Haberler

Göçe Geç Kalan Yavru Akbaba Koruma Altında

Vatandaşlarca yolda bulunan Yavru Küçük Akbaba Tuzluca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne teslim edildi. İlçe Müdürü Kemal BİRGE tarafından İl Şube Müdürlüğümüze haber verilmesi neticesinde Şube Müdürlüğümüz Av ve Yaban ekipleri İlçeye giderek Küçük Akbabaya ilk müdaheleyi yaptıktan sonra zaman kaybetmeden Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı, Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine götürüldü.

Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı, Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde Doç.Dr. Erdoğan UZLU, Yrd.Doç.Dr.Ekin ERKILIÇ ve Yaban Hayatı Kurtarma ekibi tarafından yapılan Röntgen çekilmesi ve fiziksel muayenesinde Kanatlarında uçmasına engel teşkil edecek herhangi bir kırık olmadığı, sol kanadında yumuşak doku ile ilgili bir sorun olduğu ve bu yüzden iltihaplanma ve şişkinlik oluşmasından dolayı ilaçlı tedavi uygulanmaya başlandı.

Yavru Küçük Akbaba tedavisi tamamlanması sonucunda tamamen uçma yeteneğini kazanması halinde bir hafta içinde doğaya bırakılacaktır. Tedavi süresinin uzaması halinde ise önümüzdeki İlkbahar aylarında Doğayla buluşacaktır.

Küçük akbabalar, ilkbaharda Afrika, Hindistan gibi ülkelerden Balkanlara ve Anadolu'ya göç edip burada yavrularını büyüttükten sonra sonbaharda geri dönerler.

Türkiye ve Avrupa'daki en küçük akbabadır. 60-70 cm boyunda, 155-180 cm kanat açıklığında, Gövdesi ve kanat örtüleri beyaz, kanat telekleri siyahtır. Leşlerin diğer akbabalardan kalan kısmı ile çöplük ve mezbahalardaki atıklarla beslenir. akbabaların ekosistemdeki yararları o kadar çoktur ki doğada ölen hayvan leşlerini yiyerek hem yaşamlarını sürdürürler hem de çürümeden kaynaklı bakteri artışı ile salgın hastalıkları önlerler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Tuzluca Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title