Haberler

GKV'liler Bağlama Gölü'nün Su Kalitesini Test Etti

Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu S.O.S Projesi Ekibi, SOS Projesi kapsamında yürüttükleri alan çalışmalarına başladı.

Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu S.O.S Projesi Ekibi, SOS (Save Our Species) Projesi kapsamında yürüttükleri alan çalışmalarına başladı. Öğrenciler nesli tehlike altında bulunan nilüferleri kurtarmak için başladıkları çalışmalarda Bağlama Gölü'nde incelemeler yaparak su kalitesini test etti. Öğrenciler ilk yaptıkları çalışmalarda Bağlama Gölü'nün suyunun kirletildiğini bitki ve kuşlar yanında balıklar içinde bu bölgede büyük kirliliğin ve tehlikenin olduğunu tespit etti.

SOS (Save Our Species) Projesi kapsamında Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu öğrencileri tarafından yürütülen yok olma tehdidi altındaki Bağlama Gölü ve nesli tehlike altındaki 'Nilüferleri Kurtaralım' projesi kapsamındaki çalışmalara hız vererek alan gezilerinin startını verdi.

GKV Özel İlkokulu Müdür Yardımcısı Ayfer Küçükdurmaz ve Fen Bilgisi Öğretmeni Buket Yılmazkaya rehberliğinde Bağlama Gölü'ne gezi düzenleyen öğrenciler göl kenarında incelemeler yaparak rehber öğretmenlerinin de desteğiyle göl suyunun kalitesini ölçtü.

S.O.S projelerinin doğanın korunması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken GKV Özel Okulları Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atanur Vergili, "Küresel kirliliğin önüne geçmek ve doğal dengenin korunmasına yardımcı olmak amacıyla GKV Anaokulu, GKV İlkokulu ve GKV Ortaokulu öğrencileri tarafından yürütülen üç ayrı proje ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. GKV İlkokulu öğrencileri tarafından yürütülmekte olan S.O.S Projesi Ekibi, SOS (Save Our Species) Projesi kapsamında ki Bağlama Gölü ve nilüferlerin yaşam alanlarının korunması çalışmalarıyla ilgili ilk alan çalışmaları başarıyla gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerimizin yaşadıkları çevreyi ve doğayı bütün özellikleriyle tanımalarına yönelik bu tür projelerimiz devam edecektir" dedi.

Proje Rehber Öğretmeni Buket Yılmazkaya da yaptığı genel değerlendirmede ilk alan çalışmasının başarılı geçtiğini belirterek, "Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, Evri Beldesi'nde dağın eteğinden çıkan kaynak suyla beslenen ve Çöçelli köyü sınırları içerisinde kalan Bağlama Gölü'nde endemik bitki ve hayvan türleri bulunduğu tespit edilerek kayıt altına alınmıştır. Bu bölgede sarı renkli ve geniş yapraklı nilüfer çiçekleri yetişiyor. Gölde yetişen Nilüfer çiçekleri Türkiye'nin sayılı bölgelerinde bulunmaktadır. Göl; siyah karabatak, yaban ördeği, yelfe kuşu, arı kuşu gibi onlarca kuş türü için de yaşam alanı oluşturuyor. Bağlama Gölünde, bahar ayında açan Nilüfer çiçekleri ve çeşitli kuş türleri adeta göz kamaştırıyordu. Ancak son yıllarda sürekli kirlilik tehdidiyle karşı karşıya kalan göl ve Nilüferler için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Göl süratle kirlenmekte Nilüferler eski güzelliğini ve özelliklerini kaybetmektedir. S.O.S öğrencilerimiz Bağlama Gölü; Nilüferler, diğer bitkiler ve kuşlar için bir yaşam alanıdır mutlaka korunmalıdır. Biz S.O.S öğrencileriyle birlikte bu konuda elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız" dedi.

Bağlama Gölü'nden su örnekleri alan GKV'li öğrenciler göl suyunun kalitesini test etti. Suyun asitlik derecesini ve suyun sıcaklığını ölçtü. Çevrede inceleme gezileri yaparak dürbün, teleskop ve büyüteçlerle gölü incelediler. Araştırma ve incelemeleri hakkındaki düşüncelerini, elde ettikleri verilerini not defterlerine yazan öğrenciler gezilerini, çevredeki çöpleri toplayarak tamamladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Bağlama Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title