Haberler

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu'ndan Yeni Cins Fındık Üretimi

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, dip sürgünü vermeyen ve verim kalitesi daha yüksek yeni bir fındık çeşidi üretmeyi başardı.

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, dip sürgünü vermeyen ve verim kalitesi daha yüksek yeni bir fındık çeşidi üretmeyi başardı.

Bir süredir üzerinde çalışma yürütülen ve başarılı sonuç alınan fındık çeşidiyle ilgili bilgi veren Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, yeni dikim alanlarına ve yenilenmesi gereken bahçelere tavsiye ettiklerini söyledi. Kızılcı "Fındık Araştırma İstasyonu olarak fındığın verim ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor.Bu kapsamda aşılanmanın fındıkta uygulanabilirliği ve aşılanmış fidanda verim ve kalitenin nasıl artırılacağına yönelik çalışma yaptık. Fındıkta aşılanma uygulaması kapsamında anaç olarak bolu fındığını, aşı olarak üç farklı fındık çeşidini kullandık. Uygulama bahçemizde ise aşılı ve aşısız fındık fidanlarını yan yana diktik. Yaptığımız gözlem ve incelemeler sonucu ilk aldığımız sonuç henüz üç yaşında bulunan aşılı fındık erken meyveye yattığınız gördük. Aynı zamanda ise dip sürgünü vermediğini de gözlemledik. Her geçen yılda veriminin giderek arttığını görmekteyiz. Tek dal olarak fındık bahçelerinde yerini alacak olan bu aşılı fidan dip sürgünü vermediği için iş gücünü düşüreceği gibi verimi ve kalitesi de diğerine göre yüksek olacaktır" dedi.

Fındık üretim alanlarında yenilenmesi gereken ve yeni kurulacak bahçelerde Giresun Fındık Araştırma İstasyonu'nun geliştirdiği fındık çeşitlerini de tavsiye eden Kızılcı, gerek dona karşı dayanıklı gerekse verim ve kalitesinin yüksek olduğu çeşitlere sahip olduklarını söyledi. Kızılcı "Fındık üreticilerinin gündeminde artık yaşlanmış olan fındık bahçelerinin yenilenmesi vardır.Bu bahçeler yenilenirken özellikle yüksek rakımlı arazilerde geç meyveye yattığı için dona karşı dayanıklı olan yeni ürünümüz Okay28 ve Giresun Melezi çeşitlerimizle tescilini önümüzdeki günlerde yapacağımız üç ayrı çeşidimiz vardır. Bunlar Giresun kalitesinde fındık çeşitlerimizdir. Tek özellikleri zirai dona karşı dayanıklı olması ve verim kalitesinin yüksek olmasıdır. Aynı zamanda yeni kurulacak bahçelerde ise yeni üretmiş olduğumuz tek gövdeli aşılı fındıklarımızdır. Bunları üreticilerimize tavsiye ediyoruz. Üreticilerimizin bizzat gelerek istasyonumuzda bu fındıkları görme ve incele imkanları bulunmaktadır" şeklinde konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Giresun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title