Haberler

Gilaburu Kadınların Geçim Kaynağı Olacak

Kayseri ve yöresinde yetişen gilaburu meyvesinden yapılacak alternatif ürünlerle kadınların aile bütçesine katkı sağlamaları amaçlanıyor Akkışla Kaymakamlığınca hazırlanan proje kapsamında gilaburu meyvesi, cevizli sucuk ve pestil üretilerek, Türkiye'ye tanıtılacak.

ESMA AYGÜN - Hazırlanacak proje kapsamında, Kayseri ve yöresine özgü olan gilaburu meyvesinden yapılacak alternatif ürünler kadınlar için gelir kapısı olacak.

Üzümü andıran ve salamura yapılarak suyu tüketilen gilaburu, özellikle Akkışla, Bünyan ve Pınarbaşı ilçelerinde yetişiyor.

Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olmasının yanı sıra çeşitli faydaları olduğuna inanılan gilaburu, Kayseri ve çevresinde yoğun olarak tüketilmesine rağmen ülke çapında satışı yapılmadığı için çok fazla bilinmiyor.

Yılda 300 tondan fazla gilaburunun yetiştirildiği Akkışla ilçesinde hem meyvenin daha geniş bir coğrafyada tanıtılması hem de ilçe ekonomisine katkı sağlanması amacıyla proje hazırlanmaya başlandı.

- SYDV'den yardım alan kadınlara iş kapısı olacak

Akkışla Kaymakamlığınca yürütülecek proje kapsamında kurulması planlanan atölyede, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından (SYDV) yardım alan kadınlar, gilaburudan alternatif ürünler yapacak.

Meyve suyunun yanı sıra gilaburudan pestil ve cevizli sucuk üretecek kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunacak.

İlçe sakinlerinden Seçim İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gilaburunun bodur, çalılık ağaçlarda yetiştiğini söyledi.

Salkım şeklindeki meyvenin sonbaharda toplandığını anlatan İnce, "gilaburu İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır. Yaklaşık iki ay sonra bu acılığını kaybeder. Pek çok yararı olduğunu bildiğimiz meyveyi genellikle sıkarak meyve suyu olarak tüketiyoruz. Çocuklarımıza gazlı ya da içinde katkı maddesi olan içecekler vermek yerine Kayseri'ye özgü olan gilaburu suyunu tercih ediyoruz" diye konuştu.

Meyvecilik yapan Fatma Tokdemir ise ilçede yaygın olarak yetişen gilaburuyu hem meyve olarak tükettiklerini hem de salamur yaparak suyundan yararlandıklarını belirtti.

Kayseri dışında bilinmiyor

Gilaburunun Kayseri dışındaki illerde bilinmediğine dikkati çeken Tokdemir, şunları kaydetti:

"Kırmızı renkte üzüme benzeyen gilaburuyu ilk kez içenler tadını biraz ekşi bulabilirler. İsteyenler şeker ilave edebilir. Erciyes Üniversitesince yapılan araştırmalarda gilaburunun adeta şifa deposu olduğu ortaya çıktı. Gilaburu ağacı herhangi bir gübreleme ya da ilaçlama istemiyor. Tamamen doğal ortamlarda meyve yetişiyor. Kaymakamlığın hazırlık aşamasında olan projesi sayesinde gilaburu artık sadece Kayseri'de değil tüm Türkiye'de tanınacak. Lokantaların menülerinde zaten gilaburu suyu yer alıyor. Ancak proje ile gilaburunun cevizli sucuğu da yapılarak tezgahlarda yerini alacak. İlçedeki kadınlarımız da gilaburunun yapımında çalışacak aile bütçelerine katkıda bulunabilecekler."

Gilaburunun yararları

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, gilaburu bitkisinin ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiğini ifade etti.

Gilaburu suyunun içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahip olduğunu dile getiren Aksoy, "Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durduruyor. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, mutasyonu engelleyici, yaşlanmayı geciktirici ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Gilaburu antioksidan ve C vitamini deposu" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Akkışla Kayseri Bünyan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title