Haberler

Göçerler İçin Yapılan Konutlarda Derin Çatlaklar Korkutuyor

Güncelleme:

Diyarbakır'da göçer aileler için yapılan ve 2007 yılında teslim edilen konutların büyük bölümünün duvarlarında çatlaklar oluşması korkutuyor.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nin iki köyünde 'Tarım kent köy' projesi kapsamında göçer aileler için yapılan ve 2007 yılında teslim edilen konutların büyük bölümünün duvarlarında çatlaklar oluşması korkutuyor. Müteahhit firma aleyhine dava açan köylüler, "Konutlar 10 yıl geçmeden yıkılmaya yüz tuttu. Evlerimize girmeye korkuyoruz. Tek kelimeyle hayal kırıklığına uğradık" dedi.

Bismil İlçesi'nin Batman sınırında bulunan Alibey'e 150 ve Çeltikli Köyü'ne 540 konut 'Tarım kent köy' projesi kapsamında göçer aileler için yaptırıldı. Maliyeti 23 bin 50 lira olan 87 metrekarelik evlere yılda bin 300 lira taksit ödeyen hak sahipleri, evlerde derin çatlaklar ve hasarlar oluşması üzerine büyük korku ve panik yaşadıklarını dile getirdi.

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Çeltikli Köyü Muhtarı Gıyasettin Sarıgül, köylerindeki 540 konuttan 190'unun ağır hasarlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Konutların 190'ı ağır hasarlı olunca işin yapımını üstlenen firmaya dava açtık. Mahkeme devam ediyor. Binaların hemen hemen çoğunda çatlaklar oluştu. Bazı binalarda hayati tehlike söz konusu. Yetkililer 'neden Beritanlılar bu konutlara girmiyor' diyor. Ama bu tehlike karşısında kim konutlara yerleşebilir ki? Yaklaşık 9 yıldır sığındığımız Çeltikli Köyü'nde büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Ciddi altyapı sorunlarının başında da su geliyor. Bize yıkık-dökük ev verenlerle hukuki mücadelemiz sürüyor."

Göçer hayatı yaşadıktan sonra kendilerine yapılan konutlarda yerleşik düzene geçtiklerini söyleyen köylüler, konutların 10 yıl geçmeden yıkılmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Buraya geldiğimize pişmanız. Tek kelimeyle hayal kırıklığına uğradık" dedi.

'BAŞVURULARIMIZ DEĞERNEDİRMEYE ALINMADI'

Alibey Köyü'nde yaşayan köylüler ise 150 konutun büyük bölümünde çatlaklar oluştuğunu ve evlere girmeye korktuklarını dile getirdi. Köylülerden Ferit Kılıç şunları anlattı:

"Ev içinde ve dışındaki duvarlarda neredeyse bir parmak kalınlığında çatlak var. Beritanlılar olarak yerleşik hayata büyük umutlarla döndük ama hayal kırıklığına uğradık. Halimiz ortada. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne defalarca başvurduk. İlgili kurumlar bir gün olsun gelip halimizi görmediler. Bakanlığa dilekçe yağdırdık, fakat hiçbiri değerlendirmeye alınmadı. Taksit dönemi gelince hemen icra işlemine giden ilgili kurumlar, konutların halini ise izlemekle yetiniyor." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title