Haberler

Giresun'da Fındık Hasadı Erken Başladı

Giresun ve ilçelerinde fındık hasadı erken başladı. Bahçelere giren üreticiler, geçen yıl zirai don nedeniyle 22 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, bu yıl en az 15 lira olmasını bekliyor.

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün fındık hasadına 8 Ağustos'ta başlayacağını bildirmesine rağmen birçok üretici, bahçeye girerek fındık toplamaya başladı. Boztekke köyünde fındık toplayan üreticiler, küllenmenin fındık rekoltesini düşüreceğini ve beklenen rekoltenin gerçekleşmeyeceğini belirterek, piyasanın 15 liradan açılmasını beklediklerini söylediler. Üreticilerden Ömer Konar, "Küf hastalığı ürünü oldukça etkiledi. Çotanakların çoğunun küllenme nedeniyle boş olduğunu görüyoruz" dedi. Geçen yıl yaşanan don nedeniyle fındığın az olduğunu hatırlatan Veysel Karslı ise, "Zaten fındık olduğu zaman para etmiyor. İnşallah bu sene para eder. Küllenme nedeniyle bazı yerlerde fındık az" diye konuştu.

İHRACATÇILARIN 730 BİN TON REKOLTE TAHMİNİNE TEPKİ

Telat Karslı da, ihracatçıların 730 bin ton rekolte açıkladığını hatırlattı, "Bu rekolte rakamını nereden buldular bilemiyorum. Bu rakam her halde fındığın geçen yılki fiyatını aşağı çekmek için açıklandı. Geçen yıl zirai don nedeniyle ürün az olunca fiyat 22 liraya kadar çıktı. Şimdi de fındığın üzerinde oyunlar oynamaya başladılar. Ama üretici bilinçlendi, akıllandı. Bundan sonra emanete de bırakmayacağız. Piyasaya da ihtiyaç olduğu kadar ürün  indirilecek. Bu yılın ürün fiyatı 15 liradan açılır, yukarılara kadar gider" dedi.

ŞAHİN: 15 LİRANIN ALTINDA SATILAMAZ

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin de, sahil kesiminde fındık hasadının başladığını belirterek, iyi bir sezon olabileceğini düşündüklerini söyledi. Oluşabilecek fındık fiyatlını değerlendiren Şahin, "Geçen senenin 22 lira rakamını beklemek çok yanlış. Kilo fiyatının 13-15 lira aralığına oturması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Bundan sonraki yıllarda da ürün kilo fiyatının 15 liranın altına inmeyeceğine inandığını söyledi. - Giresun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Giresun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title