Haberler

Glikozlu Ballar Obezite Başlangıcı

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, "Çakma ballarda kullanılan glikoz, gıda maddesi olmadığından dolayı tokluk hissi vermiyor, çok yeniliyor ve obezite başlangıcına neden oluyor" dedi.

Ünalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimin çok iyi geçtiğini, kendini iyi hazırlayan arıcıların eski yıllara oranla biraz daha fazla bal aldığını söyledi. Türkiye genelinde bu verimin alınamadığını ancak Bolu genelinde bal üretiminin arttığını dile getiren Ünalan, her yıl kovan başına üretim 8 kilogram olurken, bu yıl bu miktarın 12 ile 14 kilogram arasında olduğunu bildirdi.

"Bolu'nun iklim florasının çok zengin olmasından dolayı çok kaliteli bal aldık" diyen Ünalan, "Bu zenginlikten dolayı arılarımız da istediğimiz şekilde oğul verdi ve sayılarını çoğalttık" ifadesini kullandı.

Ünalan, tarımsal ilaçların bal üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Önceki yıllarda tarımsal ilaçlardan arılar olumsuz etkilenmekteydi. Tarım Bakanlığı 136 ilaç çeşidinden 76'sını yasaklama kapsamına aldı. Bu olaydan sonra arıcılarımızdan gelen şikayetler azaldı. Bu konuda Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli çalışmalar yapıyoruz. İlaçlama yapılacağı zaman arıcılarımızı uyarıyoruz. Gerekirse arıcılarımızın arı kovanlarını kapatarak, ilaçlardan mümkün mertebe etkilenmeyi azaltmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Çakma balların" bir ülke sorunu olduğuna dikkati çeken Ünalan, "Burada denetimler yapılmakta ama istenilen seviyede değil. Burada hiç arı görmeyen ballar üretiliyor. Bu ballar cami önlerinde cemaatin çıkmasına yakın bir zamanda getiriliyor ve satışı yapılıyor. Siz şikayet ediyorsunuz ama ekipler gelene kadar onlar o bölgeden uzaklaşmış oluyorlar. Bunlar bu işi profesyonel hale getirmiş durumdalar" dedi.

"Glikozun kilogramı 1 lira"

İsmail Ünalan, sahte bal yapımında genel olarak glikoz kullanıldığını öne sürerek, "Glikozun kilogramı bir lira. Bunu biraz da balla karıştırıyorlar. İçerisine bal esansı katıyorlar. Bal esansı katıldıktan sonra siz onu tahlil etmedikten sonra baldan ayırt etme şansınız yok. Tadına bakıldığı zaman bal tadı vermekte ve bu da bizi yanıltıyor. Aslında sağlık açısından en tehlikeli şey bu. Çakma ballarda kullanılan glikoz, gıda maddesi olmadığından dolayı tokluk hissi vermiyor, çok yeniliyor ve obezite başlangıcına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Vatandaşlara iyi marka balları tercih etmelerini öneren Ünalan, "Tanıdık arıcılar varsa onlardan bal alabilirler. Bal aldığı arıcıyı bilmesi lazım" ifadesini kullandı.

Ünalan, kara kovan ballarda bir çıkmaz içerisinde olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kara kovan dediğimiz zaman bizim anladığımız, ağaç içerisinde arının kendi halinde yaşamını sürdürmesi ve oraya bal yapmasıdır. Bu arıya dışarıdan herhangi bir katkı verilmez. Bu arıların ürettiği balların hasadına kara kovan balı deriz. Günümüzde bu bal adı altında üretimler yapılmakta. Bu bal az miktarda üretilir. Fazla üretiliyorsa mutlaka dışarıdan katkı veriliyordur. Bu da baldaki kaliteyi bozmakta. Bu bal bizim standartlarımızda olan bal değil. Tüketicinin bunlara dikkat etmesi lazım. Satılan her bal arıların yaptığı bal anlamına gelmez." - Bolu

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Bolu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title