Haberler

Göçmen ve Mülteci Gençler İçin Proje

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde 4 ülkeden kurumların ortaklığıyla hazırlanan, "Genç Göçmen ve Mültecilere Ulaşmak için Gençlik Çalışanlarının Güçlendirilmesi" projesi başladı.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde 4 ülkeden kurumların ortaklığıyla hazırlanan, "Genç Göçmen ve Mültecilere Ulaşmak için Gençlik Çalışanlarının Güçlendirilmesi" projesi başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında göçmen ve mülteci gençlere yönelik çalışan sivil toplum kuruluşları görevlileri için eğitim müfredatı oluşturulacak.

Projede İtalya, Yunanistan ve Avusturya'dan gençlik çalışanları, Türkiye'ye gelerek uluslararası eğitim programına dahil olacak.

Proje sonunda hazırlanacak eğitmen el kitabı Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Yunanca ve İtalyanca olarak yayınlanacak.

İki yıl sürecek projenin akademik koordinatörlüğünü yapan Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, gençlerin hem Türk toplumunda hem de Türkiye'deki geçici koruma altındaki nüfus içerisinde en ağırlıklı grubu oluşturduğunu belirtti.

Bu nedenle Türkiye'de göçün ve göçmenlerin geleceğinin nasıl yönetileceği konusunda gençlerin en önemli ve en hassas grubu oluşturduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özerim projenin çıkış noktasına ilişkin şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki mevcut Suriyelilerin neredeyse üçte ikisini genç nüfus oluştururken Türkiye de 30 yaş altı geniş bir nüfusa sahip. Dolayısıyla iki farklı kültürün gençleri arasında diyaloğun kurulmaması, bu iki grubun birbirlerini, özellikle istihdam ve eğitim alanlarında giderek daha fazla artan oranda tehdit ve rakip olarak algılamasına yol açabilir. Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız önceki çalışmalarımızda gerekli diyaloğu yaratmak ya da diğer göçmen grupları ile ilgili aktif çalışmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına üye birçok genç olduğunu gözlemledik. Ancak göç ve göçmenlerle çalışma konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını bizimle paylaştılar."

Yrd. Doç. Dr. Özerim, Türkiye'de gençlik ve göçmen odaklı sivil toplum kuruluşlarının olduğuna dikkati çekerek, bu projeyle, mevcut iyi örneklerden oluşturulan bilgi ve deneyimi de uluslararası çapta hazırlanmış bir eğitim programıyla konuya ilişkin çalışmak isteyen gençlik çalışanlarına aktarmayı hedeflediklerini belirtti.

Projenin idari koordinatörlüğünü yapan AB Merkezi Uzmanı Güldan Kalem, proje kapsamında göç konusunda uzun yıllardır tecrübeleri olan İtalya, Yunanistan ve Avusturya gibi ülkelerden ortaklarla çalıştıklarını aktararak şu bilgileri verdi:

"Projenin ilk aşamasında ortak ülkelerde gençlik çalışanlarının genç göçmen ve mültecilere destek olma konusunda eğitim ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamaya yönelik ihtiyaç analizi çalışması yapıyoruz. Analiz sonuçlarına göre göç konusunda ve göçmenlerle çalışmaya ilişkin kapsamlı bir eğitim müfredatı oluşturacağız. Daha sonra ortak ülkelerden seçilen gençlik çalışanları, ülkemize gelerek oluşturduğumuz uluslararası eğitim programına dahil olacak. Proje sonunda, tüm ortakların katkılarıyla, gençlik çalışanlarına genç göçmen ve mültecilerle çalışmalarında destek olacak bir eğitim müfredatı ve eğitmen el kitabı hazırlanacak."

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title