Haberler

Girişimlerde Mesleki Eğitim Arttı

Türkiye genelinde çalışanlarına mesleki eğitim kursu veya mesleki eğitimin diğer türlerini sağlayan girişimlerin tüm girişimler içindeki oranı 2010'da yüzde 33,9 iken, 2015 yılında yüzde 39,8'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ilişkin "Girişimlerde Mesleki Eğitim" verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde çalışanlarına mesleki eğitim kursu veya mesleki eğitimin diğer türlerini (işbaşında rehberli eğitim, rotasyon ve yer değiştirmeler, çalışma ziyaretleri, kalite ve öğrenme çemberleri, öz yönelimli öğrenme, konferans, çalıştay, ticaret fuarları, seminerlere katılım) sağlayan girişimlerin tüm girişimler içindeki oranı 2010 yılında yüzde 33,9 iken, 2015 yılında yüzde 39,8 oldu.

Girişimlerin büyüklük grubuna göre değerlendirildiğinde en yüksek mesleki eğitim sağlama oranı yüzde 76,3 ile binden fazla personel çalıştıran girişimlerde gerçekleşirken, en düşük mesleki eğitim sağlama oranı yüzde 32,4 ile 10-19 personel çalıştıran girişimlerde oldu.

Ekonomik faaliyete göre bakıldığında ise en yüksek mesleki eğitim sağlama oranı yüzde 72,1 ile "Motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler ve diğer ulaşım araçlarının imalatı" sektöründe gerçekleşti.

Söz konusu yılda girişimlerin yüzde 31,9'u mesleki eğitim kursu imkanı sunarken, yüzde 29,1'i mesleki eğitimin diğer şekillerini sağladı.

Çalışan başına eğitim süresi arttı

Girişimlerin yüzde 22'si iş başında rehberli eğitim, yüzde 13,3'ü öğrenme kalite çemberleri, yüzde 12,1'i rotasyon, yer değiştirme, çalışma ziyaretleri, yüzde 12'si konferans, ticaret fuarları ve atölye çalışmaları ve yüzde 9,9'u ise öz yönelimli öğrenme şeklinde diğer mesleki eğitim sağladı. Binden fazla personel çalıştıran girişimlerin yüzde 56,8'i ve 10-19 personel çalıştıran girişimlerin yüzde 17,3'ü iş başında rehberli eğitim sağlamayı tercih etti.

Mesleki eğitim kurslarında eğitim sağlayan girişimlerdeki ücretli çalışan başına harcanan süre de 2010 yılında 13 saat iken, 2015'te 22 saate yükseldi. Katılımcı başına mesleki eğitim kurs maliyeti 2010 yılında 296 lirayken, bu yüzde 6,4 artarak 2015 yılında 315 liraya yükseldi.

Mesleki eğitim sağlamayan girişimlerin yüzde 79,9'u buna neden olarak çalışanların mevcut becerilerinin girişimin ihtiyaçlarını karşılıyor olmasını gösterdi. Bunu yüzde 67,6 ile girişimin gerekli becerilere sahip kişileri istihdam etmesi ve yüzde 47,7 ile mesleki eğitim kurs maliyetinin yüksek olması takip etti.

Özel eğitim kurumları mesleki eğitimde lider

Mesleki eğitim için yıllık bütçe ayıran girişim oranının en yüksek olduğu girişim büyüklüğü grubu yüzde 60,2 ile binden fazla personel çalıştıranlar olurken, bu oranın en düşük olduğu grup yüzde 12,3 ile 10-19 personel çalıştıranlarda görüldü.

Ekonomik faaliyete göre ise en yüksek oran yüzde 54,6 ile "finansal hizmet faaliyetleri, zorunlu sosyal güvenlik hariç sigorta, reasürans ve emeklilik fonları" sektöründe ve en düşük oran yüzde 9 ile "tekstil ürünleri, giyim eşyaları ve deri ve ilgili ürünlerin imalatı" sektöründe gerçekleşti.

Mesleki eğitim sağlanan girişimler büyüklük grubuna göre değerlendirildiğinde, 2015'te en önemli mesleki eğitim sağlayıcıları yüzde 42,5 ile "özel eğitim kurumları" oldu. Bunu yüzde 25,9 ile "İŞKUR ve Milli Prodüktivite Merkezi'nin de dahil olduğu diğer eğitim sağlayıcıları" takip ederken, üçüncü sırada yüzde 24,4 ile "asıl faaliyeti eğitim olmayan özel şirketler" yer aldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title