Haberler

Gökçeadalı Rumlar ortaokul ve lise için bir yıl daha bekleyecek -

Gökçeada'da yaşayan Rumların, inşaatını bitirip iç tefrişatını sürdürdüğü ve gelecek hafta açmayı planladığı özel ortaokul ile lisede faaliyete, ilgili yönetmelik gereği 1 Eylül'den önce hazır hale getirilemediği için 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren başlanabilecek.

Gökçeada'da yaşayan Rumların, inşaatını bitirip iç tefrişatını sürdürdüğü ve gelecek hafta açmayı planladığı özel ortaokul ile lisede faaliyete, ilgili yönetmelik gereği 1 Eylül'den önce hazır hale getirilemediği için 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren başlanabilecek.

Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Kurucu Temsilcisi de olan İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İoakim Makis Kamburopulos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklığındaki Tepeköy'de kurdukları ilkokulda faaliyete 2013-2014 eğitim öğretim yılında başladıklarını hatırlattı.

Bu yıl da ortaokulla lise açmak istediklerini ve bunun için inşaat başlattıkları belirten Kamburopulos, şöyle devam etti:

"Tepeköy'de 7 derslikli inşa ettiğimiz okulumuzun iç tefrişatı sürüyor. Okulumuz, yönetmelikteki '1 Eylül'den sonra kurulan eğitim kurumları, ancak gelecek öğretim yılından sonra faaliyete başlayabilir' şeklindeki maddeye takıldı. Bu gayretleri, cemaatimizi biraz olsun canlandırmak adına yapıyoruz. Belki eskisi gibi hiç olmayacak ama bunun için küçük de olsa çabalıyoruz. Saklımız gizlimiz yok, art niyetimiz hiç yok. Gerek devlet büyüklerimiz gerekse buradaki vatandaşlar gerekse de bizim diasporadaki İmrozlularla çok iyi bir çalışma ve iş birliği içindeyiz. En azından yok olmamak adına yardımcı olmaya çalıştık yıllarca ve son aşamamız bu okullarımız oldu. Niyetimiz, okulları açıp yeni nesli de biraz olsun buraya getirebilmekti. Çünkü bugüne kadar sadece emekli halkımızla biraz olsun köylerimiz canlandı. Olmuyor tabii büyüklerimiz gidiyor yavaş yavaş. Hayat böyle bir şey."

Bazı ailelerin, göç ettikleri yerlerden dönmek için Gökçeada ile ilgilenmeye başlandığını anlatan Kamburopulos, bu noktada çocuklarının öğrenim göreceği okullar bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

İlkokulun yeterli gelmediğine dikkati çeken Kamburopulos, "Ortaokul ve lise de şart. Onun için ilkokuldan sonra bu gayrete girdik. Her şey iyi gitti şimdiye kadar ama biraz gecikmiştik. Bu, bilinen bir şey, Türk makamlarının da bildiği bir şeydi" ifadesini kullandı.

- "Bu sene için ortaokul ve lisede 7 öğrencimiz olacaktı"

Kamburopulos, adaya dönmek isteyen aile sayısı yılbaşından sonra artınca okul için için girişimlerini şubat ayında hızlandırdıklarını belirtti. Görüştükleri yetkililerin kendilerine gereken her türlü desteği sağladığını vurgulayan Kamburopulos, şunları kaydetti:

"Yetkililer bize yardımcı oldu. Onlara çok minnettarız ama bazı bürokratik engellere takıldık. Tabii bizi bu konuda en çok üzen, ailelerin mağdur olması. Birçok aile, bu gelişmeden sonra geri dönmek zorunda kaldı. Burada kalan bir ailemiz var. Onlar da şimdi ne yapacaklarını düşünüyor. Çünkü Yunanistan'dan, işinden istifa edip gelenler vardı. Onların yerlerine çalışacak kişiler bulunmuş. Şimdi bu aileler 'Ne yapacağız?' diye düşünüyor haklı olarak. Tabii Yunanistan'da okullar da açıldı. Aileler de okul işlerini hızlandırma mücadelesine girdi. Bazı aileler, 'Seneye açılsın, ne olacak ki' diyor ama bir mücadelemiz var. Üzülüyoruz haklı olarak. Gelecek yıl için planlarımızı yapamıyoruz. 'Daha şoktayız' diyebilirim. Bu şoku atlatmaya çalışıyoruz. Bu sene için ortaokul ve lisede 7 öğrencimiz olacaktı. Belki Türkiye standartları için küçük rakamlar ama cemaatimiz için iyi bir başlangıçtı. Neredeyse yarım asır kapalı kalan bir okulda birdenbire 7 öğrencinin öğrenime başlaması aslında çok umut vericiydi ama olmadı."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığını yürütürken Atina'da kendilerini ziyaret ettiğini anımsatan Kamburopulos, konudan haberdar olması halinde onun yardımıyla okulu bu yıl açabileceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yunanistan Gökçeada Tepeköy Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title