Haberler

Giresun'da Çocuk Gelinlerle İlgili Araştırma Yapılacak

Giresun İl Genel Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Şengül Şahin, ülkemizde ve Giresun'da çocuk gelinlerle ilgili hazırlanan komisyon raporunu açıkladı.

Şengül Şahin, ülkemizin gerçeği olan ve sosyal bir yara haline gelen çocuk yaşta evlilik durumuyla ilgili Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun yaptığı araştırmanın vahim bir tabloyu ortaya koyduğunu belirtti.

Şahin,ülkemizde en fazla çocuk gelinlerin Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde görüldüğünü hatırlatarak Giresun'da bugüne kadar saha çalışmasının yapılmadığına dikkat çekti.

Komisyon Başkanı Şahin yaptığı açıklamada "Ne yazık ülkemizde çocuk evlilik yaşı 10 yaşlarına kadar indiği görülmektedir. Çocuk yaşta evliliklerin gerekçeleri sosyo-kültürel yapı, 'Kız çocuğu büyüyüp aman bize laf getirmesin' anlayışı, yoksulluk ve aile içi şiddet gibi nedenler olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda dünya genelinde çocuk evliliklerinde yüzde 17'lik oranla Gürcistan, yüzde 14'lük oranla Türkiye ikinci ve yüzde 10'luk oranla Ukrayna üçüncü sırada gelmektedir. Ülkemizde çocuk evliliklerinin en fazla yaşandığı bölgeler Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri olduğu görülmektedir. Baskı sonucu evlilikler erkeklerde yüzde 6 civarındayken bu kadınlarda yüzde 31'lerin üzerindedir. Bu evliliklerin yüzde 16'sı kentlerde, yüzde 24'leri ise kırsalda yaşanmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, Türk Ceza Kanunu'na ve Türk Medeni Kanunu'na göre suç olmasına rağmen dünya ve ülkemizde bu evliliklerin yüzde 94.2 oranında artış göstermesi şaşırtıcıdır" dedi.

Şahin, çocuk yaşta evliliklerle ilgili Giresun'da henüz bir saha çalışması yapılmadığını ve resmi kayıtlarda böyle bir evliliğin yer almadığını kaydederek "Bu konuyla ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilerek saha çalışması yapılacağını da belirtmek istiyorum" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şengül Şahin Giresun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title