Haberler

Gmis Kozlu Şubesi Olağan Genel Kurulu

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın Meclis gündemine bir an önce alınarak, toplu iş cinayetlerinin yaşanmaması adına yasalaşması, en büyük isteğimiz ve beklentimizdir" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın Meclis gündemine bir an önce alınarak, toplu iş cinayetlerinin yaşanmaması adına yasalaşması, en büyük isteğimiz ve beklentimizdir" dedi.

Alabaş, sendikanın Şemsi Denizer Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Kozlu Şubesinin 10. Olağan Genel Kurulu'nda 2014'ün Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) tarihinde ilk kez ölümlü iş kazasının yaşanmadığı yıl olduğunu söyledi.

"Kendi adımıza sevinemedik, sektör ve madenciler adına 2014'ü çok zor yıl olarak geride bıraktık" diyen Alabaş, şöyle konuştu:

"Türkiye işçi sınıfı ve dünya madencilik tarihinin ise en büyük kazalarından birini Soma"da yaşadık. 2014, Ermenek ve Türkiye'nin değişik yerlerinde yaşanan toplu ölümlü iş cinayetlerinin yaşandığı yıl oldu. Bir kez daha iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden emekçilere Allah'tan rahmet, geride kalanlara başsağlığı diliyorum. Soma kazasının ardından bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Ülke olarak yasa yapmaktaki beceriksizliğimizi görmüş olduk. Soma kazasının ardından yapılan yasal düzenlemelerde madencilere tanınan bazı haklar vardı. En az iki asgari ücret düzenlemesi, çalışma saatleriyle ilgili maddeler madencilerin beklediği düzenlemelerdi."

"Meclis gündemine hala alınmadı"

Alabaş, son torba yasa tasarısıyla madencilerin haftalık çalışma süresinin 45 saat değil de 37,5 saat olmasını sağladıklarına dikkati çekerek, madencilerin haftada iki gün tatil yapacaklarını anımsattı.

"Düzenleme, TBMM'de hem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu'ndan hem de üst komisyondan verdiğimiz mücadeleler sonucu geçti" diyen Alabaş, "Ancak sizlerin de takip ettiği gibi İç Güvenlik Yasa Tasarısı nedeniyle Meclis gündemine hala alınmadı. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın Meclis gündemine bir an önce alınarak, toplu iş cinayetlerinin yaşanmaması adına yasalaşması, en büyük isteğimiz ve beklentimizdir" şeklinde konuştu.

TTK'nın özelleştirileceği iddiasına da değinen alabaş, TTK'nın 5 bine yakın maden şehidiyle bölge insanının, bölge madencilerinin kanıyla-canıyla yoğurduğu ve bugüne kadar getirdiği kurum olduğunu, özelleştirmeye karşı çıktıklarını anlattı.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Kozlu Soma Eyüp Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title