Haberler

Giresun Canikli: Suriyeli Kardeşlerimiz Ekonominin İhtiyaç Duyduğu Alanlara Kanalize Edilecek

Canikli: Suriyeli kardeşlerimiz ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlara kanalize edilecekBaşbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilerin Türk vatandaşı yapılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu, 'Ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlara kanalize ederek ve tamamen legal şekilde yapacağız. Son derece akılcı bir politikadırö dedi.

Canikli: Suriyeli kardeşlerimiz ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlara kanalize edilecek

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilerin Türk vatandaşı yapılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu, 'Ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlara kanalize ederek ve tamamen legal şekilde yapacağız. Son derece akılcı bir politikadırö dedi.

Başbakan Yardımcısı Canikli, Giresun Valiliği tarafından Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldıktan sonra Ak Parti İl Başkanlığı'nda partililerle bayramlaştı, ardından da açıklamalarda bulundu. Bayramların barışın, kardeşliğin ve dostluğun pekişmesi için çok önemli fırsatlar olduğunu belirten Canikli, herkesin bulunduğu yerde kardeşliği pekiştirmek için uğraştığını söyledi. Türkiye olarak da bunu yapmaya çalıştıklarını kaydeden Canikli şunları söyledi:

'Bu bölgenin bir barış havzası haline gelmesi için yeni bir atakla barışı, Türkiye'de ve bulunduğumuz bölgede yaymak istiyoruz. Biraz vites yükselterek barışı bölgede tesis etmek istiyoruz. Görevin büyüğü de Türkiye'ye düşüyor. Bu şekilde gitmesi halinde bölgeye barışın gelmesinin çok zor olacağını görüyoruz. O nedenle bütün sorunları ortadan kaldırmak ve komşularımızla sıfır sorun politikasını etkin kılmak için çalışıyoruz. Karşı karşıya kaldığımız bu tablonun sorumlusu biz değiliz. Tam aksine, çok büyük mücadele verdik ama engelleyemedik.ö

UMUTLAR YEŞERMEYE BAŞLADI

Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin barış havzasının oluşturulması için çok önemli ve başarılı bir başlangıç olduğunu ifade eden Canikli, "Bu iki ülkeyle normalleşmenin belli bir noktaya gelmesi, psikolojik olarak bölgede ve Türkiye'de daha barışçıl bir ortamın oluşturulma algısını insanlarda oluşturmaya başladı. Savaşın, kargaşanın, kaosun ortadan kalkabileceğine dair umutlar yeşermeye başladı. Bu barış atağı bölgenin bütün kesimlerine yayılacak. Barış hamlesine kimsenin karşı koyması mümkün değil. Bunu ortadan kaldırmaya yönelik küresel ölçekli bir takım hamleler olabilir ama bunlar bizim o amaca yönelik çalışmamızı zerre kadar etkilemeyecek, durdurmayacakö dedi.

HESAPLARININ DENKLEMLERE SIĞMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ

Nurettin Canikli, bölgede beklentileri olanlarının hesaplarını iyi yapmaları gerektiğini de ifade ederek, 'Bu bölgenin ve milletin makus talihi değişecek. Coğrafyada çok ciddi saldırılarla karşı karşıyayız. Ama bunlar bizi yürüyüşümüzden vazgeçiremeyecek. Büyük problemlerle karşı karşıyayız. Türkiye'nin ve bölgenin istikrarını bozmayı hedefleyen çok büyük bir senaryo hayata geçirilmeye çalışılıyor. Türkiye buna direniyor, direnmeye de devam edecek. Şu ana kadar kötü niyetli ve ahlaksız projeleri hayata geçiremediler. Bu millet buna direndi. Başka türlü beklenti içinde olanlar varsa da hesabını kitabını ona göre yapsın. Bir kez daha gözden geçirsinler. Onların hesaplarının denklemlere sığmadığını göstermeye devam edeceğizö diye konuştu.

YATIRIMCILARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ekonomi paketine de değinen Canikli, şunları söyledi:

"Açıklanan paket gerçekten reform niteliğinde, ekonominin hemen hemen tüm kesimlerine katkı sağlayacak. Bunlar ekonomiyi harekete geçirecek, güç kazandıracak, insanları motive edecek, yatırımları artıracak. En temel amacımız üretim, üretim ve üretim. Onun için yatırım gerekiyor. O nedenle de yatırımcıların önündeki engelleri kaldırıyoruz. Onun için, Başbakanımızın ifadesiyle yatırımcılarımızın önüne turkuaz halı sereceğiz. Ama onların kara kaşı kara gözü için turkuaz halı sermiyoruz, üretsinler diye seriyoruz. Fabrika açsınlar, orada kardeşlerimiz çalışsın, istihdam edilsin diye yapıyoruz bunları.ö

Başbakan Yardımcısı Canikli, Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçirilmesi yönündeki çalışmalar konusunda da değerlendirme yaptı. Canikli, 'Suriye'deki kargaşa nedeniyle ülkemizde 3 milyona yakın civarında kardeşimiz misafir ediliyor. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlığa alınmaları noktasında bir açıklaması ve çağrısı oldu. Bunun üzerine bazı çevrelerden sert saldırılar geldi. Bu insanlar Türkiye'deler ve kısa vadede ülkelerine dönme ihtimalleri gözükmüyor. Bu insanlar burada kalacaklar. Onları misafir ediyoruz. Ama bu şekilde yürütülmesinin Türkiye açısından hem maliyeti yüksek, hem de o insanlar açısından da sıkıntılı durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Daha akılcı politikalar üretilmesi gerekiyor" dedi.

EKONOMİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU ALANLARDA DEĞERLENDİRECEĞİZ

Türkiye'de bazı alanlarda kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, şunları söyledi:

"Mühendisinden doktoruna kadar yetişmiş elemanlara ihtiyacı var. Suriyeli kardeşlerimiz arasında da kalifiye olarak ciddi sayıda insan var. Ekonomimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda o insanlar çalışmıyor, oturuyorlar. Bir katkı sağlamıyorlar. Bir de bizim eleman bulmakta zorlandığımız, istihdam piyasamızın çok tercih etmediği alanlar var. Zor alanlar diyelim bunlara. Şu anda onlara her türlü desteği sağlıyoruz ama onlar oturuyor. Bu kapasitelerini, bu birikimlerini üretime katkı olarak dönüştüremiyorlar. Diğer tarafta bizim insanların tercih etmediği alanlarda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kaçak olarak bazı çalışanların olduğunu biliyoruz. Çünkü ekonominin ihtiyacı var. Şimdi bunu daha koordineli bir şekilde ve ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlara kanalize ederek ve tamamen legal şekilde yapmaya çalışıyoruz. Son derece akılcı bir politika.ö

SALDIRILARIN HEDEFİNDE HEP MÜSLÜMANLAR VAR

Medine'de yaşanan terör saldırısına da değinen Canikli, 'Suudi Arabistan'a geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu saldırılar bölgedeki birçok ülkede yapılıyor. İşin en ilginç tarafı bu saldırıların muhatap olduğu kesim Müslümanlar. Bu gerçekten çok üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. İslam adına yola çıktıklarını iddia edenler tarafından, IŞİD tarafından gerçekleştiriliyor bu saldırılar. Ama saldırıların hedefinde hep Müslümanlar var. Müslümanlar katlediliyor ve şehit ediliyor. Diğer taraflara niye yapılmıyor anlamında söylemiyoruz ama bu önemli bir hadisedirö ifadelerini kullandı.

Görüntü sıralaması

---------

Bakan Canikli'nin öğretmenevinde bayramlaşması

Caniklki'nin Ak Parti'de bayramlaşması

Açıklamaları

Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASANOĞLU DHA

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Canikli Giresun Valiliği AK Parti Türkiye Politika Haberler

title