığı 1999 yılından bu yana kentin en önemli simgelerinden biri haline geldi.

Kentin sahilini gezen yerli ve yabancı turistlerin, deniz kıyısında gördüğünde şaşırdığı Starfighter, fotoğraf karelerinin de en çok tercih edilen temalarının başında geliyor.

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi pilot Fikri Önay Bulanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tip uçaklara, kırdıkları 104 bin fit yükseklik rekoru nedeniyle 104 adının verildiğini söyledi.

Starfighter'ın döneminin en etkili savaş uçaklarından biri olduğunu kaydeden Bulanık, şu bilgileri verdi:

"Uçağın dünyada üretildikleri ülke bakımından Belçika, Norveç, Hollanda, ABD, Almanya ve İtalya tipleri de ülkemizde değişik üslerde farklı tarihlerde uzunca yıllar görev aldı. Bu uçaklar 1994 yılında Diyarbakır'da son uçuşlarını yaparak servisten kaldırıldı. Zaten Mersin'de sergilenen uçağın kodunda yer alan 8 de Diyarbakır'ı simgeliyor. 8 kodu, ülkemizde ana jet üslere verilmiş sıralama adlarından olarak Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait uçak olduğunu belirtir. 104, bu uçakların tüm dünyadaki değişmeyen tek adıdır. Starfighter ise bu uçağın NATO kod adıdır."

Bulanık, 8-7005 kodlu uçağın görevden kaldırıldıktan sonra Eskişehir 1. Ana Jet Üssü hangarlarında bir süre bekletildiğini belirterek, "Bu uçaklar servisten kaldırıldıktan sonra savaş stoğu olarak Eskişehir'de toplandı. Bir süre kullanılabilir olarak bekletildikten sonra üniversiteler, parklar ve bahçeler gibi birçok yere gençler ve çocuklardaki havacılık ruhunu geliştirmek, özendirmek ve eğitim maksadıyla TSK tarafından hibe edildi" diye konuştu. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Bulanık Akdeniz Mersin Tsk Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title