Haberler

Göbeklitepe Tüm Tarih Bilgimizi Alt Üst Etti

Güncelleme:

23 dil bilen 39 kitabı bulunan tarihçi Ali Narçın, 7. Kocaeli Kitap Fuarı'nda verdiği konferansla okurlarıyla buluştu.

Babil, Sümer, Mu kıtası ve Eski Mısır ile ilgili 39 adet kitabı bulunan tarihçi Ali Narçın, 7.Kocaeli Kitap Fuarı'nda verdiği konferansla okurlarıyla bir araya geldi. Bilindik tarih tezlerinin Urfa Göbeklitepe'nin keşfedilmesiyle yerle bir olduğunu söyleyen Narçın, resmi tarihte 5-6 bin yıl olarak bilinen insanların yerleşik hayata geçtiği teorisi, Göbeklitepe'de bulunan 12 bin yıllık tapınak ve tarım toplumu kalıntılarının ortaya çıkması sonrası bu teorinin çökertildiğini vurguladı. Göbeklitepe'de yapılan kazı çalışmalarıyla yeni bulgular ışığında insanlık tarihine dair bildiğimiz her şeyin değişeceğini söyledi.

MEZOPATAMYA DEĞİL HARRAN

Tüm uygarlıkların merkezinin Harran'da kurulduğunu söyleyen Narçın, Mezopotamya kelimesinin de yabancı tarihçiler tarafından verildiğini bölgenin esas isminin Harran olduğunu belirtti. Urfa'da bulunan Göbeklitepe'de bulunan tapınağın ve sembollerin o bölgede kurulan uygarlığın tek tanrı inancına sahip bir uygarlık olduğunu gösterdiğini söyleyen Narçın, Göbeklitepe tapınağının Mısır Piramitlerinden 4 bin 500 yıl önce inşa edildiğini kaydetti.

KADİM UYGARLIKLARIN KÖKÜ HARRAN'DA

Konferans katılımcılarının sorularını yanıtlayan Narçın, Harran'da kurulan uygarlıkta görülen inanç sisteminin, uygulanan ritüellerin İnka Uygarlığı'nda, Eski Mısır'da ve Sümerler'de de görüldüğünü ifade etti. Narçın, Kızılderililerde de görülen yırtıcı kuşlara ceset sunma ritüelinin, ölülerin ruhlarının gökyüzüne gittiği inancı temelli olduğunu, bu ve buna benzer birçok inanışın kökeninin Eski Mısır Osiris kültü ve Harran uygarlıklarına dayandığını ve kadim uygarlıklara buradan yayıldığı iddiasında bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Şanlıurfa Harran Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title