Haberler

Giresun Yaylalarında Altın Arama Faaliyetine Tepki Geldi

Giresun yaylalarında altın arama faaliyetine tepki geldi Giresun'un Dereli ilçesinde, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarınında sınırlarında bulunduğu iki köyde altın arama çalışması yapılmasına yöre sakinleri tepki gösterdi.

Giresun yaylalarında altın arama faaliyetine tepki geldi

Giresun'un Dereli ilçesinde, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarınında sınırlarında bulunduğu iki köyde altın arama çalışması yapılmasına yöre sakinleri tepki gösterdi. Şirketin ve yetkililerin bilgilendirme amacıyla yaptığı toplantıda ikna olmayan vatandaşlar ve çevreciler, Giresun il merkezine de bölgeden içme suyu gittiğini belirterek, bölgede siyanürle altın çıkartılmasına kesinlikle karşı çıktıklarını dile getirdiler.

Yavuzkemal Beldesi Konuklu Köyü'nde, işi gerçekleştirecek Koza Altın İşletmesi ile Giresun İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya yöre halkının yanı sıra çevreciler, avukatlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Yörede ilk etapta 14 sondaj çalışması yapılacağını, bunun ardından da arama çalışmalarının yapılıp yapılmayacağının kararlaştırılacağını dile getiren şirket yetkilileri bu aşamada doğaya zarar verilmeyeceğini savundu. Anlatılanların gerçeği yansıtmadığını iddia eden çevreciler ile şirket yetkilileri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Arama faaliyetlerinin yapılacağı Konuklu ve Yuva köyündeki vatandaşlar da arama yapılmasını istemediklerini dile getirdi.

Toplantıyı takip eden Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, bölgede yıllarca bütün planların ekoturizm üzerine yapıldığını belirterek, 'Şimdi devlet bütün bu geçmişi bir kenara koyacak ve firma burada altın arayacak. Halkın bütün beklentileri, istihdam edilecek 35 kişi uğruna yok sayılacak. Bu kadar sayıdaki istihdam Kulakkaya'da bulunan bir otelde gerçekleşiyor zaten. Dolayısıyla yatırımın bölge için bir artısı yok ama kaybedeceğimiz çok şey var. Kulakkaya ile oluşan bir marka algısı var ve bunu kaybedeceğiz. Çünkü burası artık siyanürü ile, çevreye verdiği zararla ve ölümcül hastalıklarla anılmaya başlanacak. Bölge artık turizmle değil, Kaz Dağları, Bergama, Fatsa ve Artvin Cerattepe gibi kötü haberlerle gündeme gelecekö dedi.

'SU KAYNAĞIMIZIN BAŞUCUNDA SİYANÜRLE ALTIN ARANACAKö

Bu bölgede altın bulunduğu taktirde siyanür ile çıkartılacağını hatırlatan Adanır, 'Siyanürün getirilmesi ayrı bir dert olacak. Siyanürü taşıyan kamyonlar evlerin önünden geçecek. Burada akan su Giresun'da içme suyu kaynağımız. Bu kaynağın hemen yanı başında siyanür ile altın aranacak. Bunun geleceğimize vereceği zararı hiçbir ekonomik birimle ölçmek mümkün değil. Doğayı burada değersiz bulmuşlar ama bizler, Giresun ve Kulakkaya yaylasında altın çıkarmak için yaşamadık. Bu faaliyetler yirmi yıl sonra buranın felaketi olacakö ifadelerinii kullandı.

'BÖLGENİN GÜZELLİĞİYLE ALTIN İÇERİSİNDE YAŞIYORUZö

Yuva Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı İbrahim Erhan da, bölgede altın aranmasını istemediklerini belirterek, 'Bizler burada, köylerimizin ve çevremizin güzelliğiyle zaten altın içerisinde yaşıyoruz. Ziynet eşyası ve çevremiz için canlı altını tercih etmiyoruz. Her şekilde bu işe karşıyız. Bugün saygı gereği sesimizi çıkarmadık ama önümüzdeki günlerde, çevre dostu insanlarla birlikte sesimizi çok daha gür çıkaracağızö ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yavuzkemal Giresun Konuklu Dereli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title